Στη ρότα των διεθνών πιέσεων η Σοφοκλέους

Θεατές παραμένουν οι εγχώριοι, ενώ ρευστοποιούν μέρος των θέσεών τους οι ξένοι, οι οποίοι, χωρίς βιασύνη, διερευνούν την αγορά σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Υπό έλεγχο, οι μέχρι στιγμής ανοιχτές πωλήσεις, με το discount 3% να προεξοφλεί, μάλλον, την έλευση των ”χειρότερων”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

”Βλέποντας και κάνοντας” είναι η μέχρι στιγμής τακτική των ”παικτών”.

Οι εγχώριοι στην πλειονότητά τους παραμένουν θεατές, ενώ οι ξένοι ρευστοποιούν προσεκτικά μέρος κερδοφόρων θέσεών τους, δίνοντας παράλληλα διερευνητικές εντολές αγοράς σε χαμηλότερες όμως τιμές.

Για παράδειγμα στη μετοχή σηματωρό των ημερών, τον ΟΤΕ, είναι εμφανείς οι προσεχτικές πωλήσεις, ορατές οι εντολές αγοράς προς τα 11 ευρώ, και λίγο πολύ δικαιολογημένη η μέχρι τώρα στάση των ξένων. Η γραμμή που περνούν στους τέσσερις – πέντε έλληνες χρηματιστές συνοψίζεται σε δύο λέξεις: ”παίξτε άμυνα”.

Το μέχρι στιγμής παρήγορο είναι ότι, το discount 3% στα παράγωγα δεν οφείλεται τόσο στο άνοιγμα νέων θέσεων ”πώλησης” όσο στη συνολικότερη εκτίμηση που υπάρχει για τις επόμενες δυο – τρεις εβδομάδες. Εκτίμηση που εξαρτάται άμεσα από τις διεθνείς εξελίξεις.

Υπό αυτές τις συνθήκες ορατή είναι η πιθανότητα (για ορισμένους βεβαιότητα) περαιτέρω υποχώρησης του Δείκτη, προς την περιοχή των 1.650 μονάδων.

Διατυπώνεται παράλληλα η προσδοκία, πως στη διάρκεια της υποχώρησης θα έχει διαμορφωθεί σαφέστερη τάση σε Νέα Υόρκη, Ευρώπη.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες υπολογίζουν πως στις τελευταίες δύο – τρεις ανοδικές συνεδριάσεις ”παίχθηκαν” περίπου 40 – 50 εκατ. ευρώ σε τέσσερις –πέντε μετοχές, μέσω των οποίων στηρίχθηκε η αγορά.

Οι συγκεκριμένοι αγοραστές των προηγούμενων ημερών έχουν για παράδειγμα την ευχέρεια χρόνου να πουλήσουν με μικρά κέρδη ΟΤΕ προς τα 11 ευρώ, προκειμένου να επανεμφανιστούν αγοράζοντας στη προηγούμενη ”διπλή χαμηλή” των 10,2 ευρώ.

Άλλωστε, οι συναλλαγές της πρώτης ώρας επιβεβαιώνουν την εκτίμηση πως, η αγορά παρά το –2,3% βρίσκεται υπό έναν σχετικό έλεγχο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v