Οι ξένοι έχουν κάνει τις πρώτες τους αγορές

Η παρουσία ξένων σε συγκεκριμένες μετοχές (ΟΤΕ, ΔΕΗ), οι επιλεκτικές τους αγορές σε δυο- τρεις τραπεζικούς τίτλους, οι θετικές εκθέσεις τους, το συνολικότερο συμφέρον που θα προέκυπτε από μια αναστροφή του κλίματος, μπορεί να αποτελέσουν τις ”ανάσες” στη Σοφοκλέους. Εάν μάλιστα βοηθήσει και το κλίμα διεθνώς, τότε το εγχείρημα μπορεί να πετύχει.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Χωρίς να διαφωνούμε επί της ουσίας με το περιεχόμενο του εγερτηρίου, θα επιμέναμε πως, αναφορικά με κάποιες θετικές ενδείξεις, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία βάσει των οποίων αξίζει να ασχοληθεί κάποιος με την αγορά.

Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο η ”συμφωνία κυρίων” που άνωθεν επιβλήθηκε σε συγκεκριμένους ισχυρούς παίκτες της αγοράς παραγώγων (όπως από προχθές περιγράφει η στήλη), μπορεί να έχει συνέχεια. Έχουν τη σημασία τους όμως, δύο – τρεις ενδείξεις.

Η πρώτη αφορά στη συγχρονισμένη, σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες, κοινή παρουσία θετικών εκθέσεων ξένων οίκων για τις ελληνικές τράπεζες.

Οι φήμες που προηγούνται κάποιων επιχειρηματικών κινήσεων (Ευρωσυμμετοχές – Sea Farm, όπως ”φωτογράφισε” χθες ο ”Σύμβουλος”), οι ουσιαστικές εξελίξεις από το μέτωπο των ΚΑΕ και της ΕΧΑΕ επιβεβαιώνουν την κινητικότητα, που αν και σε πρώιμο ακόμη στάδιο, υπάρχει στην αγορά.

Οι συχνές επαφές συγκεκριμένων χρηματιστών, ιδιαίτερα στο Λονδίνο, τις τελευταίες ημέρες αφορούν στο ενδεχόμενο ενεργότερης παρουσίας σε επιλεγμένες μετοχές. Ενδεικτική η περίπτωση, όπου με κίνητρο τις εξελίξεις στη Rom Telecom, οι γνωστοί μας ξένοι των εορτών τοποθετήθηκαν και πάλι από τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας στη μετοχή του Οργανισμού.

Οι τηλεπικοινωνίες έχουν άλλωστε περαιτέρω περιθώρια βελτίωσης των αποτελεσμάτων και των θέσεών τους. Η πίτα άλλωστε θα ανοίξει ακόμη περισσότερο, θα γίνει ανταγωνιστικότερη μετά την είσοδο της ΔΕΗ στον χώρο. Άρα, κυρίως ξένοι, δικαιολογημένα τοποθετούνται τις τελευταίες ημέρες και στη μετοχή της Επιχείρησης.

Διαμάχη με προεκτάσεις προς κάθε κατεύθυνση αυτή που φέρνει αντιμέτωπους ΟΠΑΠ και Intralot καθώς γύρω από τον Οργανισμό συμπαρατάσσονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Σε μια προσπάθεια, όπως υποστηρίζεται, να διαφυλαχθεί το δημόσιο χρήμα. Κόντρα που θα έχει συνέχεια, θα έχει επιπτώσεις και θα γέρνει πότε υπέρ του ενός και πότε υπέρ του άλλου, τους βραχυπρόθεσμους παίκτες.

Τις τελευταίες ημέρες άλλωστε παρακολουθούμε την ιδιότυπη μετακύλιση θέσεων, που ενίσχυσε την Intralot και πίεσε τον ΟΠΑΠ χαμηλότερα. Ολ’ αυτά δείχνουν ότι κάτι επιχειρείται να φανεί... κινούμενο.

Πως μια γενικότερη προσπάθεια, με στόχευση που μπορεί να φτάνει μέχρι και τις εκλογές, επιχειρείται να ευοδωθεί. Θα φανεί στη συνέχεια. Ένα σχετικά ήπιο όμως κλίμα στην υψηλο-μεσαία κεφαλαιοποίηση θα μπορούσε να δώσει χώρο για τη δραστηριοποίηση επενδυτικών σχημάτων, επιχειρηματιών και βασικών μετόχων.

Από τη φύση μας απαισιόδοξοι, θα στεκόμασταν περισσότερο, με επενδυτικό ορίζοντα, σε μετοχές εταιριών όπου ο βασικός μέτοχος, επιχειρηματίας, αποδεδειγμένα αγωνίζεται να αναδιαρθρώσει την επιχείρησή του.

Υποστηρίζουμε ότι επιχειρηματίες όπως ο Χατζηιωάννου, Φουρλής, Κορασίδης, Μυτιληναίος ή εταιρίες όπως Νίκας, Chipita και αρκετές ακόμη – ευτυχώς – έχουν αποφασίσει να ξαναγυρίσουν στην κύρια δραστηριότητά τους. Είναι κατά την εκτίμησή μας τα στοιχήματα που θα παιχτούν φέτος.

Εταιρίες, που εάν ευοδωθούν οι προσπάθειες των επιχειρηματιών και ανακάμψουν, έχουν τη δυνατότητα και τη βαρύτητα να βελτιώσουν λίγο έστω, την συνολικότερα μίζερη κατάσταση στη χώρα μας.

* Τα σχόλια των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v