Τεχνητή, μη αντιπροσωπευτική η διόρθωση

Με ελάχιστες συναλλαγές σε 2-3 συγκεκριμένες μετοχές ειδικού βάρους επιχειρείται η τεχνική διόρθωση της αγοράς προς τις 1.700 μονάδες, προκειμένου να διευκολυνθούν στην... έξοδό τους οι επενδυτές από το ΧΠΑ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αδικαιολόγητη και πλασματική η υποχώρηση προς τις 1.700 μονάδες, που πραγματοποιείται με πωλήσεις, σε συγκεκριμένες μετοχές, καθώς μέρος των ”δανεισμένων” των προηγούμενων συνεδριάσεων ή θα πρέπει να ρευστοποιηθεί στην αγορά σήμερα ή να καλυφθεί το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα.

Ο δεύτερος τρόπος είναι ο πλέον δαπανηρός, καθώς προϋποθέτει αγορά μετοχών από την υποκείμενη.

Να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Δευτέρα, ”λήγει” θεωρητικά το περιθώριο που έχουν οι ”παίκτες” για να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των θέσεών τους αν υποθέσουμε ότι καταβάλλουν μετρητά.

Οι ξένες αγορές ακολουθούν σε μεγάλο βαθμό, δικαιολογημένα, τον ρυθμό της διόρθωσης που τους καθορίζει η Νέα Υόρκη, θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι έχουν προηγηθεί γενναίες αντιδράσεις με σημαντικά κέρδη, κάτι που δεν έχει γίνει στη Σοφοκλέους.

Είναι χαρακτηριστικό πως με 14.000 – 14.600 τεμάχια η μετοχή της ΔΕΗ ”αφήνονταν” να χάνει 1,1%, με μόλις 1.650 τεμάχια υποχωρεί κατά 2,26% η μετοχή των ΕΛΠΕ.

Το short είναι σαφώς πιο επιθετικό στην περίπτωση της Τρία Έψιλον, αλλά κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο. Με μόλις 6.556 τεμάχια υποχωρούσε στα 12,68 ευρώ η Εθνική (στα πρώτα είκοσι λεπτά).

Ανάλογη συμπεριφορά εμφάνιζε και η Εμπορική. Πρόκειται για... εκδίκηση των σορτάκηδων, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι; Κρίνοντας από το εύρος των θέσεών τους που θα πρέπει σήμερα να καλυφθεί συμπεραίνεται πως πρόκειται για μια τεχνικής φύσεως κίνηση που θα έπρεπε να διαμορφώνει την χαμηλή σημερινή τιμή στην αρχή της συνεδρίασης και όχι προς το τέλος.

Παρουσιάζεται σήμερα το οξύμωρο της αναντίστοιχης υποχώρησης του συνόλου των μετοχών σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη. Πιο συγκεκριμένα, ενώ ο FTSE 20 υποχωρεί κατά 1,25% προς τις 835 μονάδες, η Παράλληλη και ο συνολικός δείκτης αγοράς έχουν τις περίπου μισές απώλειες.

Ασχέτως της εικόνας που θα εμφανίσουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη συνέχεια, εκτός αν έρθουν τα πάνω κάτω στη Νέα Υόρκη θα πρέπει μετά το κλείσιμο και των τελευταίων συμβολαίων να περιμένουμε μια σταδιακή αντίδραση συγκεκριμένων μετοχών.

Για παράδειγμα στη μετοχή του ΟΠΑΠ οι πρώτες εντολές αγοράς έχουν τοποθετηθεί οριακά χαμηλότερα των 8,5 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v