Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Ό,τι θέλουν οι Γερμανοί για τον ΟΤΕ

Με τη φράση «όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα» κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΟ δίνει το στίγμα του επιθυμητού χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση του deal μεταξύ Deutsche Telekom και Δημοσίου. To όριο του 33%. Το τίμημα των € 26.

Κυβέρνηση: Ό,τι θέλουν οι Γερμανοί για τον ΟΤΕ

της Έλενας Λάσκαρη

Με τη φράση «όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας δίνει το στίγμα του επιθυμητού χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση του deal ανάμεσα στην Deutsche Telekom και το ελληνικό δημόσιο, πλέον, για τη διεύρυνση του ποσοστού της πρώτης στον ΟΤΕ σε ποσοστό που θα μπορούσε να υπερβαίνει ακόμα και το 33%. Προδιαγράφει η ίδια πηγή, «σκληρή διαπραγμάτευση» αλλά και τίμημα που «δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 26 ευρώ ανά μετοχή».

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν αιφνιδιάστηκε με τη συμφωνία πώλησης του πακέτου περίπου 20% που κατείχε η MIG στον ΟΤΕ στην Deutche Teleκom.

«Η D.T. είναι ευπρόσδεκτη ως στρατηγικός εταίρος, είναι ο πιο ευπρόσδεκτος στρατηγικός εταίρος από πολιτική άποψη, καθώς είναι ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός οργανισμός της Ευρώπης, η προσέγγισή μας είναι θετική, αλλά όλα τα άλλα βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση», σημειώνει η ίδια πηγή, τονίζοντας ότι δεν υπήρχε καμία προσυνεννόηση.

Στα βήματα που θα ακολουθήσουν εντός των επόμενων ημέρων, η πρώτη κίνηση αναμένεται από την Deutsche Telekom, με την υποβολή αίτησης προς τη διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων. «Άπαξ και η διυπουργική επιτροπή εγκρίνει, που θα εγκρίνει, θα τοποθετηθούν σύμβουλοι αποκρατικοποίησης από την ελληνική κυβέρνηση και θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις», τονίζει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, προσθέτοντας ότι δεν διαφαίνονται προβλήματα.

Η τροπολογία που ψηφίστηκε προκειμένου να μπλοκάρει τη διεύρυνση του ποσοστού της MIG στον ΟΤΕ πάνω από το 20% δεν δημιουργεί το παραμικρό πρόβλημα, αφού η απαγόρευση παύει να ισχύει έπειτα από απόφαση της διυπουργικής επιτροπής.

Με τα σημερινά δεδομένα και εφόσον δεν ανακύψουν προβλήματα -καθώς η διαπραγμάτευση χαρακτηρίζεται λεπτή αλλά και σκληρή-, τα ζητούμενα είναι έως ποιο ποσοστό μπορεί να διευρυνθεί η συμμετοχή της D.T., σε ποιο τίμημα και, βεβαίως, τι θα γίνει με το management.

Παρότι, όπως είναι εύλογο, το υπουργείο Οικονομίας δεν θέλει να ανοίξει τα χαρτιά του, σαφές είναι ότι δεν διαπραγματεύεται σε καμία περίπτωση τίμημα χαμηλότερο των 26 ευρώ ανά μετοχή.

Όσο για το ποσοστό, δεν φαίνεται να υπάρχει αντίρρηση στην πρόθεση της D.T. να αποκτήσει το 33% των μετοχών του ΟΤΕ, αλλά από την ίδια πηγή τονίζεται: «Αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο της διαπραγμάτευσης. Μπορεί να καταλήξουμε σε ποσοστό ελαφρά χαμηλότερο ή υψηλότερο. Μπορεί η διεύρυνση της συμμετοχής να γίνει σταδιακά...».

Πάντως, όπως διαφαίνεται από την ανακοίνωση της D.T., αρχικά τουλάχιστον, ο πήχης τίθεται στο 33%, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να υποβάλει δημόσια προσφορά για το σύνολο των μετοχών του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v