Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης

Οι χθεσινές παραιτήσεις των κ.κ. Νεονάκη και Μανίκα και το παρασκήνιο γύρω από αυτές, οι ελληνικές επενδυτικές επιλογές των ξένων, αλλά και νέος γύρος συγχωνεύσεων και εξαγορών που αναμένεται να παρατηρηθεί σε συγκεκριμένους κλάδους, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον οικονομικό Τύπο της Πέμπτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Πέμπτης
Οι χθεσινές παραιτήσεις των κ.κ. Νεονάκη και Μανίκα και το παρασκήνιο γύρω από αυτές, οι ελληνικές επενδυτικές επιλογές των ξένων, αλλά και νέος γύρος συγχωνεύσεων και εξαγορών που αναμένεται να παρατηρηθεί σε συγκεκριμένους κλάδους, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον οικονομικό Τύπο της Πέμπτης.

Παραιτήσεις: Στο παρασκήνιο των χθεσινών παραιτήσεων των κ.κ. Μανίκα και Νεονάκη αναφέρονται η Ελευθεροτυπία και το Βήμα, με την μεν πρώτη να επισημαίνει πως το πολιτικό κλίμα είναι βαρύ με τη Ν.Δ. να δίνει συνέχεια, ενώ το Βήμα τονίζει πως εκσυγχρονίζεται η εσωκομματική κρίση στο ΠΑΣΟΚ.

Η Καθημερινή αναφέρει σχετικά πως ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ωθείται πλέον σε ριζοσπαστικές αλλαγές, ενώ το Κέρδος σημειώνει μεταξύ άλλων πως αναμένονται οι αποφάσεις του πρωθυπουργού, αλλά και πως αντιδρά το Χ.Α. στις συγκεκριμένες εξελίξεις. Βέβαιο θεωρεί τον ανασχηματισμό η Εξπρές, ύστερα από τις χθεσινές παραιτήσεις, ενώ η Ημερησία σημειώνει πως με τις παραιτήσεις των δυο στενών συνεργατών του ο πρωθυπουργός έκανε σαφές ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε βαθιές τομές σε κόμμα και κυβέρνηση.

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Σε κοινή δράση κάλεσε χθες ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Χορστ Κέλερ κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις σε περίπτωση μιας νέας ή ταχύτερης πτώσης του δολαρίου, όπως αναφέρει η Οικονομική Ελευθεροτυπία.

Σοφοκλέους: Στις 72 μετοχές που δεν ακολούθησαν την άνοδο αναφέρεται το Κέρδος, επισημαίνοντας πως η Σοφοκλέους προσπαθεί να ισορροπήσει στις 1.950 μονάδες, ενώ η κίνησή της θα εξαρτηθεί κατά πολύ από τις εξελίξεις στα διεθνή χρηματιστήρια. Σύμφωνα με την Εξπρές, η πρώτη απόφαση Εφετείου δικαιώνει τις ΑΧΕ, δημιουργώντας δεδικασμένο για σειρά υποθέσεων, ενώ η ίδια αναφέρεται και στις επιπτώσεις που θα έχει στην αγορά.

Ξένοι επενδυτές: Σε εμπόριο, τεχνολογία και ενέργεια εστιάζονται οι στόχοι των ξένων επενδυτών στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Βήμα, το οποίο προσθέτει πως οι διαρθρωτικές αλλαγές και το μικρό μέγεθος εμποδίζουν τις συγχωνεύσεις τραπεζών.

Εξαγορές – Συγχωνεύσεις: Για νέο γύρο εξαγορών – συγχωνεύσεων κάνει λόγο η Καθημερινή, η οποία επισημαίνει πως σύμφωνα με μελέτη αναμένεται κινητικότητα στους κλάδους τροφίμων, λιανεμπορίου και πληροφορικής.

Επιτόκια: Για πόλεμο ξένων και ελληνικών τραπεζών με χαμηλά επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια κάνει λόγο το Βήμα, σύμφωνα με το οποίο η Citibank προσφέρει σταθερό επιτόκιο 4,9% για 15 χρόνια, ενώ η EFG Eurobank προσφέρει νέο προϊόν.

Πληθωρισμός: Μικρή υποχώρηση αναμένεται να παρουσιάσει ο πληθωρισμός στη χώρα μας τον Ιούνιο σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπάρχουν στις πρώτες εβδομάδες του μήνα, όπως σημειώνει η Ναυτεμπορική.

Πρόντι: Αρνείται τις κατηγορίες ο Πρόντι, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

ΙΟΒΕ: Οριακή βελτίωση παρουσίασε τον Μάιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, που διαμορφώνει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), σημειώνει η Καθημερινή.

Σίσερ – Πάλκο: Δέσμη μέτρων για τη στήριξη των 500 ατόμων που απασχολούνταν στη Σίσερ – Πάλκο και έχασαν την εργασία τους παρουσίασε χθες ο υφυπουργός εργασίας κ. Τζιόλας όπως αναφέρει σχετικά το Βήμα.

Τηλεπικοινωνίες: Για υπερεξουσίες στην ΕΕΤ για τον έλεγχο των τιμολογίων κάνει λόγο το Βήμα.

Φαρμακευτικές: Μέσω factoring θα επιδιώξουν οι φαρμακευτικές εταιρίες που προμηθεύουν δημόσια νοσοκομεία να εισπράξουν τα ποσά που του οφείλει η Πολιτεία και τα οποία έχουν υπερβεί συνολικά τα 1 δισ. ευρώ, σημειώνει η Καθημερινή.

ΙΜΟ: Έλληνας βρέθηκε στην κορυφή του διεθνούς ναυτιλιακού οργανισμού ΙΜΟ σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, γεγονός το οποίο όπως επισημαίνει η ίδια αντανακλά την ηγετική θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια ναυτιλία. Πρόκειται για τον κ. Ευθύμιο Μητρόπουλο που ανέλαβε καθήκοντα γ.γ. του ΙΜΟ.

Franchise: Ελάχιστο είναι το ποσοστό (1%-2%) των επιχειρηματικών αποτυχιών στον χώρο του franchising στην ελληνική αγορά σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης του Συνδέσμου Franchise Ελλάδος, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική.

ΕΛΠΕ: Ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση φυσικού αερίου που προγραμματίζουν τα ΕΛΠΕ, έγινε χθες με την υπογραφή οριστικού συμβολαίου για την κατασκευή και τη συντήρηση του σταθμού με την αυστριακή εταιρία VA-TECH HYDRO και την αμερικανική GENERAL ELECTRIC.

Καθημερινή: Διπλασιασμό των καθαρών κερδών έχει παρουσιάσει η Καθημερινή από την είσοδο της στο Χ.Α. μέχρι σήμερα, αναφέρει η ομώνυμη εφημερίδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v