Δεν μας έμεινε άλλο αίμα!

Το 1999 η αγορά ανέβηκε με μετρητά. Το 2000 και το 2001 η αγορά έπεσε με πωλήσεις μετοχών. Το 2002 έπεσε με πωλήσεις δανεικών μετοχών. Ε, λοιπόν, ακόμη και οι δανεικές μετοχές έχουν ένα τέλος!

Δεν μας έμεινε άλλο αίμα!
Το 1999 η αγορά ανέβηκε με μετρητά. Το 2000 και το 2001 η αγορά έπεσε με πωλήσεις μετοχών. Το 2002 έπεσε με πωλήσεις δανεικών μετοχών. Ε, λοιπόν, ακόμη και οι δανεικές μετοχές έχουν ένα τέλος!

Σε ελεύθερη αγορά ζούμε, σε ελεύθερη χώρα αναπνέουμε, όποιος θέλει μπορεί να ποντάρει στην άνοδο ή στην πτώση των χρηματιστηριακών τιμών. Μόνο που η πτώση έχει όνομα και διεύθυνση, δεν είναι μία κατάσταση αγνώστου προέλευσης. Σε ένα μεγάλο βαθμό οφείλεται στην αλόγιστη χρήση των παραγώγων. Δεν είναι σωστό να οδηγούμαστε σε δαιμονοποιήσεις και άσκοπους αφορισμούς. Πολύ καλά έκαναν όσοι πόνταραν στην πτώση, όπως άλλωστε αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος.

Το θέμα είναι ότι η συνεχής και αδιάκοπη πτώση δεν έχει κουράσει μόνο το στρατόπεδο των αγοραστών, αλλά και εκείνο των πωλητών. Το ταμπλό μας μαρτυράει ότι τα περιθώρια πτώσης δεν είναι μεγάλα. Ότι ακόμη και εκείνοι που πόνταραν καθημερινά στον όλεθρο και στην καταστροφή αρχίζουν να κρατούν τις αποστάσεις τους. Όχι γιατί αποκλείουν παντελώς το ενδεχόμενο των 1.400 ή των 1.200 μονάδων, αλλά επειδή συνειδητοποιούν σιγά – σιγά ότι οι πιθανότητες είναι σε βάρος τους.

Μπορούμε να πιθανολογήσουμε πόσα είναι πιθανόν τα περιθώρια πτώσης.

Μπορούμε άραγε να κάνουμε το ίδιο με τα περιθώρια ανόδου;

Τι μπορεί να φέρει την άνοδο; Κάτι απρόοπτο, γρήγορο και απρόσμενο. Δεν ξέρουμε τι μπορεί να είναι αυτό, αλλά είναι βέβαιο ότι θα συμβεί. Όπως είναι βέβαιο ότι στα ”χαμηλά” δεν θα προλάβει να ψωνίσει κανείς!

Ναι, ο δείκτης μπορεί να ”φύγει” κάτω άλλους 100 πόντους. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι πόσο πάνω μπορεί να φύγει!

Στο χρηματιστήριο δεν υπάρχουν μυστικά βιβλία να μας λένε το μέλλον. Πάντοτε πιθανολογούμε με βάση τα όσα έχουν γίνει στο παρελθόν. Κι αυτό που γνωρίζουμε απ’ όσα έχουν ήδη γίνει είναι ότι σε περιπτώσεις αντιστροφής της τάσης έχουν χαθεί περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλη περίπτωση. Όλα γίνονται γρήγορα και αστραπιαία!

”Τι θα πεις στους αναγνώστες σου όταν ο δείκτης φτάσει στις 1.200 μονάδες” ρώτησε φίλος της στήλης. Αγαπητέ μου, η μαγεία του χρηματιστηρίου είναι ακριβώς αυτή. Να παίρνεις θέση και να παραμένεις στο ρίγκ για να δεις ποιον θα ανακηρύξει νικητή ο διαιτητής. Τι νόημα θα είχε να πάρουμε μία θέση του τύπου ”η αγορά μπορεί να πέσει μπορεί και να ανέβει”; Μία έντιμη ήττα είναι προτιμότερη από μία ανούσια στάση…

Σημειώστε κάτι ακόμη. Η μικρή και η μεσαία κεφαλαιοποίηση έχει υποχωρήσει πάρα πολύ στην διάρκεια των τελευταίων σαράντα ημερών. Υπάρχουν εκείνοι που βλέπουν να ρέει ακόμη περισσότερο αίμα στην αγορά. Δεν το αποκλείουμε, αλλά έχουμε να τους δηλώσουμε ότι δεν έχει μείνει άλλο αίμα στις φλέβες μας. Μας το έχουν πάρει όλο!

Θανάσης Μαυρίδης


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v