Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής

Η Σύνοδος Κορυφής, πιθανές κυβερνητικές αλλαγές από τις αρχές Ιουλίου, η πώληση της ΕΧΑΕ, το ομολογιακό της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και η εικόνα της Σοφοκλέους και των ευρωαγορών απασχολούν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής
Η Σύνοδος Κορυφής, πιθανές κυβερνητικές αλλαγές από τις αρχές Ιουλίου, η πώληση της ΕΧΑΕ, το ομολογιακό της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και η εικόνα της Σοφοκλέους και των ευρωαγορών απασχολούν τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

Ανασχηματισμός: Για επίσημο ανασχηματισμό κάνει λόγο η Ελευθεροτυπία σύμφωνα με την οποία αρχές Ιουλίου επέρχονται αλλαγές σε κυβέρνηση και κόμμα, ενώ το Βήμα τονίζει πως κυβερνητικός εκπρόσωπος προαγγέλλει τις μεταβολές. Σε προεκλογικές αλλαγές και στην οικονομική πολιτική αναφέρεται και το Κέρδος.

Χριστοδουλάκης: Τι απαντά στους επικριτές του στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και γιατί προτιμά τις φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων από τις εισοδηματικές πολιτικές αναφέρει μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης σε συνέντευξή του στην Ελευθεροτυπία όπου αφενός υπεραμύνεται της πολιτικής του όχι μόνο για τη Βουλή αλλά και για διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ τονίζει ότι ήταν υποχρεωμένος να δώσει το έγγραφο. Το Βήμα αναφέρει πως με εντολή του κ. Χριστοδουλάκη ανακαλείται η διάταξη που επέτρεπε στους ιδιώτες να δανείζουν χρήματα σε τρίτους και να απαλλάσσονται από κάθε έλεγχο.

Σύνοδος Κορυφής: ”Σύνοδο δυο κόσμων” χαρακτηρίζει η Ελευθεροτυπία τη Σύνοδο Κορυφής της Χαλκιδικής, ενώ η Καθημερινή σημειώνει πως η μόνη απειλή φέρονται να είναι οι διαδηλώσεις. Σύμφωνα με το Βήμα οι κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ οι οποίες αποσκοπούν στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών στην Ευρωοικονομία και η ”πρόταση Πρόντι” για χρηματοδότηση των επενδύσεων στα διευρωπαϊκά δίκτυα θα απασχολήσουν το Συμβούλιο Κορυφής.

Σοφοκλέους: Μετοχές που παρουσιάζουν άνοδο 300% και 400% χωρίς να υπάρχει κάποια ορατή αφορμή ή αιτία, ή μετοχές που καλπάζουν κι έχουν γράψει τριψήφια ποσοστά ανόδου, παρότι η αγορά γνωρίζει ότι οι εταιρίες στις οποίες ανήκουν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, γράφουν σημαντικές ζημιές ή βρίσκονται σε διαδικασία συμβιβασμού με τράπεζες ή πιστωτές επισημαίνει η εφημερίδα Μέτοχος, ενώ παράλληλα επισημαίνει και τα είκοσι σενάρια που ”παίζουν” στην αγορά.

Αγορές: Υπέκυψαν στις ρευστοποιήσεις κερδών η Wall Street και οι αγορές της Ευρώπης σύμφωνα με το Βήμα.

Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα: Αναβάλλονται για ένα ακόμη χρόνο τα ΔΛΠ σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική η οποία επισημαίνει πως πρόσφατη τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, και προβλέπει την εφαρμογή τους από το 2004, δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Οικονομίας να παρατείνει το χρόνο εφαρμογής κατά ένα ακόμα έτος, όπως και αναμένεται να συμβεί. Σύμφωνα με την Εξπρές δημοσιεύτηκε το πρότυπο πρώτης εφαρμογής των IAS, ενώ προσθέτει πως έξι εξαιρέσεις ως προς την αναδρομική ισχύ διατάξεων.

Επιτόκια: Τον τρόπο με τον οποίο η Fed και η ΕΚΤ επισημαίνουν το θέμα του αποπληθωρισμού και επηρεάζουν τις αγορές, αναλύει στον Μέτοχο ο μακροοικονομικός αναλυτής της UBS κ. Paul Donovan.

ΙΟΒΕ: Θετικές οι προοπτικές για τον κλάδο των ξενοδοχείων προκύπτουν από έκθεση του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία όπως αναφέρει η Ημερησία οι Ολυμπιακοί Αγώνες και τα έργα υποδομής αναμένεται να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του κλάδου, ενώ επισημαίνεται και τι είναι αυτό που ανησυχεί τους ξενοδόχους.

Εθνική: Με μια νέα έκδοση ομολόγων του Δημοσίου θα καλυφθεί το κόστος αποπληρωμής του ομολογιακού δανείου μετατρέψιμου σε μετοχές της Εθνικής Τράπεζας που είχε συναφθεί το 1998 και λήγει στις 15 Ιουλίου 2003 όπως σημειώνει η Καθημερινή. Το Βήμα αναφέρει πως θα αξιοποιήσει το Δημόσιο το πακέτο του 20% της Εθνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με την Ημερησία η Εθνική Τράπεζα είναι έτοιμη για συνεργασίες, ενώ επισημαίνει πως οι κάτοχοι τίτλων του μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού θα πάρουν ομολογίες που μπορούν να ρευστοποιήσουν.

ΕΧΑΕ: Στην τελική ευθεία βρίσκεται η πώληση της ΕΧΑΕ, σύμφωνα με το Βήμα το οποίο προσθέτει πως το 33,4% του Χρηματιστηρίου περνά σε επτά τράπεζες.

Ολυμπιακή: Έτοιμο είναι το business plan της νέας Ολυμπιακής το οποίο παρουσιάζει σήμερα η Εξπρές και που φέρεται να είναι μεταξύ άλλων λιγότερο ριζοσπαστικό απ’ ότι αναμενόταν, με έμφαση στη μείωση του κόστους και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

ΕΥΔΑΠ: Έτοιμη φέρεται να είναι σύμφωνα με την Καθημερινή η ΕΥΔΑΠ να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στις αγορές φυσικού αερίου και τηλεπικοινωνιών, ενώ οι οφειλές των δήμων προς την επιχείρηση ξεπερνούν τα 44 εκατ. ευρώ.

Ηλεκτρική Ενέργεια: Σταδιακή συρρίκνωση της δραστηριότητας της ΔΕΗ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και η μεταβίβαση μέσω διαγωνισμών του δικαιώματος ηλεκτροπαραγωγής ως 25% από ιδιώτες είναι μεταξύ άλλων από τα βασικότερα στοιχεία της νέας νομοθετικής ρύθμισης του υπουργείου Ανάπτυξης που παρουσιάζει σήμερα το Βήμα.

Euromedica: Δυναμικά στη δυτική Μακεδονία μέσω της θυγατρικής της Euromedica Δυτικής Μακεδονίας, επεκτείνεται η Euromedica σύμφωνα με το Κέρδος.

Morgan Stanley: ”Βουτιές” στις αγορές βλέπει η Morgan Stanley σύμφωνα με την Εξπρές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v