Ενα βηματάκι μπροστά ...

Πληθαίνουν οι ενδείξεις που δείχνουν ότι βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση του μακροχρόνιου κύκλου ταλαιπωρίας. Οι ξένοι ξαναβλέπουν την Ελλάδα, και υπάρχει η αίσθηση πως αυτό το ελάχιστο στην αρχή, μπορεί να αλλάξει την κατάσταση προς το καλύτερο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ένα βήμα μπροστά, που καλό θα ήταν να μας οδηγήσει παραπέρα στη συνέχεια και όχι ξανά προς τα πίσω.

Κόντρα στη λογική των περισσότερων θα επιμείνουμε πως οι θετικές ενδείξεις είναι τελικά περισσότερες απ’ ό,τι αρχικά νομίζαμε. Δεν αναφερόμαστε για τις επόμενες μια – δυο συνεδριάσεις, αλλά για την περίοδο που ακολουθεί μέχρι την ανακοίνωση αποτελεσμάτων 2002.

Ούτως ή άλλως, γεωπολιτικά ό,τι είναι να συμβεί θα συμβεί και, αυτό μας επιτρέπει να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στην οικονομική πλευρά των γεγονότων.

Όσο κι αν διαβάζεται παράδοξο, η Ελλάδα κερδίζει πόντους στα γραφεία των ”ξένων” σπιτιών, υπάρχουν ορισμένοι κλάδοι και κάποιες εισηγμένες στις οποίες επικεντρώνουν την προσοχή τους.

Και δεν αναφερόμαστε στις λίγο πολύ γνωστές 8 - 10 παραδοσιακές επιλογές τους, αλλά σε μια δεύτερη γενιά μεσαίων, αλλά φιλόδοξων και καινοτόμων επιχειρήσεων, με ταμειακή ρευστότητα.

Δεν υπάρχουν μόνο ΔΕΗ και ΟΤΕ για τους ξένους, καθώς εκτιμούν ότι κλάδοι όπως οι κατασκευές, η ξενοδοχειακή υποδομή, η ασφάλεια, παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Θα πρέπει δηλαδή πέραν της παρουσίας δυο - τριών διορατικών ξένων λόγου χάριν στον Τηλέτυπο, να θεωρείται πιθανότερο οι ενεργότερες τους συμμετοχές όπως οι Άκτωρ, Άβαξ, Ελληνική Τεχνοδομική, ή των Λάμψα, Hyatt.

Υπάρχει η αίσθηση, και ενισχύεται από την στάση των ξένων, πως ”έχουμε φάει τον γάιδαρο”. Παράλληλα, διαπιστώνεται ότι σε περιμετρικό πάντα επίπεδο, όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες είναι υποχρεωμένοι να ξανασυζητήσουν και να εξετάσουν το ενδεχόμενο κοινών δράσεων και λύσεων.

Εν κατακλείδι, διαβάζοντας τα ψιλά γράμματα των τελευταίων εκθέσεων, που δημοσίευσαν οι ξένοι αυτές τις μέρες, θα λέγαμε ότι φωτογραφίζουν προς το τέλος του χρόνου ένα πιο πυκνό και ευέλικτο τραπεζικό κλάδο.

Είναι προφανές πως ο κλάδος ο οποίος οδήγησε προς το τελικό ξεκαθάρισμα την αγορά μας θα είναι αυτός που θα πρωταγωνιστήσει στην... ανάστασή της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v