Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διευρύνεται η απαξίωση του ΧΑ

Όλα τα βλέμματα παραμένουν σήμερα - αύριο επικεντρωμένα στο στοίχημα του S&P 500 με τις 1.270 μονάδες. Διευρύνονται οι απώλειες και μεγεθύνεται η απαξίωση και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ξεχωρίζουν MIG - OTE.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το μεγαλύτερο στοίχημα των τελευταίων ημερών φαίνεται να «παίζεται» σήμερα - αύριο στη Wall. Αφορά, όπως σημειώνουν διορατικοί ξένοι αναλυτές, στην «άμυνα» του S&P 500 που μέχρι στιγμής σημειώνεται στο εύρος των 1.270 - 1.282 μονάδων.

Στην εν λόγω περιοχή οι συγκεκριμένοι παράγοντες αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία και προσοχή, αφού άλλωστε έχουν στα χέρια τους ένα ικανό στατιστικό δείγμα 6 - 7 προσεγγίσεων από την αρχή του έτους μέχρι και την Παρασκευή το βράδυ.

Η εικόνα, όπως διαμορφώνεται από τα συμβόλαια του S&P 500, παραπέμπει σε αρνητικό άνοιγμα μέχρι και 1,8% χαμηλότερα, που αντιστοιχεί στις 1.268 μονάδες για τον εν λόγω δείκτη.

Ένα άλλο στοίχημα, που σχετίζεται βέβαια με την εικόνα των αγορών και αποτελεί μέρος της βραχυπρόθεσμης τάσης, είναι το προεξοφλούμενο ύψος της μείωσης, αύριο, του βασικού αμερικανικού επιτοκίου. Θα προχωρήσει η Fed σε μείωση προς το 2,5% ή προς το 2%;

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών η κατάσταση επιβαρύνεται σταθερά, με ορισμένους να αναφέρονται στην υποχρεωτική εκποίηση θέσεων, για να καλυφθούν κωδικοί που κινούνται κυρίως με δανεισμό, «μόχλευση», ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως η αυτοτροφοδοτούμενη άτακτη υποχώρηση βασικών μετοχών επιτείνεται κατά τέτοιο τρόπο και ρυθμό ώστε να εξαντληθούν το ταχύτερο δυνατόν τα περιθώρια της υποχώρησης.

Η αγορά όμως διαμορφώνεται σε επίπεδο Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 3.800 μονάδων, ο FTSE 20 χαμηλότερα των 1.960 μονάδων, ενώ στο… κόκκινο διαμορφώνεται η τιμή 220 μετοχών.

Η τάση παραμένει συνολική, καθώς ξεκινά από το -7,4% της Εθνικής (χαμηλό ημέρας στα 31,40 ευρώ), το -5,2% της Eurobank, το -6,9% της Πειραιώς, το -5,5% της Alpha Bank, μέχρι το -6,5% του ΟΠΑΠ αλλά και άλλων μετοχών εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στη μετοχή της Εθνικής, κυρίως το Carlyle φέρεται να έχει υπόλοιπο πωλήσεων τουλάχιστον για ακόμη μία - δύο συνεδριάσεις.

Κύκλοι της αγοράς ισχυρίζονται πως την Παρασκευή επιχειρήθηκε να γίνει ένα μεγάλο πακέτο της Εθνικής, με τη διαδικασία του Over The Counter, αλλά άγνωστο για ποιο λόγο το πακέτο δεν απορροφήθηκε από το ξένο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο.

Σε αυτήν τη συγκυρία Marfin Investment Group και ΟΤΕ επιμένουν καθώς η συμφωνία με τους Γερμανούς για τη διάθεση του 19,9% του Οργανισμού αποτελεί ίσως τη μόνη ουσιαστική επιχειρηματική είδηση, κίνηση στη μεγάλη κατηγορία, από την αρχή του έτους.

Στο ευρύτερο μέρος του ταμπλό η απαξίωση συνεχίζεται, με τη μετοχή του Λιβάνη «καρφωμένη» στο -19,6%, την ΑΕΓΕΚ να απαξιώνεται περαιτέρω στο 0,19 ευρώ, Compucon, ΔΙΕΚΑΤ, Vivere, Χαλυβδοφύλλων, Ευρωσυμμετοχές, Lannet, Προοδευτική, Μεσοχωρίτη να μην αξίζουν περισσότερο από μισό ευρώ.

Μάλιστα στην περίπτωση Μεσοχωρίτη η τιμή υποχωρεί χαμηλότερα των 30 λεπτών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ακριβώς στο 1 ευρώ αποτιμάται ο Μαΐλλης, χαμηλότερα του 1 ευρώ υποχωρούν Cyclon, Space, η Elbisco αποτιμάται στο 0,79 ευρώ ανά μετοχή και δυστυχώς η εικόνα απαξίωσης για όλο και μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό διευρύνεται.

Πέραν των προφανών ζημιών, που αναλογικά είναι και μεγαλύτερης σημασίας και μεγέθους, ένα μεγάλο μέρος του ταμπλό φαίνεται πως βγαίνοντας από την κρίση θα αγγίζει τα όρια της πλήρους απαξίωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v