Γιατί οι τιμές των ακινήτων θα μείνουν στα ύψη

Οι τέσσερις παράγοντες που κρατούν τις τιμές των ακινήτων σε υψηλά επίπεδα. Πώς επηρεάζονται οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων. Οι αγορές που συνεχίζονται από τους ξένους.

Γιατί οι τιμές των ακινήτων θα μείνουν στα ύψη

Σε σύνθετο και δυσεπίλυτο πρόβλημα έχει αναχθεί η αγορά ακινήτου με αποτέλεσμα οι συνέπειες να φαίνονται στη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια. Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί άμεσα, καθώς δεν προβλέπεται οι τιμές να μειωθούν ούτε κατά τη διάρκεια του 2025.

«Όσο οι τιμές αγοράς παραμένουν στα ύψη, τόσο πιο αποτρεπτική είναι η λήψη στεγαστικού δανείου. Το νούμερο ένα πρόβλημα είναι οι τιμές και μετά ακολουθούν τα επιτόκια. Εξάλλου, οι τράπεζες έχουν φτιάξει προγράμματα στεγαστικών δανείων με πιο ελκυστικά επιτόκια. Και πάλι όμως οι εκταμιεύσεις είναι λίγες», τονίζει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας, ρίχνοντας φως στην ουσία του προβλήματος.

Αποτρεπτικοί παράγοντες

Με βάση τις ίδιες πηγές, η στρέβλωση της αγοράς ακινήτων οφείλεται στους εξής παράγοντες, οι οποίοι λειτουργούν εν τέλει αποτρεπτικά για τους εν δυνάμει δανειολήπτες στεγαστικών δανείων:

  1. Οι εξωφρενικά, όπως τις χαρακτηρίζουν, υψηλές τιμές, ακόμη και σε περιοχές που υπό κανονικές συνθήκες λειτουργίας της αγοράς θα έπρεπε να είναι προσιτές.
  2. Η διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα οφείλεται κυρίως στην έλλειψη νέων κατοικιών. Δεν υπάρχει ικανοποιητικός όγκος νέων κατασκευών και, όπου υπάρχει, η αύξηση του κόστους στις πρώτες ύλες κατά 30% περνά στην τελική τιμή.
  3. Ο μεγάλος όγκος κλειστών ακινήτων. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι τα κλειστά ακίνητα μπλοκάρουν την αγορά. Αρκετοί προτιμούν να κρατούν κλειστά τα ακίνητά τους, γεγονός που στερεί όγκο από την αγορά και διατηρεί τις τιμές στα ύψη. Αυτή η παράμετρος επηρεάζει και τις τιμές των ενοικίων.
  4. Η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων. «Υπάρχουν αρκετές περιοχές, κυρίως στον αστικό ιστό της Αθήνας, που το μεγαλύτερο ποσοστό των ακινήτων ενοικιάζονται με βραχυχρόνια μίσθωση. Αυτό οδηγεί την τιμή ανά τ.μ. στα ύψη και για τα προς πώληση ακίνητα των εν λόγω περιοχών», αναφέρουν.

Οι ξένοι σώζουν την παρτίδα

Οι εκταμιεύσεις νέων στεγαστικών δανείων κινούνται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στα ίδια επίπεδα με το 2023. Με βάση τα στοιχεία των τραπεζών, οι Έλληνες αγοραστές συνεχίζουν να αγοράζουν κατοικία με ίδια κεφάλαια, ενώ οι ξένοι (φυσικά πρόσωπα) προσφεύγουν στον δανεισμό.

«Υπάρχουν αρκετοί ξένοι που προέρχονται από τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, και δεν μιλάμε για επενδυτές, αλλά για φυσικά πρόσωπα που θέλουν να αποκτήσουν σπίτι στην Ελλάδα και απευθύνονται για λήψη δανείου στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Πρωταθλητές ειδικά από τις αρχές του 2024 είναι οι Ισραηλινοί», επισημαίνει τραπεζική πηγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v