ΧΑ: Το πάνω χέρι είναι των... αγοραστών

Η συγκυρία, η έγκαιρη δηλαδή ολοκλήρωση της διόρθωσης στα διεθνή χρηματιστήρια, ενδέχεται να λειτουργήσει ανασταλτικά για ”βαθύτερη” διόρθωση. Αναμένεται στήριξη στις 1.890 μονάδες για το δείκτη, πιθανή μικρή, βραχεία συσσώρευση στις τράπεζες και επανεμφάνιση κλάδων και μετοχών που έχουν υστερήσει.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το ευτύχημα για τη Σοφοκλέους είναι πως λόγω της χθεσινής αργίας η μικρή διόρθωση των ξένων αγορών την Παρασκευή, δεν επηρέασε την αγορά μας. ”Πάμε σαν άλλοτε...”, παρά το ότι ορισμένοι θεσμικοί κύκλοι, αναθάρρησαν προς το κλείσιμο της Παρασκευής, προσβλέποντας σε περαιτέρω διόρθωση του γενικού δείκτη.

Αποτελεί κοινό μυστικό πως μεγάλη ομάδα εγχώριων θεσμικών θα εξυπηρετούσε η ενδεχόμενη υποχώρηση του δείκτη και προς την περιοχή των 1.850 μονάδων. Τεχνικά όμως η αγορά δεν δικαιολογεί πίεση χαμηλότερα –στην χειρότερη περίπτωση- των 1.893 μονάδων ακόμη και στην περίπτωση που καταφέρουν να ”πιέσουν” τον ΟΤΕ χαμηλότερα των 10 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά ο τραπεζικός κλάδος, ειδικότερα οι δύο-τρεις μετοχές που οδηγούν την κούρσα από τις αρχές Απριλίου, φαίνεται να ολοκληρώνουν αυτή την (δυόμισι μηνών) αντίδραση τους.

Όπως σημειώνει ισχυρότατο χρηματιστηριακό στέλεχος, ”σε αυτή τη φάση ή θα σημειωθεί μίας μορφής ”συσσώρευση” για τον τραπεζικό κλάδο ή θα δούμε τη μετοχή της Εθνικής προς τα 18 ευρώ και της Εμπορικής προς τα 29, ή της Eurobank προς τα 16”.

Το λογικότερο είναι να καταγραφεί μια μικρή συσσώρευση -ήπια άνοδος- σε ορισμένους τραπεζικούς τίτλους, αλλά να ακολουθήσουν κλάδοι και μετοχές που έχουν υστερήσει. Οι αυξημένες συναλλαγές στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, στον κατασκευαστικό κλάδο, συνολικότερα, μπορεί να επαναφέρει στο προσκήνιο πολλές μετοχές τεχνικών εταιριών. Ούτως ή άλλως ”χρωστούν” κίνηση.

Μετοχές σηματωροί πέραν των Εθνικής, Eurobank, Intracom και Βιοχάλκο, παραμένουν οι Εθνική Ακινήτων, Αστικά, Olympic Catering, ΚΑΕ, Γιαννούσης, δύο- τρεις μετοχές του κατασκευαστικού και βεβαίως ο ΟΠΑΠ.

Σημείωση 1: Δεν διανοούμεθα οποιαδήποτε προσπάθεια εκμετάλλευσης, υποτιμητικής ή υπερτιμητικής- με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για το χρηματιστήρια.

Σημείωση 2: Εν όψει της λήξης σειράς Ιουνίου τόσο στην Αθήνα όσο και στα ξένα χρηματιστήρια, οι αγοραστές έχουν το πάνω χέρι, για την Παρασκευή. Είναι σίγουρο πως οι ισχυροί παίκτες, που αποκομίζουν λεφτά τους τελευταίους δύο μήνες από την άνοδο, σε μετοχές και παράγωγα, πολύ δύσκολα θα αφήσουν να ”τους γυρίσει” το παιχνίδι.

Άλλωστε, από τις δέκα πρώτες εταιρίες, στο ΧΠΑ, τουλάχιστον οι επτά (Eurobank, Εθνική τράπεζα, Αγροτική, Π&Κ, Εθνική, Σίγμα, και Ωμέγα) πρωτοστατούν μεταξύ των αγοραστών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v