Ρευστοποιήσεις σε ”βαριά”, μετακύλιση ρευστότητας

Ως επιθυμητή και αναγκαία κρίνεται η σημερινή διόρθωση στη Σοφοκλέους, που έλαβε χώρα, κυρίως, στα ”βαρειά χαρτιά”, καθώς δόθηκε η δυνατότητα κατοχύρωσης των κερδών, αλλά και η επανατοποθέτηση της ρευστότητας σε τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που έχουν υστερήσει στην άνοδο.

Η απόλυτη... συσσώρευση σήμερα στη Σοφοκλέους, καθώς η πτωτική κίνηση των ευρωαγορών σε συνδυασμό με την αδυναμία εύρεσης follow-through αγοραστικού ενδιαφέροντος πάνω από το επίπεδο των 1.950 μονάδων οδήγησε ουσιαστικά σε μια μερική οπισθοχώρηση – έστω και ενδοσυνεδριακά – της πλειονότητας των τίτλων, με την τελική εικόνα να είναι ωστόσο πλήρως... ουδέτερη.

Ενδεικτικό άλλωστε το γεγονός ότι ο Δείκτης έκλεισε με οριακές απώλειες 0,23%, στις 1.950,44 μονάδες, τάση που ωστόσο δεν επηρέασε την ευρύτερη αγορά, όπου ο συντελεστής παρέμενε ασθενώς ανοδικός, με τις κερδισμένες μετοχές να υπερτερούν των ανοδικών κατά 28.

Από τη μία, θα ήταν χρήσιμο να υπογραμμίσουμε πως κατά πολλούς τεχνικούς αναλυτές, αλλά και παράγοντες της αγοράς, η σημερινή διόρθωση ήταν εν πολλοίς επιθυμητή, αφού επιτεύχθηκε η αποκόμιση ρευστότητας, και ενδεχομένως η ”ανασύνταξη” δυνάμεων εν μέσω της επικείμενης προσπάθειας ανοδικής διάσπασης των 2.000 μονάδων

Στον αντίποδα, υπάρχει και μια σχολή σκέψης που αναφέρει πως το επίπεδο των 2.000 μονάδων ενδεχομένως να μην διασπαστεί με την διαφαινόμενη ”ευκολία” που απορρέει από τη στάση της αγοράς, υπογραμμίζοντας πως η Σοφοκλέους θα αναγκαστεί να ακολουθήσει – έστω και σε ηπιότερους ρυθμούς – μια επικείμενη διόρθωση των διεθνών αγορών.

Πάντως, με 50 μετοχές να καταγράφουν κέρδη μεγαλύτερα του 5% (μόλις 13 οι τίτλοι με απώλειες μεγαλύτερες του 5%), και την αγορά παραγώγων να μην αποτυπώνει καμία προδιάθεση υποχώρησης της υποκείμενης αγοράς, φαίνεται ότι σήμερα έχουμε βιώσει μια αμιγώς ”συσσωρευτική” συνεδρίαση, με αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, κατοχυρώσεις κερδών κ.ο.κ.

Στα 198 εκ. ευρώ ανήλθε ο τζίρος (9,2 εκατ. σε πακέτα), όποτε κινητικότητα υπάρχει. Απλά, θα πρέπει να δούμε ποια θα είναι η μορφή των βραχυχρόνιων ερεισμάτων, κυρίως από το εξωτερικό, για να κρίνουμε...

Σε ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Σαραντής (κέρδη 16,48%) και της Νεοχημική (κέρδη 17,3%).

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Νεοχημική, της Σαραντής, της Ελμέκ Σπόρ, της Εθνικής Ακινήτων, της Νάκας, της Επενδύσεις Αναπτύξεως, της Νίκας, της Μηχανικής, της Babyland και της Γερμανός.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 198 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 7,04% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 9,16 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 550.000 μετοχών της Lannet στα 10,42 ευρώ, ένα πακέτο 150.000 μετοχών της Chipita στα 4,16 ευρώ, ένα πακέτο 300.000 μετοχών της Επιχειρήσεις Αττικής στα 2,26 ευρώ και ένα πακέτο 148.947 μετοχών της Vodafone-Panafon στα 5,7 ευρώ.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 140.000 μετοχών του ΟΠΑΠ στα 9,16 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v