Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σφυροκοπήθηκαν τράπεζες - ΟΠΑΠ

Απόλυτα συντονισμένη με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια η Σοφοκλέους, με τους τραπεζικούς τίτλους και τον ΟΠΑΠ να υφίστανται τις μεγαλύτερες απώλειες και 26 τίτλοι με απώλειες 8% ως 30%. Εξαίρεση ΟΤΕ- MIG λόγω του deal με DT.

του Θ. Σταυρόπουλου

Συνυφασμένη με την κάθετη πτώση των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων η εικόνα που παρουσίασε η Σοφοκλέους στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους και όχι μόνο να υφίστανται τις συνέπειες «αδειάσματος» χωρίς διάκριση από ξένα χαρτοφυλάκια αλλά και εγχώριους μεγάλους επενδυτές.

Μάλιστα η κίνηση των δεύτερων δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες ανησυχίες, καθώς στη σημερινή συνεδρίαση έγινε αισθητή η ρευστοποίηση θέσεων και από μεγάλα χαρτοφυλάκια μεσοπρόθεσμου ορίζοντα (οι βραχυπρόθεσμοι έτσι κι αλλιώς είχαν εγκαταλείψει νωρίτερα την αγορά), κίνηση η οποία αν συνεχιστεί ασφαλώς και θα φέρει χαμηλότερα αρκετούς τίτλους του FTSE.

Η εξαιρετικά κακή εικόνα στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και σε άλλους επιμέρους δεικτοβαρείς τίτλους όπως του ΟΠΑΠ, δημιούργησαν σκηνικό ελεύθερης πτώσης σε όλο το εύρος του ταμπλό και αν δεν είχε προηγηθεί το deal MIG – Deutsche Telecom και έλειπαν τα σημερινά κέρδη για ΟΤΕ και MIG η εικόνα θα ήταν σαφώς χειρότερη.

Ξεκινώντας από το εξωτερικό που δεν είναι λίγοι αυτοί που περιμένουν μια γενικότερη παρέμβαση των Κεντρικών Τραπεζών στις αγορές εμπορευμάτων, ισοτιμιών και μετοχικών αξιών, πολλά θα κριθούν από τα αυριανά αποτελέσματα των Lehman Brothers και Goldman Shacks, αλλά και αυτά της Morgan Stanley την Τετάρτη, 19 τρέχοντος.

Μάλιστα αξίζει να αναφερθεί ότι σήμερα στις διεθνείς αγορές έκαναν το γύρω φήμες για προβλήματα ρευστότητας και στη Lehman Brothers, μετά από την υποβάθμισή της από την UBS (υποβάθμισε τη σύσταση από «αγορά» σε «ουδέτερη», ενώ για την ίδια τράπεζα η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση σε «σταθερή» από «θετική»).

Όλο και περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου συγκλίνουν σε εκτιμήσεις ότι μπορεί ο Γενικός Δείκτης να δει και τις 3.500 μονάδες, εκτιμώντας ότι τόσο το υπόλοιπο του Μαρτίου, όσο και ο Απρίλιος, θα είναι εξίσου δύσκολοι μήνες για τα χρηματιστήρια και επισημαίνοντας ότι όσοι προσπαθούν να βρουν ή έστω να προβλέψουν τον «πάτο» της αγοράς ασφαλώς και αναλαμβάνουν ιδιαίτερα αυξημένο ρίσκο.

Ξεκινώντας από τους «μεγάλους» του ταμπλό, τα πρώτα αρνητικά μηνύματα έρχονται από τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος έχασε εξαιρετικά εύκολα την στήριξη στις 5.170 μονάδες, ενώ διατηρήθηκε υψηλότερα από την επόμενη των 4.920 που όμως αξίζει να αναφερθεί ότι την έχασε και αυτήν εύκολα ενδοσυνεδριακά, αφού υποχώρησε μέχρι τις 4.869,51 μονάδες.

Θεωρείται περίπου βέβαιο για τον εν λόγω δείκτη που κινείται σε χαμηλά 20 μηνών, πως αν δεν κρατήσει η στήριξη στις 4.920 μονάδες, θα μπει σε δοκιμασία η επόμενη θεωρητικά ισχυρότατη ζώνη στήριξης που οριοθετείται μεταξύ 4.700-4.650 μονάδων.

