Χ.Α: Αλλαγές σε ημερήσια όρια διακύμανσης μετοχών

Την ορθολογικότερη ρύθμιση των διαμορφούμενων ημερήσιων ορίων των μετοχών για την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης σε ειδικές περιπτώσεις εταιρικών πράξεων αποφάσισαν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Χ.Α: Αλλαγές σε ημερήσια όρια διακύμανσης μετοχών
Σε μια ορθολογικότερη ρύθμιση των διαμορφούμενων ημερήσιων ορίων για την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης σε ειδικές περιπτώσεις εταιρικών πράξεων αποφάσισαν τα διοικητικά συμβούλια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Αναλυτικότερα:

Οπως είναι γνωστό, στις περιπτώσεις των εταιρικών πράξεων τα επιβαλλόμενα όρια τιμών υπολογίζονται και αναφέρονται επί της προσαρμοσμένης τιμής που προκύπτει με βάση τους όρους της εταιρικής πράξης.

Για να γίνει κατανοητό θα μπορούσε να παραθέσει κανείς ένα παράδειγμα στην ακραία περίπτωση ενός split μιας μετοχής στα δύο, που την προηγούμενη ημέρα του γεγονότος έκλεισε στα 10 ευρώ και την επόμενη μέρα δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει κανείς ότιη αξία των διαπραγματευόμενων μετοχών θα είναι 5 ευρώ.

Στην περίπτωση αυτή είναι λοιπόν αυτονόητο ότι δεν είναι δυνατόν τα όρια αποδεκτών εντολών να επιβληθούν στην τιμή κλεισίματος της προηγούμενης μέρας (10 ευρώ), γιατί αυτό θα διαστρέβλωνε την αγορά.

Κατά συνέπεια, με βάση αυτό το παράδειγμα, καθίσταται σαφές ότι στις περιπτώσεις εταιρικών πράξεων τα αποδεκτά όρια διακύμανσης των τιμών κατά την ημέρα εφαρμογής των πρέπει να προσδιορίζονται με βάση την προσαρμοσμένη τιμή που προκαλείται από το εταιρικό γεγονός.

Από το σύνολο των διαφόρων εταιρικών πράξεων που λαμβάνουν χώρα στις εισηγμένες εταιρίες, έχουμε εντοπίσει μια σειρά εταιρικών πράξεων:

α) αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων,

β) έκδοση μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων,

γ) συγχώνευση με απορρόφηση μη εισηγμένης από εισηγμένη,

δ) συγχώνευση με απορρόφηση εισηγμένης από εισηγμένη,

ε) συνδυασμό αυτών μεταξύ τους,

Επισημαίνεται, για τα ανωτέρω, ότι τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα κατά τον χρόνο υπολογισμού της προσαρμοσμένης τιμής, είτε εμπεριέχουν ένα βαθμό αβεβαιότητας ως προς την έκβασή τους είτε δεν λαμβάνουν υπόψη τους παραμέτρους που δεν δύναται να ποσοτικοποιηθούν, με αποτέλεσμα η προσδιοριζόμενη προσαρμοσμένη τιμή να μην είναι απολύτως ουδέτερη, αφού σχετίζεται με τις υποθέσεις που έχουν γίνει.

Για παράδειγμα, στις περιπτώσεις Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου ο υπολογισμός της προσαρμοσμένης τιμής υποθέτει ότι η ΑΜΚ θα καλυφθεί πλήρως, παρ’ όλο που κατά τη χρονική εκείνη στιγμή οι εκτιμήσεις διαφορετικών ομάδων επενδυτών μπορεί να είναι διαφορετικές.

Για τον λόγο αυτό στις περιπτώσεις εταιρικών πράξεων που απαριθμήθηκαν ανωτέρω και για τις οποίες -όπως αναφέρθηκε- υπάρχει βαθμός αβεβαιότητας ως προς την εκτιμούμενη προσαρμοσμένη τιμή, κατά την πρώτη συνεδρίαση που βρίσκει εφαρμογή η εταιρική πράξη, τα αποδεκτά όρια τιμών να είναι διευρυμένα και να προσδιορίζονται σε +12% επί της μεγαλύτερης τιμής μεταξύ της τιμής κλεισίματος και της προσαρμοσμένης τιμής και -12% επί της μικρότερης τιμής μεταξύ της τιμής κλεισίματος και της προσαρμοσμένης τιμής.

