Αιδώς Αργείοι...

Η θετική αφορμή, που πρόσφεραν χθες οι διεθνείς αγορές άφησε ασυγκίνητους τους λίγο- πολύ γνωστούς- αγνώστους μεγαλοσχήμονες υποτιμητές της αγοράς, που για μια ακόμη συνεδρίαση επιδόθηκαν στο ... κοινωφελές τους έργο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Έριξαν χθες και το τελευταίο... φύλλο συκής, που τους είχε απομείνει. Αναφερόμαστε στους ”γνωστούς- άγνωστους” μεγαλοσχήμονες υποτιμητές της αγοράς και της νοημοσύνης μας.

Η άτυπη ”συμφωνία κυρίων” που επίπονα επιτεύχθηκε με άνωθεν παρεμβάσεις φαίνεται πως ήταν μια προσωρινή ανακωχή και τίποτα περισσότερο. Ή μήπως απλά, μια ακόμα επίδειξη δύναμης των κύκλων εκείνων που συμπορεύονται με τους δύο– τρεις ”ισχυρούς” της αγοράς.

Ο τρόπος που χτυπήθηκε χθες προς το κλείσιμο η μετοχή του ΟΤΕ, οι επιθετικές πωλήσεις τραπεζικών τίτλων στη μεγαλύτερη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, τα στοιχεία που παρουσίασε χθες το χρηματιστήριο, τα μερίδια αγοράς των ισχυρών στην αγορά παραγώγων, λίγο πολύ επιβεβαιώνουν τη θυμόσοφη ρήση: ”ο κόσμος το έχει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι”.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η αρμόδια υπηρεσία του Χρηματιστηρίου, το μεγαλύτερο μέρος των ανοικτών πωλήσεων στο τελευταίο τρίμηνο του 2002 έχει γίνει στη μετοχή της Eurobank σε ποσοστό που προσεγγίζει το 10% του συνολικού τζίρου.

Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία που δημοσίευε η αρμόδια υπηρεσία του ΧΠΑ μέχρι τις αρχές του 2002, πέντε συγκεκριμένες χρηματιστηριακές (Eurobank, Π & Κ, Marfin, Εθνική και Σίγμα) πραγματοποιούσαν το 55,3% του συνολικού τζίρου. Οι δε δέκα πρώτες χρηματιστηριακές, συνολικά το περίπου 72%.

Εύλογο το ερώτημα γιατί η αρμόδια υπηρεσία του ΧΠΑ σταμάτησε να δημοσιοποιεί στοιχεία χρήσιμα που καταδεικνύουν στη συνείδηση του απλού, μέσου, εχέφρωνος επενδυτή, τους επικυρίαρχους της αγοράς και τον ρόλο τους.

Βιάστηκαν λοιπόν χθες να υποτιμήσουν την αγορά, αυτοί που εν πάση περιπτώσει, και τη δυνατότητα αλλά και την κεφαλαιακή επάρκεια να το πράξουν έχουν, προεξοφλώντας τα χειρότερα, ενόψει της ομιλίας του αμερικανού προέδρου. Οι ευρωπαϊκές αγορές πρώτα, η Νέα Υόρκη αργότερα, όχι μόνο δεν τους έκαναν το χατίρι αλλά και στη συνείδηση του μέσου επενδυτή ενίσχυσαν την εικόνα που λίγο – πολύ, δικαιολογημένα ή όχι, έχει διαμορφωθεί.

ΣΗΜ: Ιδιάζουσα, δύσκολη και εκρηκτική η κατάσταση από το μέτωπο της Connection. Σίγουρα η συμπεριφορά της μετοχής, και του Μουριάδη, τις τελευταίες ημέρες επιτείνουν τις ανησυχίες, καθώς πλησιάζει η καθοριστική για την εταιρία Παρασκευή.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v