Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ: Δύο εξαγορές στην Κύπρο

Τη σύναψη συμφωνιών για την απόκτηση του ελέγχου δύο κυπριακών επιχειρήσεων αθλητικών στοιχημάτων γνωστοποίησε ο ΟΠΑΠ. Πρόκειται για τις εταιρίες Royal Highgate Limited και Glory Leisure Holdings Ltd.

ΟΠΑΠ: Δύο εξαγορές στην Κύπρο
Τη σύναψη συμφωνιών για την απόκτηση του ελέγχου δύο κυπριακών επιχειρήσεων αθλητικών στοιχημάτων γνωστοποίησε ο ΟΠΑΠ μετά από έγκριση του διοικητικού συμβουλίου. Πρόκειται για τις εταιρίες Royal Highgate Limited και Glory Leisure Holdings Ltd.

Οι συμφωνίες αυτές αποτελούν, όπως ανακοινώθηκε, ένα περαιτέρω βήμα στην υλοποίηση της στρατηγικής του ΟΠΑΠ για επιλεκτική διεθνή επέκταση.

Ειδικότερα, ο ΟΠΑΠ έχει συνάψει συμφωνία με τη Royal Highgate Limited, μία εταιρία που δραστηριοποιείται στον χώρο των αθλητικών στοιχημάτων στην Κύπρο, για την εξαγορά του 90% των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Royal Highgate έναντι 5,9 εκατ. κυπριακών λιρών (περίπου 10 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με τους όρους της παραπάνω συμφωνίας, ο ΟΠΑΠ έχει επίσης δικαίωμα προτίμησης για την απόκτηση και του υπολοίπου 10% των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Royal Highgate.

Το αντικείμενο της δραστηριότητας της Royal Highgate είναι η διεξαγωγή αθλητικών στοιχημάτων προκαθορισμένης απόδοσης στην Κύπρο, μέσω 80 πρακτόρων (17 από τους οποίους είναι επί του παρόντος πράκτορες και του ΟΠΑΠ). Οι μετοχές της Royal Highgate διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αξιών της Κύπρου.

Σύμφωνα με τις ελεγχθείσες οικονομικές καταστάσεις της Royal Highgate, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) για το οικονομικό έτος με λήξη 31.12.2002 ήταν 438 χιλ. κυπριακές λίρες (περίπου 762 χιλ. ευρώ) και τα καθαρά κέρδη της μετά από πληρωμή φόρων για αυτή την περίοδο ανήλθαν σε 137,1 χιλ. κυπριακές λίρες (περίπου 238,6 χιλ. ευρώ). Κατά τις 31.12.2002 τα στοιχεία του ενεργητικού της Royal Highgate ήταν 5,5 εκ. κυπριακές λίρες (περίπου 9,7 εκατ. ευρώ) και η καθαρή θέση της σε μετρητά ήταν 2,5 εκατ. κυπριακές λίρες (περίπου 4,3 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με τους όρους της παραπάνω συμφωνίας, ο ΟΠΑΠ θα αποκτήσει το 90% του μετοχικού κεφαλαίου κάθε μίας από τις 11 θυγατρικές εταιρίες της Royal Highgate. Πριν την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των μετοχών, όλα τα στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού της Royal Highgate θα μεταβιβασθούν σε μία από τις θυγατρικές.

Η εκτέλεση της συμφωνίας τελεί υπό ορισμένες αιρέσεις, όπως μεταξύ άλλων, της ολοκλήρωσης οικονομικού και νομικού ελέγχου με ικανοποιητικά αποτελέσματα και της λήψης των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές της Κύπρου (συμπεριλαμβανόμενων των εγκρίσεων από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κύπρου και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου). Η πραγματοποίηση της εξαγοράς αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου 2003.

Επίσης, ο ΟΠΑΠ έχει συνάψει συμφωνία με την κυπριακή Glory Worldwide Holdings Ltd. για την απόκτηση του 55% του μετοχικού κεφαλαίου της Glory Leisure Holdings Ltd., μίας κυπριακής εταιρίας αθλητικού στοιχηματισμού, έναντι 10 εκατ. ευρώ.

Η Glory Leisure δραστηριοποιείται στον χώρο των αθλητικών στοιχημάτων προκαθορισμένης απόδοσης στην Κύπρο μέσω 91 πρακτόρων (32 από τους οποίους είναι επί του παρόντος πράκτορες και του ΟΠΑΠ).

Σύμφωνα με τις ελεγχθείσες οικονομικές καταστάσεις της Glory Leisure, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) για το οικονομικό έτος με λήξη 31.12 2002 ήταν 1,1 εκατ. κυπριακές λίρες (περίπου 1,9 εκατ. ευρώ) και τα καθαρά κέρδη της μετά την πληρωμή των φόρων για την παραπάνω περίοδο ανήλθαν σε 699,9 χιλ. κυπριακές λίρες (περίπου 1,2 εκατ. ευρώ). Κατά τις 31.12.2002 τα στοιχεία του ενεργητικού της Glory Leisure ήταν 1,9 εκατ. κυπριακές λίρες (περίπου 3,3 εκατ. ευρώ) και η καθαρή θέση της σε μετρητά ήταν 399,4 χιλ. κυπριακές λίρες (περίπου 695 χιλ. ευρώ).



Η εκτέλεση της συμφωνίας τελεί υπό ορισμένες αιρέσεις, όπως, μεταξύ άλλων, της ολοκλήρωσης οικονομικού και νομικού ελέγχου με ικανοποιητικά αποτελέσματα και τη λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές της Κύπρου (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αναφέρονται παραπάνω). Η πραγματοποίηση της εξαγοράς αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου 2003.

Με βάση τους όρους της παραπάνω συμφωνίας, μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης, η Glory Worldwide Holdings, η οποία θα συνεχίσει να κατέχει το υπόλοιπο 45% του μετοχικού κεφαλαίου της Glory Leisure Holdings Ltd., θα διαθέτει διάφορα δικαιώματα για την προστασία της μειοψηφικής της συμμετοχής, όπως αναλογική εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας και το δικαίωμα έγκρισης κάποιων σημαντικών επιχειρηματικών αποφάσεων.

Το μετοχικό κεφάλαιο της Glory Worldwide Holdings Ltd. ανήκει κατά 100% στην Quantum Corporation Ltd., μία κυπριακή εταιρεία, οι μετοχές της οποίας έχουν εισαχθεί και διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αξιών της Κύπρου.

Ο ΟΠΑΠ, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, αναμένει ότι θα ελέγχει τις δύο υπό εξαγορά επιχειρήσεις μέσω μίας νέας θυγατρικής εταιρείας, το μετοχικό κεφάλαιο της οποίας θα ανήκει κατά 100% στον ΟΠΑΠ. Η θυγατρική αυτή δεν θα ταυτίζεται με τη θυγατρική που θα ιδρύσει στην Κύπρο ο ΟΠΑΠ σε σχέση με την ήδη υπάρχουσα δραστηριότητά της εκεί.

”Οι εξαγορές αυτές αποτελούν μέρος της στρατηγικής μας για επιλεκτική επέκταση σε διεθνές επίπεδο και ενδυναμώνει την ήδη καθιερωμένη παρουσία μας στην Κύπρο”, δήλωσε σχετικά ο κ. Κωνσταντίνος Κοσκινάς, πρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v