Διόρθωση στα ”βαριά”, άνεμος στην περιφέρεια

Υγιής θεωρείται η σημερινή διόρθωση στη Σοφοκλέους, καθώς αφενός δόθηκε η δυνατότητα ανίχνευσης νέων υψηλών, αλλά και η αποκόμιση κερδών σε ”βαριά χαρτιά”. Πιέσεις σε ΟΠΑΠ - 3Ε λόγω αποκοπής μερίσματος, άντεξε η Εθνική στην εισαγωγή των νέων μετοχών. Στα 184 εκατ. ευρώ ο τζίρος, στο 1,8/1 η σχέση ανοδικών προς πτωτικές.

Χάρμα ιδέσθαι... η σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους. Ανοδικό momentum σε όλο το εύρος της αγοράς, 45 μετοχές με κέρδη μεγαλύτερα του 5%, μόλις 8 με απώλειες μεγαλύτερες του 4%, ενώ ΟΠΑΠ και 3Ε που πιέστηκαν έκοψαν σήμερα το μέρισμα.

Και φυσικά, μια αναμενόμενη, αλλά πλήρως ελεγχόμενη και συγκρατημένη διόρθωση στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, με μόνο ”παράξενο” το γεγονός ότι η Εθνική, παρά την εισαγωγή των δωρεάν μετοχών, δεν έκλεισε στο μείον, αντ’ αυτού κατέγραψε νέα κέρδη 1,5%.

Είναι δύσκολο να βρει κανείς κάτι αρνητικό στη σημερινή συνεδρίαση. Θα είχαμε πολλούς περισσότερους λόγους να είμαστε επιφυλακτικοί αν βλέπαμε το Δείκτη σε θετικό έδαφος, όσο παράξενο κι αν ακούγεται αυτό.

Επειδή όμως είδαμε να δημιουργείται ρευστότητα και να επανατοποθετείται, δια της μεθόδου του κλεισίματος κερδοφόρων θέσεων, οφείλουμε να πούμε πως η συνεδρίαση προσφέρει θετικές ενδείξεις.

Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, είναι εξαιρετικά πιθανό να δούμε μια διόρθωση έως την περιοχή των 1.850 μονάδων, εξέλιξη που τεχνικά είναι επιθυμητή.

Αυτό που έγινε προφανές όμως σήμερα είναι πως υπάρχει σημαντικό follow-through buying στις διορθώσεις, συνεπώς είναι εξαιρετικά πιθανό η διόρθωση να μην αποπερατωθεί σε αυτή τη περιοχή, αλλά ψηλότερα.

Το κλείσιμο σήμερα στις 1.868,46 μονάδες, με απώλειες 0,44%, υποστηρίζει την εκτίμηση αυτή, πόσο μάλλον όταν το χαμηλό ημέρας καταγράφηκε ακριβώς στο κλείσιμο (1.863,2 μονάδες), και το μεσοσταθμικό κλείσιμο ήταν αυτό που ”καλλώπισε” την εικόνα.

Εξάλλου, η αναλογία ανοδικών προς πτωτικών μετοχών στο 1,8 προς 1 υπέρ των πρώτων, όταν 12 λεπτά πριν το κλείσιμο ήταν 1,2 προς 1 υπέρ των πρώτων, καταδεικνύει αυτή ακριβώς τη διάθεση επανατοποθέτησης της δημιουργηθείσας ρευστότητας.

Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει αναφορά και στη μετοχή της Alpha Bank (-2%), η οποία έγινε, για δεύτερη φορά σε δύο εβδομάδες, αντικείμενο ”άτσαλης” αποβίβασης, αφού δύο εντολές πώλησης στο κλείσιμο την έστειλαν στο –3,4%, για να κλείσει μεσοσταθμικά με απώλειες 2%.

Το ερώτημα είναι τι... φύσεως είναι αυτές οι εντολές πώλησης market, και γιατί η αποχώρηση είναι τόσο άτσαλη. Εκτός, κι αν σήμερα είχαμε νέο ”λάθος” στην εκτέλεση.

Τέλος, όσον αφορά την αγορά παραγώγων όσοι δανείστηκαν μάλλον δεν το ”πλήρωσαν” σήμερα, αφού η αποκοπή σε ΕΕΕΚ (-3,2%) και ΟΠΑΠ κράτησε τον FTSE-20, χωρίς όμως να φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερη διάθεση για επιθετικές πωλήσεις. Άμα σπάσει καθοδικά το 1.850, τότε ίσως...

Σε ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Νεοχημική (κέρδη 0,62%), της ΕΥΑΘ (κέρδη 6,19%), της Σαραντής Γλυκά (κέρδη 4,43%) και της Δυναμική Ζωή (κέρδη 13,26%).

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές Kego, της Τεγόπουλος, της ΕΘΝΕΧ, της Καλπίνης Σίμος, της ΕΛΤΟΝ, της Π & Κ ΑΕΕΧ και της Arrow.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 184 εκατ. ευρώ (αυξημένη κατά 6.36% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 6,34 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 97.000 μετοχών της Δυναμική Ζωή στα 9,04 ευρώ, ένα πακέτο 200.000 μετοχών της Ερμής στα 4,92 ευρώ, ένα πακέτο 3.430 μετοχών του ΟΠΑΠ στα 9,1 ευρώ και ένα πακέτο 8.042 μετοχών της Τεχνικής Ολυμπιακής στα 3,5 ευρω.

Επίσης, έγινε ένα πακέτο 7.600 μετοχών του ΟΤΕ στα 10,88 ευρώ, ένα πακέτο 4419 μετοχών της Ελληνικής Τεχνοδομικής στα 6 ευρώ, ένα πακέτο 4.580 μετοχών της 3Ε στα 14,64 ευρώ και ένα πακέτο 250.000 μετοχών της Cosmote στα 9,44 ευρώ.

Tέλος, στο κλείσιμο της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 22.500 μετοχών της Τιτάν στα 33,6 ευρώ και ένα πακέτο 75.000 μετοχών της 3Ε στα 14,46 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v