Επιστρέφει στις 1.945 μονάδες η αγορά

Οι λελογισμένες ρευστοποιήσεις κερδών δίνουν τον τόνο στο τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να επιστρέφει στα επίπεδα των 1.945 μονάδων, ενώ η αναλογία θετικών/αρνητικών έχει μεταστραφεί υπέρ των δεύτερων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε εξέλιξη η διαδικασία αναδιανομής ρόλων και χαρτιών στην αγορά. Σε μετοχές και κλάδους όπου σημειώνονταν θεαματικές αποδόσεις παρατηρείται μια πρώτη προσπάθεια ρευστοποιήσεων – κατοχύρωσης κερδών.

Χαρακτηριστική όσο και ενδεικτική η περίπτωση των Εθνικής Ασφαλιστικής, Φοίνικα και του ασφαλιστικού δείκτη.

Κοντά στην ”κορυφή” των 3.450 μονάδων του τραπεζικού δείκτη παρατηρείται επίσης μια προσπάθεια κατοχύρωσης ρευστότητας, με τη μετοχή της Εθνικής κυρίως, να κρατά τον κλαδικό, αλλά και τον Γενικό Δείκτη. Ανάλογη εικόνα και στήριξη παρέχει και η μετοχή του ΟΤΕ.

Ενισχυτικό αυτής της εκτίμησης είναι η καταγραφή μετά από καιρό ποσοστού αρνητικής μεταβολής, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει μέχρι και 8% (από το –2,3% των Folli, μέχρι το – 8% της Δάριγκ).

Παρατηρείται δηλαδή πως οι ενεργοί παίκτες ”αφήνουν” συγκεκριμένες μετοχές, προσπαθούν να στραφούν σε άλλες, αλλά το κυριότερο να προσελκύσουν ρευστότητα και νέους επενδυτές.

Το ενθαρρυντικό είναι πως η αγορά ”κρατά” τις 1.945 μονάδες, ενώ με την πρώτη ευκαιρία θεωρείται πιθανότητα η προσπάθεια προσέγγισης των 1.985 μονάδων, αφού όμως θα έχει προηγηθεί μια πρώτη αναδιάταξη δυνάμεων.

Εμμένουμε για σήμερα στο εύρος των 1.945 – 1.970 μονάδων, επιμένουμε θεωρώντας απαραίτητη τη συντήρηση του τραπεζικού δείκτη και τη διάχυση του ενδιαφέροντος και σε άλλες μετοχές, κλάδους ενώ απαραίτητα θα πρέπει να προσεχθούν ορισμένες λεπτομέρειες.

Η σημαντικότερη εξ αυτών αφορά στον τρόπο κάλυψης, πλέον, όσων αγορών εκτελούνται αλλά και της απαίτησης της πλειονότητας των χρηματιστηριακών να ζητούν από τους πελάτες τους την καταβολή ρευστού.

Θα περιοριστεί κατά συνέπεια ακόμη περισσότερο ο ”αέρας”, πολλές πράξεις θα γίνονται κυρίως μέσω του περιθωρίου ασφάλισης (margin), και δικαιολογημένα θα επιχειρηθεί να ”συσσωρεύσει” η αγορά προτού κινηθεί εκ νέου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v