Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης

Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, αλλά και της ΕΚΤ για την ευρωζώνη, οι εξελίξεις σχετικά με την αναβάθμιση και πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης Κόκκαλη που ζήτησε ο κ. Κρουσταλάκης, καθώς και η χθεσινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζουν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης
Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, αλλά και της ΕΚΤ για την ευρωζώνη, οι εξελίξεις σχετικά με την αναβάθμιση και πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης Κόκκαλη που ζήτησε ο κ. Κρουσταλάκης, καθώς και η χθεσινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζουν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης.

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Στην έκθεση καταπέλτη όπως χαρακτηρίζεται του ΔΝΤ για την Ελλάδα αναφέρεται ο οικονομικός Τύπος της Πέμπτης. Σύμφωνα με το Βήμα το ΔΝΤ ασκεί αυστηρή κριτική για την πορεία των δημοσίων οικονομικών της ανεργίας και του πληθωρισμού, ενώ η Καθημερινή προσθέτει πως το ΔΝΤ ζητεί άμεσα μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και αγορά εργασίας.

Η Εξπρές τονίζει πως η έκθεση του ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το συνταξιοδοτικό, ενώ χαρακτηρίζει απογοητευτικές τις επιδόσεις στα εργασιακά, ενώ η Ναυτεμπορική αναφέρει πως το ΔΝΤ επισημαίνει 15 απειλές για την ελληνική οικονομία.

Κρουσταλάκης: Για διοικονομική ανωμαλία μιλάει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ευ. Κρουσταλάκης, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, η οποία μεταξύ άλλων συμπληρώνει πως εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Κρουσταλάκης αποδοκιμάζει τον τρόπο με τον οποίο ο πρωτοδίκης ανακριτής κ. Πουρνάρας χειρίστηκε την υπόθεση.

Σύμφωνα με την Καθημερινή στις 26 Ιουνίου πιθανότατα θα συνέλθει η Ολομέλεια Εφετών Αθηνών που απαρτίζεται από 212 προέδρους εφετών και εφέτες προκειμένου να εξετάσει την παραγγελία του κ. Κρουσταλάκη για αναβάθμιση και πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης Κόκκαλη, ενώ η Ημερησία αναφέρεται στην απάντηση του κ. Κόκκαλη προς τον κ. Κρουσταλάκη.

Γκαργκάνας: Η εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, ιδίως προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο χρέος με ικανοποιητικό ρυθμό πρέπει να αποτελεί βασική πολιτική στην Ελλάδα, επισήμανε χθες μεταξύ άλλων ο διοικητής Ν. Γκαργκάνας όπως αναφέρει η Εξπρές.

Σοφοκλέους: Εντυπωσιακά ήταν σύμφωνα με την Ημερησία τα κέρδη των μετοχών των τραπεζών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση καθώς όπως αναφέρει εντείνονται οι πληροφορίες για συγχωνεύσεις και συνεργασίες. Το Κέρδος τονίζει πως ”φουσκώνουν τα πανιά” της Σοφοκλέους κάνοντας αναφορά στην απρόσμενη άνοδο στα όρια των 1.900 μονάδων με συναλλαγές 200 εκατ. ευρώ.

ΕΚΤ: Κατεβάσει τον πήχυ ανάπτυξης στην Ευρωζώνη η ΕΚΤ σύμφωνα με την Καθημερινή, ενώ η Εξπρές χαρακτηρίζει την έκθεση της ΕΚΤ απαισιόδοξη.

Δημόσια Έργα: Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επιβεβαιώνει και επισήμως ότι προωθεί αλλαγές στον τρόπο εφαρμογής του μαθηματικού τύπου επιλογής αναδόχων στα δημόσια έργα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί την αναστολή των δημοπρασιών μέχρι την οριστικοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου, τονίζει η Καθημερινή.

Επιτόκια: Συνεχίζεται ο νέος κύκλος μείωσης επιτοκίων για τις τράπεζες, καθώς όπως αναφέρει η Οικονομική Ελευθεροτυπία άλλες τρεις τράπεζες (Εμπορική, Eurobank και Πειραιώς) μείωσαν τα χορηγήσεων, ενώ τα καταθετικά έπεσαν 0,1 έως 0,5 μέχρι μηδενισμού. Για φθηνότερα στεγαστικά δάνεια κάνει λόγο το Βήμα..

Βιομηχανική Παραγωγή: Μείωση 2,8% παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΥΕ, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

ΥΕΝ – Εισιτήρια: Υπέρ και νέας αύξησης στην τιμή του ναύλου των επιβατών για τα πλοία της ακτοπλοΐας τάσσεται η ηγεσία του ΥΕΝ, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Μεταλλεία Χρυσού: Αλλάζει πλήρως το θεσμικό καθεστώς εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της χώρας, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος σύμφωνα με το Βήμα, το οποίο προσθέτει πως σήμερα κρίνεται η τύχη των μεταλλείων χρυσού.

Offshore: Τρίμηνη παράταση δίνεται για τις offshore εταιρίες, όπως αναφέρει η Ημερησία, η οποία προσθέτει πως οι υπεράκτιες έχουν περιθώριο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου για τη σύνταξη των συμβολαίων μεταβίβασης των ακινήτων τους.

ΕΒΕΑ: Βραβεία σε 15 επιχειρήσεις απένειμε το ΕΒΕΑ, οι περισσότερες εκ των οποίων όπως επισημαίνει η Ημερησία είναι εισηγμένες.

Εθνική Τράπεζα: Δυναμικό άνοιγμα στην αγορά του Λονδίνου επιχειρεί η Εθνική Τράπεζα, με την έναρξη των δραστηριοτήτων του private banking στη βρετανική πρωτεύουσα, τονίζει το Κέρδος.

Aspis: Εξαγοράζει την Grindlay Bank Ελλάδος η Aspis Bank, σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Ιντερσάτ: Επεισοδιακή χαρακτηρίζει η Καθημερινή τη χθεσινή γενική συνέλευση της Ιντερσάτ, ενώ επισημαίνει πως το ”κερασάκι” ήταν η παρουσίαση στρατηγικής για ανάπτυξη της εισηγμένης.

Κατσέλης: Την παρουσία του στη Νιγηρία με την εγκατάσταση δεύτερης γραμμής παραγωγής ενισχύει η Κατσέλης σύμφωνα με το Χρηματιστήριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v