Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η βουλγαρική... Σοφοκλέους με ”ελληνικά μάτια”

Μετά την εκλογή του τέως βασιλιά ως πρωθυπουργού, η Βουλγαρία, ήλθε στην επικαιρότητα με αφορμή την μετεγκατάσταση της Palco, αλλά και την επίσκεψη του Θ. Καρατζά στη Σόφια, συνοδευόμενου από πληθώρα επιχειρηματιών. Ο Χρ. Κατσάνης, Executive Director της UBB, θυγατρικής της Εθνικής, σκιαγραφεί την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μέσα από την παρουσίαση της βουλγαρικής... Σοφοκλέους.

Η βουλγαρική... Σοφοκλέους με ”ελληνικά μάτια”
του Χρήστου Κατσάνη, Executive Director της United Bulgarian Bank (όμιλος Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος)

Παρά τις σημαντικές αντιφάσεις της, και το γεγονός ότι ακόμα είναι κάτω από τα επίπεδα του 1989, η βουλγαρική οικονομία τα τελευταία χρόνια ευρίσκεται σε ανοδική πορεία.

Το Leva, χάρις στο Νομισματικό Συμβούλιο, έχει σταθερή ισοτιμία από το 1997, αρχικά απέναντι στο Μάρκο και στην συνέχεια σε σχέση με το Euro.

Το ΑΕΠ προβλέπεται ότι το 2003 θα αυξηθεί κατά 4,5% και κατά την περίοδο 2004 – 2006 περίπου κατά 4% ετησίως. Εάν και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου παραμένει υψηλό, το συνολικό έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών έπεσε από 6,2% του ΑΕΠ το 2001 σε 4,4% του ΑΕΠ το 2002 και αυτό χάρις στην ιδιαίτερα αισθητή αύξηση του τουρισμού.

Συγχρόνως, τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας τετραπλασιάσθηκαν κατά τα τελευταία χρόνια, φθάνοντας περίπου τα 4 δις. Euro.

Το Δημόσιο χρέος της χώρας που μόλις πριν από ενάμιση χρόνο αντιστοιχούσε στο 80% του ΑΕΠ, τώρα χάρις στην πτώση του Δολαρίου και των διεθνών επιτοκίων, καθώς και την διαχείριση του εξωτερικού χρέους, έχει πέσει κάτω από το 60% του ΑΕΠ.

Εάν και η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα (γύρω στο 15% του εργατικού δυναμικού) και η ροή των Ξένων επενδύσεων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια έχει ελαττωθεί (σε μεγάλο βαθμό λόγω της διεθνούς συγκυρίας) οι προαναφερθείσες θετικές εξελίξεις, έχουν αναβαθμίσει την Βουλγαρία στα μάτια των διεθνών αναλυτών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η Moody’s βελτίωσε το rating της Βουλγαρίας κατά 2 βαθμούς – από B1σε Ba2. Σε ανάλογη αναβάθμιση είχε προβεί πρόσφατα και η Standard and Poors.

Η αναπτυξιακή δυναμική της Βουλγαρικής Οικονομίας και η προοπτική ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2007, αντανακλώνται θετικά στην πορεία του Βουλγαρικού Χρηματιστηρίου.

Το Βουλγαρικό Χρηματιστήριο αναγεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 μετά τις πολιτικές αλλαγές. Αρχικά ιδρύθηκαν μία σειρά μικρών χρηματιστηρίων στην Σόφια και την επαρχία. Κατά την περίοδο 1995 – 97 μέσω συγχωνεύσεων δημιουργήθηκε το ενιαίο πλέον Χρηματιστήριο της Βουλγαρίας. Το 1996, ξεκίνησε την λειτουργία του το Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων. Την ίδια χρονιά έγινε ένα μεγάλο βήμα για την εύρυθμη λειτουργία των αγορών, χάρις στην ίδρυση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Το 1998–99, ξεκίνησε στην ”ελεύθερη αγορά” του Χρηματιστηρίου η διαπραγμάτευση τίτλων περίπου 850 επιχειρήσεων, που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα μαζικής ιδιωτικοποίησης (σήμερα ο αριθμός αυτός είναι γύρω στις 500). Ωστόσο ο αριθμός των εισηγμένων στην Επίσημη Αγορά, όπου οι απαιτήσεις εισαγωγής είναι αυστηρές, είναι μόλις μερικές δεκάδες.

Το κανονιστικό πλαίσιο για το Χρηματιστήριο βελτιώθηκε περαιτέρω το 2000 με τον νέο νόμο σχετικά με την Δημόσια προσφορά Χρεογράφων, και το 2002 με τις προσθήκες που αφορούσαν την προστασία των μειοψηφούντων μετόχων, την ρύθμιση για εξαγορές και συγχωνεύσεις κλπ.

Τον Οκτώβριο του 2000 το Χρηματιστήριο υιοθέτησε το σύστημα διαπραγμάτευσης τίτλων RTS Plaza, που στηρίζεται σε ανάλογο σύστημα του NASDAQ. Την ίδια περίοδο η μέτρηση της εξέλιξης των τιμών ξεκίνησε με τον δείκτη Τιμών Χρηματιστηρίου SOFIX (με βάση το 100). Ο δείκτης είναι μέσος σταθμικός των τιμών μετοχών 10 μεγάλων εισηγμένων εταιριών.

Μετά από τις πτωτικές τάσεις που χαρακτήριζαν το Βουλγαρικό Χρηματιστήριο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2001, η τάση μεταστράφηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του ίδιου έτους καθώς και κατά το 2002.

Μέχρι τον Μάρτιο του 2003, ο SOFIX έφθασε τις 258 μονάδες, στην συνέχεια έπεσε γύρω στις 220, ενώ σήμερα ευρίσκεται περίπου στα επίπεδα του Μαρτίου. Οι καθημερινές συναλλαγές που συνεχίζουν να κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, πέρασαν από 329 χιλ. Euro σε 851 χιλ. Euro, με τάση για περαιτέρω αύξηση.

Η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο τον Σεπτέμβριο 2002 των λεγόμενων Compensatory notes, αύξησε κατά πολύ την ρευστότητα της αγοράς με ευεργετικές επιπτώσεις επί του όγκου και του αριθμού των συναλλαγών.

Η επιτυχία της ιδιωτικοποίησης μέσω Χρηματιστηρίου, μεγάλου αριθμού εταιριών, θα συμβάλλει κατά την γνώμη μας στην περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς και στην εμφάνιση πολλών επενδυτικών ευκαιριών. Ένα μεγάλο βήμα σ’ αυτήν την κατεύθυνση έγινε με την πώληση του 12,8% των μετοχών της γιγαντιαίας επιχείρησης Bulgartabac.

Η United Bulgarian Bank, μέλος του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς, έχει αναλάβει την ιδιωτικοποίηση μέσω Χρηματιστηρίου μειοψηφικών πακέτων των μεγαλύτερων εταιριών της χώρας.

Η συνεχής παρουσία της στην Χρηματιστηριακή αγορά και η πείρα της Διεύθυνσης Επενδυτικής Τραπεζικής, καθιστά την Τράπεζα πολύτιμο σύμβουλο και χρηματιστηριακό ενδιάμεσο για τους επενδυτές, τόσο στην Βουλγαρία, όσο και στο εξωτερικό.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v