ΧΑ: Πιο αισθητή η σημερινή διόρθωση!

Περισσότερο αισθητή από χθές ήταν η σημερινή διόρθωση στη Σοφοκλέους, όπου, εκτός της νέας υποχώρησης (0,42%) των ”βαριών χαρτιών”, άλλαξε και η αναλογία ανοδικών /πτωτικών υπέρ των δεύτερων, με τίτλους - σηματωρούς της περιφέρειας να υπόκεινται σε ρευστοποιήσεις.

Ενδεχομένως η πλέον δύσκολη συνεδρίαση στην αποκρυπογράφηση της η σημερινή στη Σοφοκλέους, για πολλούς και διάφορους λόγους.

Καταρχήν, από χθες στα σχόλια μας κάναμε λόγο για αναμενόμενη διόρθωση, η οποία, εν τέλει, αποτυπώθηκε σε Δείκτη και αγορά, καθώς είχαμε υποχώρηση του Γ.Δ. κατά 0,27%, με κλείσιμο στις 1.863,47 μονάδες, και τις πτωτικές μετοχές να υπερτερούν των ανοδικών κατά 23.

Εκ πρώτης όψεως, αναμενόμενη και απόλυτα ήπια η υποχώρηση...

Επειδή όμως οι πρώτες εντυπώσεις πολύ εύκολα απατούν, ας ψάξουμε λίγο και στα ενδότερα, όπου η εικόνα ήταν σαφώς χειρότερη από αυτή που απεικονίζεται.

Όταν λ.χ. 19 μετοχές εμφανίζουν ενδοσυνεδριακή διακύμανση μεγαλύτερη του 12%, με τις 18 εξ αυτών να κλείνουν κοντά ή και στο χαμηλό ημέρας, δίνεται η αίσθηση ότι κάποιοι ”ξεφόρτωσαν”. Στη κατηγορία αυτή εμπίπτουν πολλές μετοχές του Ομίλου Λαναρά, αλλά και η Μπαλλής Χημικά, οι οποίες θεωρούνται ως τίτλοι - σηματωροί της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Από την άλλη, υπάρχει μια σχολή σκέψης που αναφέρει πως η επίτευξη κερδών της τάξης του 30-40% σε μια εβδομάδα εξ ορισμού οδηγεί σε διόρθωση, αφού για να υπάρξει σημαντικό follow-through buying στις διορθώσεις, είναι απαραίτητη η ύπαρξη ρευστότητας.

Η οποία ”πολλαπλασιάζεται” μόνο αν έχουν κλείσει υφιστάμενες κερδοφόρες θέσεις.

Το αν θα δούμε την επανατοποθέτηση στη περιοχή των 1.850 ή των 1.820 μονάδων θα κρίνει εν πολλοίς και τη βραχυπρόθεσμη τάση. Με άλλα λόγια, η βραχυπρόθεσμη τάση αυτή τη στιγμή υποθέτουμε ότι είναι ανοδική, ΘΑ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ όμως – με βάση την τεχνική ανάλυση – αν στη περιοχή αυτή δούμε το σύνολό της αγοράς να προσελκύει αγοραστικό ενδιαφέρον.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, η Intracom (-4,8%) λόγω και της παρέμβασης Κρουσταλλάκη ”ευθύνεται” για μεγάλο μέρος της πτώσης, όπως και η Alpha Bank (-2,1%), η εικόνα της οποίας προκαλεί ιδιαίτερες ανησυχίες δεδομένων των δύο συνεχών κλεισιμάτων στο χαμηλό ημέρας, χθες και σήμερα.

Τέλος, όσον αφορά την αγορά παραγώγων όσοι δανείστηκαν σήμερα μάλλον κερδισμένοι ήταν, ωστόσο υπάρχει μια εμφανέστατη απροθυμία στον έκδηλο δανεισμό, λογικό άλλωστε με δεδομένο το εύρος και την ισχύ των τελευταίων short-squeeze.

Σε ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Δυναμική Ζωή που έκλεισε στα 10,3 ευρώ με κέρδη 2,18%.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Δυναμική Ζωή, της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, της ΕΛΤΟΝ, της ΟΛΘ, της Kego, της Καλπίνης Σίμος, της Τεγόπουλος και της Ανδρομέδα.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 149 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 19,2% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 9,8 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 200.000 μετοχών της Ερμής στα 4,84 ευρώ, ένα πακέτο 250.000 μετοχών της Informer στα 5,76 ευρώ και ένα πακέτο 100.000 μετοχών του ΟΠΑΠ στα 8,9 ευρώ.

Επίσης, έγινε ένα πακέτο 50 μετοχών της ΕΥΔΑΠ στα 4,64 ευρώ, ένα πακέτο 68.000 μετοχών της ΟΠΑΠ στα 8,86 ευρώ, ένα πακέτο 250.000 μετοχών του ΟΠΑΠ και ένα πακέτο 15.000 μετοχών της ΔΕΗ στα 14,44 ευρώ.

Ακόμη, έγινε ένα πακέτο 96.500 μετοχών της Cosmote στα 9,34 ευρώ και ένα πακέτο 103.500 μετοχών της Cosmote στα 9,32 ευρώ.

Τέλος, έγινε ένα πακέτο 1.156.500 μετοχών της New Millenium στα 1,38 ευρώ το οποίο αντιστοιχεί στο 6,3% του μετοχικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το πακέτο αφορά σε εσωτερικές αλλαγές στον όμιλο Marfin.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v