Προειδοποίηση της Κεφαλαιαγοράς για τον ”αέρα”

Eπιστολή με αποδέκτη χρηματιστηριακές εταιρίες απεστάλει σήμερα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με αντικείμενο την αυστηρή τήρηση του Τ+3 και την υποβοήθηση αγορών επι πιστώσει μόνον με βάση το γνωστό margin και τους κανόνες του.

Προειδοποίηση της Κεφαλαιαγοράς για τον ”αέρα”
Eπιστολή με αποδέκτη χρηματιστηριακές εταιρίες απεστάλει από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, με αντικείμενο την αυστηρή τήρηση του Τ+3 και την υποβοήθηση αγορών επι πιστώσει μόνον με βάση το γνωστό margin και τους κανόνες του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με την επιστολή αυτή εφιστάται η προσοχή σε όσες ΑΧΕ δεν τηρούν τον κανόνα του Τ+3 στην εκκαθάριση των συναλλαγών από τους πέλάτες τους προς αυτές, ακόμη και στην περίπτωση των ανοικτών πωλήσεων, με την επισήμανση ότι παρανομούν!

Η επιστολή αυτή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ερμηνεύεται από παράγοντες της αγοράς, ως εκ των προτέρων παρέμβαση μπροστά στο ενδεχόμενο να παρουσιαστεί πάλι έντονα το φαινόμενο του ”αέρα” το οποίο δημιούργησε παλιότερα τους περιβόητους ”κόκκινους κωδικούς”, αλλά και ως υπενθύμιση των κανόνων του margin, που υιοθετήθηκαν ακριβώς για να τερματιστεί το συγκεκριμένο φαινόμενο.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πάντως οτι πρόκειται και για μια παρέμβαση που ωφελεί τις μεγάλες χρηματιστηριακές που μπορούν να εφαρμόσουν σωστά το θεσμό του margin, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η προειδοποίηση δεν είναι ορθή, προκειμένου να προστατευτεί η αγορά απο την αναζωπύρωση δυσάρεστων φαινομένων.

Σημειωτέον ότι περίπου προ ενός μηνός είχε προηγηθεί άλλη επιστολή της Ε.Κ προς 55 χρηματιστηριακές με την οποία τους ζητήθηκε να εξηγήσουν πώς θα λύσουν το γνωστό πρόβλημα με τα πιστωτικά υπόλοιπα των πελατών τους. Με την επιστολή ζητούνταν από τις ΑΧΕ να μην χρηματοδοτούν με τα πιστωτικά υπόλοιπα ορισμένων πελατών, τα χρεωστικά υπόλοιπα άλλων πελατών τους!!!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v