Δεν θα μας ειδοποιήσουν...

Η χρηματιστηριακή κολεγιά Εθνικής και Eurobank ήταν κατά πολλούς ο καταλύτης των εξελίξεων στην Σοφοκλέους τις τελευταίες εβδομάδες. Κατ’ άλλους πάμε για εκλογές. Ό,τι και να συμβαίνει, τα μεγάλα πορτοφόλια δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη για την συνέχεια...

Δεν θα μας ειδοποιήσουν...
Η χρηματιστηριακή κολεγιά Εθνικής και Eurobank ήταν κατά πολλούς ο καταλύτης των εξελίξεων στην Σοφοκλέους τις τελευταίες εβδομάδες. Κατ’ άλλους πάμε για εκλογές. Ό,τι και να συμβαίνει, το μόνο βέβαιο είναι ότι έχουν βγει αρκετά χρήματα στα παρόντα επίπεδα τιμών. Για την συνέχεια χρειάζεται να βρεθούν πολύ μεγάλα πορτοφόλια...

Λίγοι πίστευαν στα μέσα Μαρτίου ότι τρεις μήνες αργότερα ο γενικός δείκτης θα φλέρταρε με τις 1.900 μονάδες. Οι περισσότεροι πόνταραν τότε σε μία νέα σημαντική υποχώρηση των τιμών. Κι όμως! Η αγορά (ή τέλος πάντων εκείνοι που απαρτίζουν την αγορά) είχαν διαφορετική άποψη.

Αν γνωρίζαμε ποιοι είναι, τότε θα τους ρωτούσαμε και θα μαθαίναμε την συνέχεια. Η ουσία είναι ότι τα πολύ μεγάλα πορτοφόλια που επέβαλλαν το δικό τους tempo στην Σοφοκλέους δεν έχουν πει ακόμη την τελευταία τους λέξη.

Ή καλύτερα, δεν την γνωρίζουμε εμείς. Κι είναι βέβαιο ότι δεν θα μας ρωτήσουν για την συνέχεια, όπως δεν μας ρώτησαν και πριν από τρεις μήνες.

Όλα μπορούν να συμβούν κι αυτό δεν είναι σοφία. Ας μην βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα. Όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά κινδυνεύουμε να γελοιοποιηθούμε.

Στα αρνητικά της αγοράς θα πρέπει να υπολογίσουμε την σκανδαλολογία, τις επικίνδυνες διακυμάνσεις στις ξένες αγορές, την προσπάθεια των επενδυτών να αποκομίσουν τα κέρδη τους.

Μία καλή συμβουλή, από έναν παλιό επενδυτή, είναι ότι σε τέτοιες περιόδους αγοράζουμε μετοχές και όχι δείκτη. Εφόσον η επιλογή μας είναι καλή, τότε θα έχουμε περιορισμένες απώλειες σε μία πτωτική αγορά, ενώ θα εξακολουθήσουμε να είμαστε εντός του παιγνιδιού σε μία ανοδική αγορά...

Είναι ο καλύτερος ίσως τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τις αμφιβολίες μας για το μέλλον της αγοράς. Κι ας μην ξεχνάμε ότι τα άκρα δεν μπορούμε να τα πιάσουμε παρά μονάχα στα όνειρά μας...

Θανάσης Μαυρίδης

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v