Ευρεία κατοχύρωση κερδών στη Σοφοκλέους

Οξύτατη σε εύρος και όγκο κεφαλαίων η σημερινή διόρθωση στη Σοφοκλέους, που πραγματοποιήθηκε με μοχλούς την πλειοψηφία σχεδόν των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης και είχε ως στόχο την αποκόμιση κερδών. Στο 4/1 η σχέση πτωτικών προς ανοδικές, τάσεις αφύπνισης στον όμιλο Λαναρά.

Οξύτατη σε εύρος και όγκο κεφαλαίων η σημερινή διόρθωση στη Σοφοκλέους, καθώς το γύρισμα του ΟΤΕ κατά πρώτο λόγο (ο οποίος βρέθηκε να καταγράφει απώλειες 2% όταν ενδοσυνεδριακά ενισχύονταν κατά 1,2%) σηματοδότησε τη γενίκευση των ρευστοποιήσεων σε τίτλους του FTSE 20 με μόνη τη ΔΕΗ (+2,3%) να προσπαθεί να αντισταθμίσει τις απώλειες του δείκτη.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στις οξύτατες πιέσεις που δέχτηκε το σύνολο των τραπεζικών μετοχών με Εμπορική, Alpha Bank, και Εθνική να καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες του 3%, οδηγώντας εξ’ ορισμού το Γενικό Δείκτη προς την περιοχή των 1.900 μονάδων με το κλείσιμο να τον βρίσκει στις 1.911,7 καταγράφοντας απώλειες 1,99%.

Εδώ, θα πρέπει να κάνουμε τρεις βασικές επισημάνσεις.

Υπάρχει μία σχολή σκέψης που αναφέρει πως τα θεσμικά χαρτοφυλάκια και οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι που φέρεται να τροφοδοτούν την άνοδο αποφάσισαν να συνδυάσουν το ”τερπνόν μετά του ωφελίμου” κατοχυρώνοντας κέρδη στην υποκείμενη αγορά και ταυτόχρονα πουλώντας τα ΣΜΕ που λήγουν αύριο επί του FTSE 20.

Η θεωρία αυτή έχει βάση μόνο ως προς το πρώτο σκέλος της, αφού θα πρέπει να γίνει αντιληπτό πως υπήρχε σήμερα αυξημένη ανάγκη αντιστάθμισης του επενδυτικού κινδύνου από μέρους θεσμικών χαρτοφυλακίων και σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορεί ο υγιώς σκεπτόμενος επενδυτής να αποδεχτεί πως η αγορά είναι χειραγωγούμενη σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Επισήμανση δεύτερη: Έστω κι’ αν υποθέσουμε πως η αγορά βρίσκεται στο έλεος δύο- τριών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων υψηλού ειδικού βάρους, τότε η σημερινή οπισθοχώρηση θα πρέπει να εκληφθεί μέσα από το πρίσμα του τι ακριβώς επιδιώκουν αυτά τα χαρτοφυλάκια.

Μέχρι τώρα, λειτουργούμε υπό το σκεπτικό ότι ζητούμενη είναι η άνοδος. Αν υποθέσουμε πως αυτό ισχύει ακόμα τότε τα 200 εκ. ευρώ του τζίρου σήμερα καταδεικνύουν ότι κάποιοι ”επιβιβάζονται” έστω και στα χαμηλά και συνεπώς η αγορά προσελκύει περισσότερους παίκτες, κάτι που φυσικά επιδιώκουν οι ίδιες οι κινητήριες δυνάμεις.

Η τρίτη σχολή σκέψης αναφέρει πως η Σοφοκλέους ουδέποτε θα μπορέσει να διασπάσει το επίπεδο των 2000 μονάδων, αφού το ράλι στο εξωτερικό θα αποπερατωθεί και απλά αυτοί που μπήκαν πρώτοι βγαίνουν πρώτοι, έχοντας επί δυόμισι μήνες καταγράψει σημαντικά κέρδη.

Σε κάθε όμως περίπτωση η σημερινή συνεδρίαση καλό θα ήταν να εκληφθεί μεμονωμένα, αφού σε μια αγορά όπου η σχέση πτωτικών προς ανοδικών μετοχών διαμορφώνεται στο 4 προς ένα 1 υπέρ των πρώτων ήτοι σε πλήρως ”αξιοπρεπή” επίπεδα, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι εκλείπει το follow through buying.

Θα πρέπει βέβαια να επισημανθεί και η τ΄ση αφύπνισης που επέδειξαν οι μετοχές του ομίλου Λαναρά.

Για του λόγου το αληθές αν σε δέκα μέρες ο δείκτης βρίσκεται πάνω από τις 2000 μονάδες θα λέμε απλά ότι η διόρθωση εκλήφθηκε ως ευκαιρία εισόδου των ανενεργών παιχτών, ενώ αν ο δείκτης συνεχίζει να υποχωρεί η σημερινή διόρθωση θα αποτυπώσει απλά το πόσο ρηχή είναι εντέλει η Σοφοκλέους και το πόσο διορατικοί είναι συγκεκριμένοι παίχτες.

Σε κάθε περίπτωση όμως πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Σοφοκλέους θα παραμείνει άρρηκτα συνδεδεμένη με τις διεθνείς αγορές και η πορεία αυτών είναι που θα καθορίσει το ”τι μέλλει γενέσθαι”.

Σε ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Logismos (κέρδη 0,4%), της Νεοχημική (κέρδη 1,78%) και της Lantec (κέρδη 4,81%).

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Σαραντής, της Σφακιανάκης, της Mevaco, της Logismos, της Olympic Catering, της Νεοχημική, της Σαράντης, της ΕΤΜΑ προνόμιο, της Notos Com και της Lantec.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 213 εκατ. ευρώ (αυξημένη κατά 7,58% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 12,15 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 250.000 μετοχών της Lannet στα 9,46 ευρώ, ένα πακέτο 125.000 μετοχών της ΕΛΓΕΚΑ στα 4,8 ευρώ, ένα πακέτο 125.000 μετοχών της Informer στα 5,02 ευρώ, ένα πακέτο 130.000 της ΕΛΓΕΚΑ στα 5 ευρώ, ένα πακέτο 150.000 μετοχών της Δέλτα Συμμετοχών στα 5,9 ευρώ και ένα πακέτο 545.000 μετοχών της Καμπάς στα 2,38 ευρώ.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν δύο πακέτα 500 μετοχών το καθένα της ΑΛΤΕ στα 1,31 ευρώ το καθένα και ένα πακέτο 130.000 μετοχών της Informer στα 5,18 ευρώ.

Τέλος, στο κλείσιμο της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 220.000 μετοχών της Πλαίσιο στα 6,74 ευρώ, ένα πακέτο 136.000 μετοχών της Eurobank στα 13,74 ευρώ και ένα πακέτο 113.000 μετοχών της Alpha Bank στα 15,02 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v