Από τον ”αέρα” εξαρτάται η διόρθωση

Από το εύρος του ”αέρα” και των ανοιχτών θέσεων θα εξαρτηθεί η διόρθωση, που επιχειρείται κυρίως στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση. Η αγορά παραμένει σε ανοδική τροχιά, ενώ νέοι αγοραστές και κεφάλαια τοποθετούνται σταδιακά και οι αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι η ”υποτιμητική” αφορμή θα φέρει από χαμηλότερα επίπεδα τιμών ”φρέσκο χρήμα”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μικρά τα περιθώρια περαιτέρω υποχώρησης της αγοράς ή- για να γινόμαστε ακριβέστεροι- συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών.

Κρίνοντας από τις πωλήσεις δανεικών μετοχών, τις τελευταίες δυο ημέρες, παρατηρούμε ότι το μεγαλύτερο μέρος παραμένει επικεντρωμένο στον τίτλο της Alpha. Στην περίπτωση της τελευταίας τα περιθώρια υποχώρησης δεν έχουν ακόμη καλυφθεί.

Αντιθέτως, παρατηρούμε πως η μετοχή της Εθνικής παρά το εντυπωσιακό +73% που αποκομίζει από τα ”χαμηλά της”, ούτε ”πωλητές” προσελκύει ούτε και σε σοβαρή διόρθωση οδηγείται.

Άλλωστε, η ψαλίδα στην κεφαλαιοποίησή της, από αυτήν της Eurobank, έχει μειωθεί πλέον στα 270 εκατ. ευρώ. Η διόρθωση με αφορμή και τα όσα φημολογήθηκαν -αλλά και έγιναν - δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία, εάν θα ολοκληρωθεί προς τις 1.850 ή τις 1.820 μονάδες.

Το ζητούμενο σήμερα– αύριο είναι το εύρος των απωλειών και η πίεση που λόγω του Τ+3 μπορεί να ασκηθεί σε μετοχές χαμηλής κεφαλαιοποίησης.

Ένα δείγμα γραφής, κάπως άτσαλης εξαέρωσης γνώρισε χθες η αγορά. Θα πρέπει κατά συνέπεια στην ευπαθή χαμηλή κεφαλαιοποίηση να ”κλείσει” το ταχύτερο δυνατόν και με το μικρότερο εφικτό κόστος, μέρος των ανοιχτών θέσεων.

Πηγές, που υποστηρίζουν ότι γνωρίζουν σε γενικές γραμμές το εύρος των ανοιχτών θέσεων, θεωρούν πως το αργότερο μέχρι την αυριανή συνεδρίαση η αγορά θα έχει ”ξαναβρεί τα ίσα της”.

Μετοχές σηματωροί για σήμερα, πέραν των Εθνικής, Eurobank και ΟΤΕ, η Alpha αλλά και οι ”μικρές” τράπεζες που πρωταγωνίστησαν χθες. Εύλογα η μετοχή της Intracom, αλλά και των Μπαλλή, Κλωνατέξ, Κανάκη, Τζιρακιάν, ΟΛΘ, Καμπάς.

Να προσεχθούν επίσης μετοχές που εμφανίζουν βελτίωση της θέσης τους τελευταία (Chipita, Μαΐλλης, Λύκος, Χατζηιωάννου, Ridenco, ΕΧΑΕ, Αστικά Ακίνητα, κ.α.).

ΣΗΜ. Για το θέμα που προέκυψε χθες με επίκεντρο την Intracom, το euro2day.gr παραθέτει τις δυο εκτιμήσεις – όψεις του νομίσματος. Για τον γράφοντα όμως, από καθαρά και μόνο τεχνικής πλευράς, σημασία έχει η συγκυρία των όσων δημοσιοποιήθηκαν.

Η υπόθεση, προφανώς συμπτωματικώς, επανήλθε στο προσκήνιο ακριβώς τη στιγμή που η μετοχή της Intracom επιχειρούσε τη διάσπαση των 4,70 ευρώ. Δηλαδή της καθοριστικής, ανθεκτικής ”αντίστασης” των τελευταίων 200 συνεδριάσεων.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v