Η ρύθμιση αυτή αποσκοπεί να δώσει τη δυνατότητα στην αγορά να προσαρμόσει την τιμή σύμφωνα με την εκτίμησή της, χωρίς στρεβλώσεις για την εμφανιζόμενη ενδογενή αβεβαιότητα της εταιρικής πράξης.

Για την εφαρμογή της προαναφερόμενης ρύθμισης, το χρηματιστήριο με τις υπ’ αριθμόν 103 και 104 αποφάσεις του, που αποτελούν τροποποίηση της απόφασης 45, αναδιαρθρώνει στις περιπτώσεις συγχωνεύσεων τους τύπους υπολογισμού της προσαρμοσμένης τιμής, αναλόγως των παραμέτρων της κάθε συγχώνευσης και επιτρέπει πλέον η προσαρμοσμένη τιμή στις περιπτώσεις συγχωνεύσεων και ομολογιακών δανείων να λαμβάνει υψηλότερη τιμή από την τιμή κλεισίματος την προηγούμενη ημέρα.

Ταυτόχρονα με τη συγκεκριμένη τροποποίηση, καταργήθηκε και η δεύτερη προβλεπόμενη από την Ε.Κ. απόφαση του 1996 κατηγορία διαπραγμάτευσης μετοχών με δυνατότητα απόκλισης τιμών 4%, η οποία αφορούσε μετοχές με ιδιαίτερα χαμηλή εμπορευσιμότητα και στην οποία δεν είχαν ενταχθεί μετοχές από την έναρξη εφαρμογής της απόφασης.

Η κατάργηση της κατηγορίας αυτή σχετίζεται τόσο με το ιδιαίτερα μικρό όριο που προέβλεπε σύμφωνα με τις σημερινές συνθήκες της χρηματιστηριακής αγοράς, όσο και με το γεγονός ότι από τον Ιούνιο του 2003 και μετά ήδη εφαρμόζονταν στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά διαφορετικοί χρονισμοί για μετοχές με διαφορετική εμπορευσιμότητα, όπως αυτή εκτιμάται σήμερα με την απόκλιση των τιμών Αγοράς και Πώλησης (Ask Bid Spread).

Το χρηματιστήριο στα πλαίσια της έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού όσον αφορά στον υπολογισμό των διαμορφούμενων ημερήσιων ορίων διακύμανσης, της ανώτατης και κατώτατης τιμής που αποτελεί το θετικό και αρνητικό αντίστοιχα όριο διακύμανσης και της προσαρμοσμένης τιμής βάσει της απόφασης 45 όπως ισχύει, στις περιπτώσεις υλοποίησης των προαναφερομένων εταιρικών πράξεων θα περιλαμβάνει σχετική πληροφόρηση στην ιστοσελίδα του και στην ενημέρωση που αποστέλλει στα μέλη του και στους vendors.

Τέλος, σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του ρυθμιστικού έργου που έχει κάνει το Χ.Α. τα τελευταία χρόνια, έχει προσδιορίσει κανονιστικά με την αποφ. 57/2000 την ημερομηνία προσαρμογής των τιμών στο Χ.Α., που γίνεται λόγω εφαρμογής των διαφόρων μορφών των εταιρικών πράξεων.

Επίσης, ότι στο πλαίσιο του ρυθμιστικού έργου που έχει κάνει το Χ.Α. τα τελευταία χρόνια έχει προσδιορίσει κανονιστικά με την αποφ. 45/2000 τη μεθοδολογία προσαρμογής των τιμών που εφαρμόζει στα συστήματα και στα έντυπά του. Στην ουσία, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, έχει περιγράψει κανονιστικά τη μεθοδολογία προσαρμογής που χρησιμοποιούσε εδώ και δεκαετίες και περιγράφεται στο βιβλίο έκδοσης 1986 του τότε τμηματάρχη, κ. Κ. Τσώλη.



* Οι σχετικές αποφάσεις δημοσιεύονται στη Δεξιά Στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v