Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης

Με τις επιπτώσεις που θα έχει ο επικείμενος πόλεμος στο Ιράκ και τις ανησυχίες του αντιπροέδρου της ΕΚΤ κ. Λουκά Παπαδήμου αλλά και του υπουργού οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη, τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το Γ’ ΚΠΣ και πως συνδέεται με το Δ’, το διεθνές νομισματικό ταμείο, ασχολούνται τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης
Με τις επιπτώσεις που θα έχει ο επικείμενος πόλεμος στο Ιράκ και τις ανησυχίες του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, κ. Λουκά Παπαδήμου, αλλά και του υπουργού οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη, τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το Γ’ ΚΠΣ και πως συνδέεται με το Δ’, το διεθνές νομισματικό ταμείο, αλλά και την πορεία της Σοφοκλέους κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ασχολούνται τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

ΕΚΤ – Παπαδήμος: Στο εναλλακτικό σενάριο της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο δρομολογείται από τις επιπτώσεις ενός πολέμου στο Ιράκ και πως θα πληγεί η οικονομία, αναφέρει η Καθημερινή. Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση της Ημερησίας, η οποία σημειώνει την ανησυχία του κ. Παπαδήμου για τις σοβαρές συνέπειες που θα έχει στην Ευρώπη ενδεχόμενος πόλεμος στο Ιράκ. Την ευρωπαϊκή οικονομία φαίνεται να απειλεί το θέμα του πολέμου και η ανεξέλεγκτη άνοδος του ευρώ σύμφωνα με το Βήμα. Η οικονομική Ελευθεροτυπία αναφέρει για το ίδιο θέμα πως ο υπουργός οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος τάσσονται υπέρ του ισχυρού ευρώ, ενώ συμπληρώνει πως και οι δύο εμφανίζονται προβληματισμένοι για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει ο πόλεμος στο Ιράκ.

ΚΠΣ: Η πορεία υλοποίησης του Γ’ ΚΠΣ θα είναι το κρισιμότερο στοιχείο βάσει του οποίου θα κριθούν οι πόροι που θα πάρει η χώρα μας από το Δ’ ΚΠΣ σύμφωνα με την Καθημερινή. Η Εξπρές αναφέρει σχετικά πως η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε σκληρή διαπραγμάτευση προκείμενου να αποφευχθεί η δραματική μείωση των εισροών των Διαρθρωτικών Ταμείων.

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Εξηγήσεις σε θέματα όπως το χρονοδιάγραμμα των μελλοντικών βημάτων της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ζητά η αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία.

Τζον Σνόου: Την οκτάχρονη πολιτική του ισχυρού δολαρίου που είχαν ακολουθήσει οι πρώην αμερικανοί υπουργοί οικονομικών θα συνεχίσει ο νέος υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ Τζον Σνόου όπως αναφέρει το Βήμα.

Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις: Στην επανεξέταση των κριτηρίων για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναφέρεται η Καθημερινή, ενώ το Βήμα σχετικά σχολιάζει πως θα αλλάξουν γα κριτήρια για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ποσό ύψους 1,25 δισ. ευρώ θα δοθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως αναφέρει το Κέρδος, στο πλαίσιο της ενίσχυσής τους.

Σοφοκλέους: Κοντά στα χαμηλά ημέρας έκλεισε χθες το χρηματιστήριο, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, ενώ η εφημερίδα Ημερησία προσθέτει σχετικά πως, παρά τη διόρθωση στις ξένες αγορές η Σοφοκλέους πραγματοποίησε νέα βουτιά ενώ, εκτιμά πως το τελευταίο δίμηνο του 2002 οι ανοιχτές πωλήσεις θεωρούνται αμελητέες.

Ναυτιλία: Ποιοι εφοπλιστές έρχονται στην ελληνική σημαία, στο πλαίσιο ενίσχυσης του ελληνικού νηολογίου, αναφέρει το Κέρδος.

Τράπεζες: Τις προτεραιότητες των τραπεζών για το 2003 επισημαίνει το Χρηματιστήριο, ενώ συμπληρώνει πως η Aspis Bank εμφανίζει βελτιωμένα κέρδη.

Βωβός: Το κτίριο γραφείων της στο κτήμα ΘΩΝ πούλησε η εταιρία, σύμφωνα με την Καθημερινή, ενώ η Ναυτεμπορική σημειώνει πως η εταιρία βρίσκεται σε αναζήτηση εταίρου στο εξωτερικό. Σχετικά με τη Βωβός, το Χρηματιστήριο αναφέρει πως η αξία των ακινήτων της εταιρίας ανέρχεται στα 215 εκατ. ευρώ.

Εσκιμό: Νέες προοπτικές ανοίγονται για την εταιρία με την απορρόφηση της F.G. Europe, όπως αναφέρει η Καθημερινή. Σύμφωνα με την Ημερησία, η Εσκιμό αναμένεται να μπει φέτος σε τροχιά ανάπτυξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v