Παραμένει ”γόνιμο” το έδαφος για νέα υποχώρηση!

Με αιχμή τις τράπεζες (-2,55%) και ειδικότερα τη μετοχή της Εμπορικής (-6,69%) η αγορά υποχώρησε εκ νέου προς νέα χαμηλά επίπεδα, ενώ η αναλογία πτωτικών προς ανοδικές διαμορφώθηκε στο 5/1, καθώς οι επενδυτές στο ΧΠΑ έκριναν (και δικαιώθηκαν) πως υπάρχει ακόμη πρόσφορο έδαφος για υποχώρηση.

Με τις τράπεζες να υποαποδίδουν του Γενικού Δείκτη και της ευρύτερης αγοράς, κλείνοντας τη συνεδρίαση με απώλειες 2,55% την ίδια ώρα που ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης τερμάτισε την εβδομάδα με απώλειες 1,3%, ήταν εκ νέου προφανές σήμερα πως δυνατότητα αντίδρασης δεν υπήρχε, και μάλλον οι έχοντες δραστηριοποιηθεί στην αγορά Παραγώγων αποφάσισαν πως υπάρχει άπλετο πρόσφορο έδαφος για περαιτέρω πτώση.

Αιχμή βεβαίως αποτέλεσαν οι πιέσεις στην Εμπορική Τράπεζα (-6,69%) με αφορμή και την επικείμενη εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στις 22 Ιανουαρίου των 500.000 περίπου νέων μετοχών που προέρχονται από stock options προς τους εργαζομένους.

Εξάλλου, οι απώλειες 2,7% και 2,3% που κατέγραψαν EFG Eurobank-Ergasias και Alpha Bank κατέδειξαν – σε όλο της το μεγαλείο – την επικράτηση της αντίληψης πως η κερδοφορία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων δεν θα βελτιωθεί κατά το προσεχές τρίμηνο, την ίδια ώρα που η αύξηση του βαθμού επισφαλειών αρχίζει – σταδιακά έστω – να αναδεικνύει τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο. Και να σκεφτεί κανείς πως στη περίπτωση της πρώτης υπάρχει ήδη το ανακοινωθέν πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, που ουδόλως φάνηκε να απασχολεί...

Αν από κάπου φάνηκε μια μικρή αχτίδα ”φωτός”, αυτή ήταν στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο, όπου ο ΟΤΕ, παρά την εμμονή φυγής του ξένου θεσμικού, μπόρεσε με όγκο συναλλαγών μεγαλύτερο των 1 εκ. τεμαχίων να καταγράψει οριακά κέρδη, στηρίζοντας εν μέρει το Δείκτη.

Όσον αφορά τη Περιφέρεια; Καμία ορατότητα, με την αναλογία πτωτικών προς ανοδικών μετοχών στο 5 προς 1, εξέλιξη που τείνοντας πλέον να καθιερωθεί σαν τάση, εγκυμονεί σίγουρα κινδύνους ως προς την πιστοληπτική ικανότητα πολλών εισηγμένων η κεφαλαιοποίηση των οποίων υπόκειται κάθε μέρα σε εντατικής μορφής ”κατακερματισμό”.

Εξάλλου, με τζίρο μόλις 54,2 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,2 εκ. αφορούσαν τη διακίνηση πακέτων, η περιβόητη δυνητική προσφορά υφίσταται ως φαινόμενο στο ακέραιο.

Θα πρέπει ωστόσο να δούμε το τζίρο σε αντιστοιχία με το τζίρο της αγοράς παραγώγων, όπου η περαιτέρω υποτίμηση των ΣΜΕ συνεχίστηκε, αφήνοντας αδιάφορους τους εμπλεκόμενους που συνέχισαν να πουλάνε πάνω στο discount. Με άλλα λόγια: Μην περιμένετε άμεσα αντίδραση. Πόσο μάλλον ανάκαμψη.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες (απώλειες 9,27%), της Τεχνοδομή (απώλειες 11,1%), της Υγεία (απώλειες 5,04%), Ζήνων (απώλειες 5,44%), της Αστικά Ακίνητα (απώλειες 2,03%), της Εγνατία προνόμιο (απώλειες 3,68%), της Σπύρου (απώλειες 6,61%) και της Καθημερινή (απώλειες 4,4%).

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση μεταξύ άλλων οι μετοχές της Αλυσίδα, της Υαλκο, της Μεσοχωρίτης, της 3Α, της Κορφίλ, της Μπενρουμπή κοινές, της Marfin Comm, της Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, της Delta Singular και της Ιπποτουρ.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 54 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 22,86% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 8,74 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 240.000 μετοχών της ΕΛΓΕΚΑ στα 2,84 ευρώ, δύο πακέτα 200.000 μετοχών το καθένα στη μετοχή της Vodafone-Panafon στα 5,28 και 5,2 ευρώ αντίστοιχα και δύο πακέτα 250.000 τεμαχίων το καθένα στη μετοχή του ΟΤΕ στα 10,54 ευρώ.

Επίσης έγινε ένα πακέτο 758 μετοχών της Follie Follie στα 15,02 ευρώ, ένα πακέτο 350 μετοχών της Ανδρομέδα στα 2 ευρώ, ένα πακέτο 222.000 μετοχών της Θεμελιοδομή στα 2,97 ευρώ και ένα πακέτο 1.684 μετοχών της Παπαστράτος στα 17 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v