Κάποιος παλιάνθρωπος μας μούντζωσε!

Τελευταία δεν νιώθω και πολύ καλά. Έχω αποκτήσει την νοοτροπία του looser. Είμαι ένας χαμένος! Μόλις προχτές έμαθα ότι ο Μάκης που είχε φτάσει το ένα δισ. το 1999, σήμερα αγωνίζεται να βρει δανεικά για το νοίκι του. Κι ο Κώστας σκέφτεται να αρχίσει και πάλι να δουλεύει! Απίστευτο!

Κάποιος παλιάνθρωπος μας μούντζωσε!
Τελευταία δεν νιώθω και πολύ καλά. Έχω αποκτήσει την νοοτροπία του looser. Είμαι ένας χαμένος! Μόλις προχτές έμαθα ότι ο Μάκης που είχε φτάσει το ένα δισ το 1999, σήμερα αγωνίζεται να βρει δανεικά για το νοίκι του. Κι ο Κώστας σκέφτεται να αρχίσει και πάλι να δουλεύει! Απίστευτο!

Κάποιος παλιάνθρωπος θα πρέπει να μας είχε μουντζώσει το 1999. Δεν μπορεί! Μόνο μία μεγαλοπρεπή μούντζα δικαιολογεί τα δεινά μας.

Ο Κοστολάνι περιέγραφε πως έμαθε ένα πρωί ότι χρεοκόπησε, όταν οι δικαστικοί κλητήρες του κατέσχεσαν τα έπιπλα του σπιτιού του.

Το γεγονός αυτό τον ανάγκασε να δουλέψει και να πει ύστερα από λίγα χρόνια ότι ”ένας κερδοσκόπος πρέπει που και που να εργάζεται”. Φυσικά από ανάγκη βιοπορισμού και όχι για λόγους κατάκτησης νέων εμπειριών…

Τέλος πάντων! Παίξαμε και χάσαμε. Η αγορά μπορεί να αλλάξει χαρακτήρα, να αλλάξει μορφή σε σχέση με αυτή που γνωρίσαμε το 1999 ή και παλιότερα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι κερδοσκόποι δεν έχουν θέση σε αυτή την αγορά. Χρηματιστήριο δίχως κερδοσκόπους δεν είναι χρηματιστήριο.

Εντάξει! Αν θέλουν να σταματήσουν την κερδοσκοπία στις μετοχές (ανήκουστο), τότε οι θαμώνες της Σοφοκλέους θα ανακαλύψουν σίγουρα έναν νέο τρόπο για να ανεβάζουν την αδρεναλίνη τους. Ίσως και να κάνουν το δικό τους Χρηματιστήριο! Ένα χρηματιστήριο θα έχουν οι τράπεζες, ένα το κράτος και ένα οι κερδοσκόποι. Σ’ αυτή την περίπτωση θα θέλαμε να δούμε σε ποιο χρηματιστήριο θα παίζατε εσείς. Στο κρατικό, στης τράπεζας ή στο χρηματιστήριο των δηλωμένων κερδοσκόπων;

Για να σοβαρευτούμε και λίγο! Όσοι επιχαίρουν για την χρηματιστηριακή καταστροφή των ανθρώπων της Σοφοκλέους, μπορούμε να τους διαβεβαιώσουμε ότι είναι απλά και μόνο θέμα χρόνου οι περισσότεροι εξ’ αυτών να αρχίσουν και πάλι να περνούν το Week End στην Μύκονο ή στην Σαντορίνη και τους χειμερινούς μήνες στον Παρνασσό ή στα σαλέ της Ελβετίας. Ας μην ανησυχούν γι αυτό. Αν έχουν κάτι για να ανησυχούν, αυτό είναι η μοίρα της Εθνικής μας Οικονομίας.

Δεν ξέρουμε πόσο ευτυχείς θα μπορούμε να νιώσουμε αν κλείσουν μία ή δύο ντουζίνα εισηγμένες επιχειρήσεις, χαθούν μερικές δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και ύστερα αρχίσουμε την αυτοκριτική για το τι έφταιξε και καταλήξουμε σε δημόσιο αυτομαστίγωμα στην Πλατεία Συντάγματος.

Υπάρχει τρόπος για να βγει η Σοφοκλέους από την κρίση. Άνθρωποι για να υλοποιήσουν την απαιτούμενη πολιτική δεν υπάρχουν.

Θανάσης Μαυρίδης


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v