Ηπια βελτίωση του κλίματος στο ΧΑ

Συντηρείται η ήπια ανοδική τάση, που φέρνει το Δείκτη προς τις 1.680 μονάδες και επηρεάζει θετικά, πλήθος μετοχών, καθώς η σχέση κερδισμένων/πτωτικών διαμορφώνεται στο 3 προς 1. Στην αναμενόμενη διόρθωση η αγορά δε θα πρέπει να υποχωρήσει χαμηλότερα των 1.668 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Παραμένει, αν και ηπιότερη, η ανοδική τάση στην Ευρώπη, κάτι που συμβάλλει στη διαμόρφωση ανάλογου κλίματος και στη Σοφοκλέους.

Από τεχνικής πλευράς το θετικό στοιχείο αφορά στη, μικρή έστω, αύξηση συναλλαγών περίπου 12 εκατ. ευρώ στη πρώτη ώρα, με παράλληλη διαμόρφωση του Δείκτη στην ενδοσυνεδριακά υψηλή τιμή των 1.679 μονάδων (11.56’).

Αυτή η ήπια τάση εξασφαλίζει εύρος διακύμανσης για τον FTSE 20 μεταξύ 823,3 και 830 μονάδων, αν και οι κλάδοι που εμφανίζονται δυναμικότεροι είναι του λιανικού εμπορίου, όπως και χθες, χονδρικού, κλωστοϋφαντουργίες, κατασκευών και εκδόσεων – εκτυπώσεων.

Πιο συγκεκριμένα, ο κλάδος ”σηματωρός” των εκδόσεων, με οριακά χθες κέρδη (0,04%), αντιδρά μέχρι και + 1,15% στην πρώτη ώρα.

Από τις μετοχές με διαμορφωμένη τάση, η Sea Farm υπερβαίνει τα 0,50 ευρώ, η μετοχή των ΚΑΕ δικαιώνει απόλυτα τους επιμένοντες, ενώ συνεχίζουν Λυμπέρης, Space, Despec, (με κατακόρυφη αύξηση συναλλαγών) αλλά και Χατζηιωάννου, Ευκλείδης, ο ”ανάλαφρος” Βογιατζόγλου, ενώ επανέρχεται προς τα 2,9 ευρώ η μετοχή του Κορδέλλου.

Μια μετοχή εταιρίας που κατά γενική εκτίμηση αποτιμάται μάλλον φθηνά, της Elmec, με συναλλαγές περίπου 25.000 τεμαχίων την πρώτη ώρα, προσεγγίζει τα 1,45 ευρώ.

Γενικά στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση διαπιστώνεται μια καλύτερη διάθεση. Απαραίτητη προϋπόθεση συντήρησης αυτής της τάσης, που μπορεί να φέρει τον Δείκτη προς τις 1.685 μονάδες, είναι η απρόσκοπτη απορρόφηση της όποιας προσφοράς εκδηλώνεται γύρω στα 10,20 ευρώ για την Εθνική, των 11 ευρώ για την Alpha και των 13,90 της ΔΕΗ.

Ο ΟΤΕ με συναλλαγές και πακέτα ”κρατείται” στα 11,10 ευρώ, ενώ ανθεκτική εμφανίζεται και η Eurobank, παρά τις αυξημένες συναλλαγές, για προφανής λόγους. Αυξημένη εμπορευσιμότητα και στα 5,18 ευρώ της Vodafone, τη στιγμή που διαπιστώνεται αδυναμία στο διάγραμμα της Cosmote.

Βέβαια στη μετοχή της Cosmote εμφανίζονται αγοραστές και σε υψηλότερα επίπεδα τιμών, κάτι που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αντίδρασης προς τα 9,7 ευρώ. Στα 8,6 ευρώ, χωρίς προσφορά ο ΟΠΑΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v