Μετοχοδάνεια: Νέα πλήρη στοιχεία από την Τ.τ.Ε

Σε διευκρινήσεις για το ύψος των μετοχοδανείων και τις κατηγορίες που περιλαμβάνουν, αναλυτικά, προχώρησε η Τ.τ.Ε. μετά από το κομφούζιο που δημιούργησε η απόδοση των δηλώσεων Γκαργκάνα και σχετικά ερωτήματα του euro2day.gr

Μετοχοδάνεια:  Νέα  πλήρη στοιχεία από την Τ.τ.Ε
του Γιώργου Παπανικολάου

Με αναλυτικές διευκρινήσεις για το θέμα των μετοχοδανείων, μετά από το ”κομφούζιο” που δημιούργησε η απόδοση των δηλώσεων του διοικητή της Ν. Γκαργκάνα, χθες στη Βουλή, επανήλθαν, κατόπιν ερωτημάτων και απο πλευράς του euro2day.gr, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Τράπεζας.

Σύμφωνα με αυτή την πληροφόρηση, προκύπτει οτι το συνολικό ποσό το οποίο χαρακτηρίζεται από την Τ.τ.Ε. ως σχετιζόμενο με μετοχές, ανέρχεται -πάντα με βάση στοιχεία του α΄εξαμήνου του 2002- σε 2,33 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό αναλύεται περαιτέρω ως εξής:

- Δάνεια για αγορά μετοχών, τα οποία δόθηκαν σε μεγαλομετόχους εισηγμένων εταιριών, φυσικά κυρίως πρόσωπα, τα οποία κατείχαν άνω του 5% της εταιρίας στην οποία επένδυαν. Το συνολικό ύψος αυτής της κατηγορίας ανέρχεται σε 1,040 δισ. ευρώ.

- Δάνεια για κεφάλαια κινήσεως, τα οποία ελήφθησαν από τις ίδιες τις εταιρίες, με collaterαl μετοχές, συνολικού ύψους 900 εκατ. ευρώ.

- Δάνεια προς χρηματιστηριακές εταιρίες, ύψους 350 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι της Τ.τ.Ε., ουσιαστικά το κονδύλι αυτό αφορά ”ανοικτές γραμμές πίστωσης” προς τις χρηματιστηριακές εταιρίες και συνδέεται έμμεσα με τον ”μετοχικό κίνδυνο” στο στάδιο της εκκαθάρισης των πράξεων.

Δάνεια προς μικρο-επενδυτές ιδιώτες (σχετιζόμενα με margin accounts), τα οποία ανέρχονται σε μόλις 40 εκατ. ευρώ, καθώς αυτός ο τύπος δανείων δεν φαίνεται να έχει ”αξιοποιηθεί”.

Επί του ποσού αυτού, σε καθυστέρηση 3 μηνών και άνω βρίσκεται, σύμφωνα με την Τ.τ.Ε., συνολικό ποσό ύψους 59,4 εκατ. ευρώ, γι’ αυτό και ο κ. Γκαργκάνας τόνισε οτι δεν προκύπτει κίνδυνος για τις ελληνικές τράπεζες.

Ωστόσο, είναι προφανές, σύμφωνα τουλάχιστον με κύκλους της αγοράς, ότι εφόσον έχουν προηγηθεί διαφόρων ειδών ρυθμίσεις μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών, ως προς τη διάρκεια των δανείων, τον τρόπο αποπληρωμής των χρεολυσίων (περίοδος χάριτος, αναδιοργάνωση δανείων κ.λπ.), το πραγματικό νούμερο μπορεί να είναι, με άλλη μεθοδολογία, σαφώς υψηλότερο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v