Επιμένει θετικά η Σοφοκλέους

Διατηρούνται οι τάσεις αντίδρασης στη Σοφοκλέους λόγω της επαναδραστηριοποίησης συγκεκριμένων επενδυτικών σχημάτων, αλλά και της ενεργότερης συμμετοχής ορισμένων βασικών μετόχων – επιχειρηματιών. Σε κάθε περίπτωση όμως η συνέχεια θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά της Wall.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Συντηρείται η διακύμανση του Δείκτη, πλησίον ”της αντίστασης” του εύρους, όπως αυτό διαμορφώνεται τις τελευταίες δύο – τρεις συνεδριάσεις.

Το ενθαρρυντικό όμως είναι πως επιβεβαιώνονται προηγούμενες αναφορές για επαναδραστηριοποίηση συγκεκριμένων επενδυτικών σχημάτων και την ενεργότερη συμμετοχή ορισμένων βασικών μετόχων – επιχειρηματιών.

Ενδεικτικότερη η περίπτωση του Χατζηιωάννου, όπου τόσο οι συναλλαγές όσο και η αντίδραση της μετοχής προς τα 1,19 ευρώ ενισχύουν αυτή την εκτίμηση. Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι συμβαίνει στην περίπτωση του Νηρέα ή της Δάριγκ, της Despec και ορισμένων ακόμη εισηγμένων, όπου εμφανώς πλέον οι βασικοί μέτοχοι αποφασίζουν να δράσουν ενεργότερα για το παρόν και το μέλλον των εταιριών τους.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση για να ευοδωθεί μια τόσο δύσκολη προσπάθεια, είναι η ανάλογη στήριξη από την υψηλή κεφαλαιοποίηση. Πράγματι, ο FTSE 20 στις 845 μονάδες επιβεβαιώνει τις χθεσινές εκτιμήσεις ”παικτών” του ΧΠΑ, που προσέβλεπαν μέχρι την Παρασκευή σε μια μικρή βελτίωση του Δείκτη στην υποκείμενη αγορά.

Το ενθαρρυντικό είναι πως η μετοχή της Εθνικής αντιδρά προς τα 12,8 ευρώ, επίπεδα όπου εκδηλώνεται προσφορά για μικρότερη ζήτηση λίγο χαμηλότερα (στα 12,78 ευρώ). Συγκριτικά υψηλή παραμένει η εμπορευσιμότητα και για τη μετοχή της Alpha όπου και εδώ οι αγοραστές ”στήνονται” οριακά χαμηλότερα.

ΣΗΜ: Το παρήγορο είναι πως ένα μικρό έστω κομμάτι της αγοράς αντιδρά, είτε μετά από προσπάθεια των ίδιων των επιχειρηματιών, είτε μετά την ανακοίνωση καλών θετικών ειδήσεων.

Αναφέρουμε ενδεικτικά την περίπτωση της Hitech, καθώς η εταιρία προχωρά σε συγχώνευση με την SNT τηλεπικοινωνίες και τεχνολογίες πληροφορικής με απορρόφηση της δεύτερης.

Με την κίνηση αυτή δημιουργείται μια εταιρία με ίδια κεφάλαια ύψους περίπου 8 εκατ. ευρώ, συνολικό κύκλο εργασιών άνω των 10 εκατ. ευρώ και προ φόρων κερδών για το 2002 μεγαλύτερα των 3 εκατ. ευρώ. Αναμφίβολα θετική είδηση, που δικαιολογεί τόσο τις συναλλαγές στη μετοχή όσο και τη μικρή ενίσχυση της μετοχής προς τα 5,12 ευρώ.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης υπολείπεται των οικονομικών μεγεθών της υπό συγχώνευσης της νέας εταιρίας.

Ανάλογες, προσεκτικές, προς τη σωστή κατεύθυνση κινήσεις, όπως συμβαίνει στον Χατζηιωάννου ή την Hitech θα ήταν προς όφελος της αγοράς να αρχίσουν να δημοσιοποιούνται και να συμβαίνουν συχνότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v