Εφαλτήριο οι διορθώσεις για Σοφοκλέους

Η ΔΕΗ, η μετοχή- ”χρυσή εφεδρεία”, δηλώνει παρούσα. Προσελκύει τα κέρδη ισχυρών παικτών, μετά το τραπεζικό ράλι, ενώ προετοιμάζεται (ενόψει γ.σ.) ”ελκυστική” τιμή για τον ΟΤΕ. Η χθεσινή διόρθωση δεν αναιρεί τη συνολικά καλύτερη εικόνα της αγοράς, αλλά θα πρέπει να ”προστατευτούν” ισχυρές ”στηρίξεις” προς τις 1.860 μονάδες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Υπερβολή, γνώρισμα και... ίδιόν μας. Τα όσα, καλώς ή κακώς, συνέβησαν χθες έφτασαν σε σημείο να αναιρέσουν εν πολλοίς την τρίμηνη αντίδραση περίπου 400 μονάδων του Γενικού Δείκτη.

Αίφνης εμφανίστηκαν επικριτές, για παράδειγμα της Εθνικής, η μετοχή της οποίας έχανε 3,5% αλλά είχε προηγουμένως σχεδόν ”διπλώσει” από τα χαμηλά των 9 ευρώ.

Βέβαια οι αγορές είναι οικονομία και ψυχολογία. Το δεύτερο συστατικό θα πρέπει να το κρατήσουμε, να το υπερασπιστούμε και προφανώς όσοι πριμοδότησαν και με ρευστό την άνοδο, δεν θα αφήσουν να διαταραχθεί το θετικό κλίμα.

Θα πρέπει να πειστεί το κοινό, πως οι, κατά γενική εκτίμηση, αποδεκτές ”στηρίξεις” προς τις 1.860 μονάδες είναι ανθεκτικές και ικανές να αποτελέσουν σημεία αναφοράς για την επόμενη ανοδική αντίδραση.

Ρευστοποιούσαν προχθές, και εντονότερα χθες, κέρδη από τραπεζικές μετοχές, την ίδια στιγμή που εμφανώς τοποθετούνταν στη μετοχή της ΔΕΗ οδηγώντας την στην καταγραφή υψηλής τιμής έτους.

Λίγοι είναι εκείνοι που αμφιβάλλουν πως η επόμενη δόση ρευστότητας θα διοχετευτεί ίσως από χαμηλότερα επίπεδα τιμών στη μετοχή του ΟΤΕ. Θέσεις λαμβάνονται και στον ΟΠΑΠ.

Εάν συμβούν αυτά και δεν μεταβληθεί το κλίμα στη Νέα Υόρκη θα συνεχίσουν οι τράπεζες προς τις 3.450 – 3.500 μονάδες. Αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε από τη χθεσινή συνεδρίαση είναι η αυξημένη επικινδυνότητα που έχουν όλες οι κινήσεις μας σε πράξεις ”αέρα”.

Όπως επίσης και το ότι οι ενεργοί ”παίκτες” προλαβαίνουν να μετακυλήσουν κεφάλαια σε μετοχές εταιριών που δεν είχαν ακολουθήσει την προηγούμενη άνοδο.

Σημαντική η συνολικότερη αντίδραση του ομίλου Κλωνατέξ, αλλά και της Μεβάκο, της Autohellas, του Κυριακούλη και ορισμένων ακόμη τίτλων που φαίνεται να παίρνουν τη ”σκυτάλη” στη μεσαία- χαμηλή κεφαλαιοποίηση.

ΣΗΜ. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο προαναγγελθείς ανασχηματισμός μπορεί να αποκτήσει ενδιαφέρον και για τον χώρο της οικονομίας. Για να δούμε...

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v