Λίγη αισιοδοξία δεν βλάπτει...

Παρά το πλήθος των αρνητικών ενδείξεων και το πλούσιο οπλοστάσιο των υποτιμητών, θα διακινδυνεύαμε την εκτίμηση πως η αγορά, σήμερα, δεν έχει ουσιαστικούς λόγους να υποχωρήσει χαμηλότερα των 1.712 μονάδων. Για όσο τουλάχιστον εξακολουθεί να μην δίνει σαφή τάση η Νέα Υόρκη.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η τάση χθες βράδυ, δεν ξεκαθάρισε στη Νέα Υόρκη. Αυτό δικαιολογεί τη νευρικότητα που παρατηρείται από την αρχή σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς τεχνικά ο Dow, παρά το ότι δεν υπερέβη τις 8.865 μονάδες, έχει περιθώριο να υποχωρήσει χωρίς να αλλάζει η τάση μέχρι τις περίπου 8.600 μονάδες.

Αυτό το... έλλειμμα τάσης- σαφέστερης κατεύθυνσης το πιθανότερο είναι πως θα επηρεάσει και τη Σοφοκλέους.

Στην αγορά μας, παρατηρούνται, τις τελευταίας ημέρες τουλάχιστον, περίεργες κινήσεις.

Τόσο ο χωρίς φειδώ δανεισμός, σχεδόν όλων των μετοχών που προσφέρονται για πώληση, οι εν συνεχεία επιθετικές ρευστοποιήσεις, η προσπάθεια να πιεστεί η αγορά χαμηλότερα των 1.700 μονάδων, η σθεναρή αντίσταση λίγων θεσμικών και παραγόντων, οι αντικρουόμενες εκθέσεις ξένων, η αδυναμία της διοίκησης στο χρηματιστήριο να παρέμβει ουσιαστικά, όλ’ αυτά αποτελούν πλέον καθημερινότητα στη Σοφοκλέους.

Πλήθος οι δανεισμένες μετοχές, σημαντική η εν δυνάμει ισχύς των πωλητών, πλην όμως, όπως φάνηκε και χθες υπάρχουν αντιστάσεις. Θα κρατήσουμε μια χαρακτηριστική φράση του φίλου Νίκου Κωτσικόπουλου, ο οποίος διερωτάται ”πόσο χαμηλότερα ακόμα, επιτέλους θέλουν ορισμένοι να πιέσουν την αγορά, και γιατί”.

Σε μεγάλο βαθμό συμφωνούμε με τον καλό συνάδελφο και τολμάμε να θεωρήσουμε ως επικρατέστερο ενδεχόμενο την ανατροπή του σκηνικού από τους λίγους, σε βάρος των πολλών.

Συγκεκριμένα, με βάση την προχθεσινή εκτίμηση ”παικτών” της αγοράς παραγώγων, οπότε και μας είχε επισημανθεί η δυνατότητα του FTSE 20 να ”κλείσει” προς τις 845 – 847 μονάδες, θα διακινδυνεύαμε πως το αποτέλεσμα των σορτάκηδων δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Απλά χρειάζεται μια συνεδρίαση χαμηλών συναλλαγών στο πρώτο ημίωρο, απορρόφηση της πίεσης στην Εθνική, σταθεροποίηση του ΟΤΕ στο εύρος 10,5 – 10,6 ευρώ και την ενεργότερη συμμετοχή κερδισμένων θεσμικών ”στην υπόθεση ανόδου της ΔΕΗ”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v