Στριμωξίδι στο... ταμείο! (update)

Επτά συνεδριάσεις απομένουν για το κλείσιμο του εξαμήνου και ορισμένοι ισχυροί παίκτες σπεύδουν, ακόμη και με επιθετικό τρόπο, να κατοχυρώσουν κέρδη τους. Εντύπωση προκαλούν οι επιθετικές πωλήσεις σε Εθνική, Τιτάνα και 3Ε. Τι συμβαίνει με τα Παράγωγα. Φήμες για ΕΛΤΕΧ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εμφράγματα δημιουργεί το στριμωξίδι στο ταμείο. Δικαιολογημένη και αναμενόμενη η προσπάθεια κατοχύρωσης κερδών λόγω λήξης εξαμήνου, αλλά θα λέγαμε ότι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται είναι λίγο... άγαρμπος.

Θα μπορούσε η αγορά να κρατήσει και τις 1.925 μονάδες και να διολισθήσει με ηπιότερο ρυθμό, χωρίς να διαταραχθεί το θετικό κλίμα.

Κρίνοντας όμως από τις σχεδόν επιθετικές πωλήσεις σε μετοχές του Δείκτη (ενδεικτική η περίπτωση των Τιτάν, Τρία Έψιλον), αλλά και της Εθνικής, φαίνεται πως κάποιοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση.

Να μαζέψουν δηλαδή όλο τον ”αέρα” που έχει ανοιχτεί τις τελευταίες δυο – τρεις ημέρες, να στείλουν τα μηνύματα προς τους απρόσεχτους και ενδεχομένως, να προσφέρουν ελκυστικότερες τιμές στους επόμενους αγοραστές.

Το παράδοξο είναι πως ειδικά για την περίπτωση της Εθνικής μεγάλο μέρος των πωλήσεων του τελευταίου ημίωρου, εκτός από το ό,τι χαρακτηρίζεται επιθετικό, προέρχεται κυρίως από μια – δυο ισχυρές χρηματιστηριακές εταιρίες.

Πίεση που δεν δικαιολογείται από ανάλογη λήψη θέσεων πώλησης στην αγορά παραγώγων, ενόψει και της αυριανής λήξης της σειράς Ιουνίου.

Επιχειρούν κάποιοι να εκφοβίσουν ή μήπως κατοχυρώνουν υπεραξίες και κέρδη αδιαφορώντας για την τιμή πώλησης, καθώς οι υπεραξίες τους είναι σημαντικότατες.

Άλλωστε, μέχρι το τέλος του μήνα απομένουν συνολικά επτά συνεδριάσεις, με την τελευταία να χαρακτηρίζεται από τη γενική συνέλευση του ΟΤΕ.

Αυτό που μας ξενίζει στην όλη πίεση που ασκείται μετά τις περίπου 14.30’, είναι η... βιασύνη μερικών να πουλήσουν και η αδιαφορία τους για τις επιπτώσεις – κυρίως σε ψυχολογικό επίπεδο – που προκαλούν.

Κυρίως σε όσους είχαν αγοράσει στα υψηλά της χθεσινής συνεδρίασης.

Επειδή όμως η αγορά είναι ψυχολογία θα έπρεπε η επιχείρηση των δυο – τριών ισχυρών παικτών να συνοδευτεί από μεγαλύτερο σεβασμό και... στοργή για το ότι οι ίδιοι έχουν χτίσει από τις αρχές Απριλίου μέχρι σήμερα.

Υ.Γ. Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως οι σημαντικές θέσεις αγοραστών που είχαν ανοιχθεί για λογαριασμό της πλειονότητας των παικτών στο ΧΠΑ θα έπρεπε να ”εγκλωβιστεί” μόνο μέσω της λήψης ισόποσων θέσεων πώλησης από τους λίγους και ισχυρούς.

Σημειώνεται πως η έντονη αντιπαράθεση στην αγορά παραγώγων μεταξύ των πολλών που έβλεπαν άνοδο και των λίγων που επιχείρησαν να τους εγκλωβίσουν, έγινε κυρίως μέσω δεικτοβαρών μετοχών, ενδεικτικό τόσο του discount που διαμορφώθηκε γύρω στις 15.00’ μηνός Ιουνίου, όσο και οι σημαντικές πιέσεις σε μετοχές σε Τιτάν, Τρία Έψιλον και Ελληνική Τεχνοδομική.

Υ.Γ. 2. Ανεπιβεβαίωτες μέχρι στιγμής φήμες, πως στην αυριανή γενική συνέλευση της Ελληνικής Τεχνοδομικής θα συζητηθεί το ενδεχόμενο (ή θα ανακοινωθεί) διάθεση ενός ποσοστού της εταιρίας σε θεσμικό εγχώριο ή ξένο επενδυτή, προκαλεί τις μέχρι πρότινος εντονότατες πιέσεις.

Από πλευράς ομίλου μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση, ενώ ορισμένοι παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την πίεση και στη μετοχή της Ελληνικής Τεχνοδομικής στην αυριανή λήξη της σειράς Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v