Ξεκινά μια δύσκολη και...ταραχώδης εβδομάδα

Με επίκεντρο τους γεωπολιτικούς κινδύνους, οι ξένες αγορές έδειξαν την Παρασκευή ότι έχουν...”κακές διαθέσεις”. Το ερώτημα είναι πώς θα συμπεριφερθεί η Σοφοκλέους που κατέγραψε ”γρήγορα” κέρδη στις τελευταίες συνεδριάσεις...

Ξεκινά μια δύσκολη και...ταραχώδης εβδομάδα
του Γιώργου Παπανικολάου

Η άνοδος της ελληνικής αγοράς στις τελευταίες συνεδριάσεις συντελέστηκε- όπως και η πτώση που είχε προηγηθεί- με περιορισμένο τζίρο, πράγμα διόλου καθησυχαστικό για τους επενδυτές, επαγγελματίες και μη.

Ιδίως από τη στιγμή που οι ξένες αγορές φάνηκαν να... ξαναθυμούνται τους κινδύνους από έναν πόλεμο στο Ιράκ. Ισως πιο ανησυχητικές όμως είναι οι διαπιστώσεις μεγαλοπαραγόντων στο Νταβός, κατά τους οποίους η αβεβαιότητα γύρω από τις γεωπολιτικές εξελίξεις εμποδίζει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και θα συνεχίσει (ενισχύοντας τις πιθανότητες ύφεσης, καθώς αυξάνει η τιμή του μαύρου χρυσού) έως ότου λυθεί το θέμα με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο.

Σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές αγορές θα πρέπει να σημειωθεί η διολίσθηση του FTSE-100 κάτω από τα επίπεδα στα οποία είχε φθάσει τον περασμένο Οκτώβριο (για την ακρίβεια κατέγραψε χαμηλό...επταετίας!). Την ίδια συμπεριφορά επιδεικνύει και ο γερμανικός δείκτης DAX.

Κοινώς το ”January Effect” που θέλει τις αγορές να ανεβαίνουν το Γενάρη, μάλλον πάει... περίπατο, εκτός αν αλλάξουν δραστικά τα πράγματα έως την Παρασκευή.

Το ερώτημα είναι βεβαίως πόσο ”αμυντικά” μπορεί να κινηθεί η Σοφοκλέους στην περίπτωση που συνεχιστούν οι πιέσεις στο εξωτερικό, με δεδομένο ότι η αγορά έχει ήδη διασπάσει τα προηγούμενα χαμηλά της έχοντας αγγίξει από την περασμένη εβδομάδα τις 1.650 μονάδες, απ όπου και ανέκαμψε χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση των... πωλητών-αρκούδων.

Στην πράξη το ερώτημα αυτό θα απαντηθεί από τις διαθέσεις των ξένων επενδυτών που δίνουν πλέον ξεκάθαρα τον τόνο στη Σοφοκλέους.

Οι εγχώριοι παίκτες μπορούν σε ορισμένες συνεδριάσεις να βάζουν... φρένο, σίγουρα όμως δεν μπορούν να δημιουργήσουν αντίθετη τάση, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι θα το... ήθελαν.

Υπομονή και καρτερία λοιπόν, καθώς σήμερα θα έχουμε τα μαντάτα από τους επιθεωρητές του ΟΤΕ, αύριο την ομιλία State of the Union του κ. Μπους και την Τετάρτη, το ”πόρισμα” από την FED για την πολιτική επιτοκίων. Επί της οποίας δεν αναμένονται αλλαγές σε αυτή τη φάση, πλην όμως όλοι περιμένουν να δουν τις γραπτές και προφορικές δηλώσεις της Greenspan & Co, προκειμένου να ”αποκρυπτογραφήσουν” πόσο ανησυχεί για την οικονομική κατάσταση.

Κι όλα αυτά σε μια εβδόμάδα ”γεμάτη” από εταιρικά αποτελέσματα αμερικανικών κολοσσών.

ΥΓ: Ακόμη και στη χειρότερη περίοδο η επιλογή μετοχών με υψηλή μερισματική απόδοση, ηγετική θέση στο χώρο τους και ισχυρές χρηματοροές, φέρνει τελικά σημαντικά κέρδη. Εμείς στην Ελλάδα εξακολουθούμε να... κοιμόμαστε, βάζοντας όλα τα χαρτιά στο ίδιο τσουβάλι;


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v