Στο κλίμα των διεθνών πιέσεων το ΧΑ

Στο χείλος των 1.650 μονάδων... σχοινοβατεί η Σοφοκλέους, επηρεασμένη άμεσα από τις ισχυρές πιέσεις που εκδηλώνονται στις ευρωπαϊκές αγορές, ως απόρροια της ομιλίας Μπους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας στο χείλος των 1.650 μονάδων ... καρκινοβατεί η αγορά. Με συναλλαγές 6 εκατ. ευρώ, στα πρώτα τριάντα λεπτά της συνεδρίασης, διαπιστώνεται μια σχετική προσπάθεια εξισορρόπησης της τάσης.

Ανάλογο κλίμα επικρατεί και στην αγορά παραγώγων, αν και η σχεδόν απροκάλυπτη επίθεση εκδηλώθηκε χθες προς το κλείσιμο, στη μόνη μετοχή που είχε ”απομείνει” όρθια, του ΟΤΕ.

Μέχρι στιγμής από τις τραπεζικές, περισσότερο ευάλωτη δείχνει η μετοχή της Εθνικής, ενώ από τις τηλεπικοινωνιακές σημαντική εμπορευσιμότητα παρουσιάζει η Panafon, η μετοχή της οποίας υποχωρεί προς τα 5,10 ευρώ.

Περίπου 120.000 τεμάχια οι συναλλαγές στον ΟΤΕ παραπέμπουν σε τζίρο τουλάχιστον 600.000 μετοχών (μέχρι το πέρας της συνεδρίασης). Στα 11 – 11,05 ευρώ θα δοθεί η κυρίως μάχη για την τιμή της μετοχής. Αυτό γιατί, αφορά τους αγοραστές των δυο πακέτων 300.000 και 250.000, που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή στα 11 ευρώ.

Στη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, η εικόνα βαρύνεται από το νέο κύκλο φημών που εμπλέκουν εισηγμένες, χρηματιστηριακές και επιχειρηματίες σε έναν κυκεώνα δυσεπίλυτων προβλημάτων. Συν τοις άλλοις η συμπεριφορά συγκεκριμένων μετοχών (Connection, Μουριάδης) επιτείνει ακόμη περισσότερο τη νευρικότητα.

Αναμφίβολα δύσκολη και η σημερινή συνεδρίαση, καθώς το τελευταίο που χρειάζεται η συγκυρία είναι η προσπάθεια εκμετάλλευσης της αβεβαιότητας που κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές.

Πάντως, η μια πλευρά επιχειρεί να ”κρατηθεί” ως σημείο αναφοράς του προηγούμενου ”χαμηλού”, η άλλη όμως ποντάρει περισσότερα στο ενδεχόμενο περαιτέρω υποχώρησης των τιμών. Η δεύτερη, μέχρι στιγμής, δείχνει αποφασιστικότερη και με περισσότερα βέλη στη φαρέτρα της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v