Σε χαμηλό 19 μηνών ο τίτλος της Εθνικής που έχασε την στήριξη στα 33,5 ευρώ και αν δεν ανακάμψει αύριο κιόλας κάνει «ορατά» τα 29,5 ευρώ. Εξίσου κακή εικόνα και για την Πειραιώς, που κινείται σε χαμηλό 21 μηνών, με την επόμενη στήριξη (αν συνεχιστεί η πλαγιολισθητική κίνηση) να οριοθετείται στα 15 ευρώ.

Ακόμα χειρότερη η τεχνική εικόνα για τον ΟΠΑΠ, που έχασε με εντυπωσιακή ευκολία την στήριξη στα 19,10 ευρώ και αρχίζει να «βλέπει» την επόμενη στα 16 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω τίτλος κινείται σε χαμηλά 40 μηνών.

Φεύγοντας από την τεχνική εικόνα και πηγαίνοντας σε αυτήν του ταμπλό και ξεκινώντας από τις μετοχές του 20άρη με κέρδη έκλεισαν τη συνεδρίαση ΟΤΕ (+5,54%) και MIG (+4,65%). Όμως αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο τίτλοι έκλεισαν σαφώς χαμηλότερα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό.

Από εκεί και πέρα (εφιάλτης στους δρόμους με τις λεύκες). Έτσι με απώλειες οκτώ ποσοστιαίων μονάδων ο τίτλος της Εθνικής, απώλειες μεγαλύτερες του 6% για Μυτιληναίο και Intralot, του 5% για Eurobank, MPB, ΟΠΑΠ και Alpha Bank και του 4% για Πειραιώς και Τιτάνα.

Επίσης, απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων για την Κύπρου, των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΔΕΗ και Ελληνική Τεχνοδομική, και μικρότερες απώλειες για όλες τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με gap down, έφτασε μέχρι τις 3.742,28 μονάδες για να κλείσει τελικά στις 3.783,46 μονάδες, με απώλειες 3,59%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 545 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 64,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το σημερινό κλείσιμο ο Γενικός Δείκτης γύρισε πίσω 19 μήνες και συγκεκριμένα στον Αύγουστο του 2006.

Πτωτική συνεδρίαση αυξημένων συναλλαγών και στην αγορά παραγώγων, καθώς εντάθηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων, όμως ασφαλώς και το πλέον αξιοσημείωτο στην εκεί συνεδρίαση ήταν η απόφαση του Χ.Α. μετά τις 14:57 να άρει την υποχρέωση των ειδικών διαπραγματευτών να εισάγουν στο σύστημα εντολές αγοράς και πώλησης, καθώς όπως είναι εύκολα κατανοητό σε μία τέτοια συνεδρίαση δύσκολα κάποιοι θα έπαιρναν long θέσεις και έτσι οι market makers θα σημείωναν σημαντικές απώλειες.

Τεχνικά και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ασφαλώς και η σημερινή εικόνα δεν χρίζει ιδιαίτερων σχολίων. Απομένει απλά να αναφερθεί ότι οι επόμενες στηρίξεις οριοθετούνται στις 1.938, 1.916, 1.903 και 1.889 μονάδες και οι πρώτες αντιστάσεις στις 1.953, 1.978-1.987, 2.009 και 2.022 μονάδες.

Με 22 ανοδικές μετοχές και 252 πτωτικές ασφαλώς το ενδιαφέρον περιορίζεται πόσοι τίτλοι σχεδόν επί καθημερινής βάσεως εισάγονται πλέον στο καθεστώς ειδικών χρηματιστηριακών χαρακτηριστικών.

Έτσι, μετά την ΑΕΓΕΚ, τη Lannet και το Μοχλό, εισήλθαν σήμερα σε αυτό το καθεστώς και οι μετοχές της εταιρίας Μεσοχωρίτη, ενώ για τους τίτλους της εταιρίας Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, αν αυτοί φτάσουν αύριο στο ανώτατο όριο πτώση τίθεται θέμα αναστολής διαπραγμάτευσης.

Τέλος, από τους θετικούς πρωταγωνιστές, ασφαλώς και ξεχώρισε ο Επίλεκτος αφού πήρε και τυπικά το πράσινο φως για το φωτοβολταϊκό σταθμό στο νομό Λαρίσης, ενώ αξιοπρόσεκτη σταθερότητα συνεχίζουν να επιδεικνύουν Λάμψα και Ηρακλής, και με ισχυρό finish προς το τέλος της συνεδρίασης ο Σαράντης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v