Επιβεβαιώνει τις 1.700 η Σοφοκλέους!!!

Εντυπωσιακή, αλλά και παράλληλα αμφίβολης υπόστασης, κρίνεται η αντιστροφή της τάσης στο τελευταίο ημίωρο της σημερινής συνεδρίασης, που έφερε το Γενικό Δείκτη και πάλι πάνω από τις 1.700 μονάδες, λόγω του θετικού κλίματος στις διεθνείς αγορές, αλλά και της άμβλυνσης του discount στο ΧΠΑ.

Εντυπωσιακή, αλλά και παράλληλα αμφίβολης υπόστασης η αντιστροφή της τάσης στην αγορά κατά το τελευταίο ημίωρο της σημερινής συνεδρίασης.

Οι πτωτικές πιέσεις που ασκούνταν καθ’ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης με συνέπεια η αναλογία πτωτικών προς ανοδικών μετοχών να διαμορφωθεί ενδοσυνεδριακά στο 5 προς 1 υπέρ των πρώτων, μετριάστηκαν αισθητά προς το κλείσιμο, απόρροια του κλεισίματος short θέσεων σε σειρά τίτλων αλλά και της επικράτησης της αντίληψης πως δεν δύναται η Σοφοκλέους να συνεχίσει να κινείται αυτόνομα πτωτικά όταν οι αγορές στο εξωτερικό και δη ο Dax εξακολουθούν να αντιδρούν και μάλιστα έντονα.

Επειδή όμως Σοφοκλέους είναι αυτή, κάποιες τάσεις παραμένουν αναλλοίωτες και εξ’ αυτών θα πρέπει να προτάξουμε το συνεχιζόμενο market under performance των τραπεζών που κατέγραψαν απώλειες 1%, την ίδια στιγμή που ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακές απώλειες στις 1.703,3 μονάδες.

Όπως επίσης και το συγκριτικό market over performance της ΔΕΗ (3,5%) και της Coca – Cola Τρία Έψιλον.

Δεν θα ήταν αβάσιμο να ισχυριστούμε ότι η μικρή κεφαλαιοποίηση ακολούθησε σήμερα τους τίτλους του FTSE 20. Ως ενδεικτικό αναφέρεται η βελτίωση της σχέσης πτωτικών προς ανοδικών μετοχών από το 5 προς 1, στο 1,8 προς 1 στο κλείσιμο, ενώ τουλάχιστον σήμερα υπήρξε μια άμβλυνση του φαινομένου της δυνητικής προσφοράς με τον τζίρο να ανέρχεται στα 64 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 9,7 εκατ. ευρώ αφορούσαν στη διαχείριση πακέτων.

Κι αν ακόμα δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για αισιοδοξία στα παράγωγα, οι πιο διακριτικοί παρατηρητές οφείλουν να σταθούν στην άμβλυνση των υποτιμήσεων στα ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου, καθώς επίσης και στο ενεργό arbitrage που προσελκύουν υπερπουλημένες μετοχές όπως η Βιοχάλκο και ο ΟΤΕ.

Όλως παραδόξως το ίδιο το κλείσιμο των short θέσεων είναι δυνατόν να οδηγήσει σε ανοδική κίνηση έστω και αν είναι απόρροια short – squeeze όπως έχει συμβεί πολλές φορές σε ανάλογες περιπτώσεις στο εξωτερικό.

Τέλος, να αναφερθούμε και στην εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία Intralot και ΟΠΑΠ το τελευταίο εξαήμερο, εξέλιξη η οποία χρήζει αναφοράς δεδομένου ότι ο ΟΠΑΠ έχει σταθερά υπεραποδώσει της Intralot, με κύκλους της αγοράς να κάνουν λόγο για την ύπαρξη καταλύτη που θα οδηγήσει σε μια πρόσκαιρη έστω μετατόπιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος προς την μετοχή της πρώτης, ασχέτως του εάν μεσοπρόθεσμα δεν μπορεί ακόμα να γίνει λόγος για την διαμόρφωση νέων ”σχέσεων”.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές του Νηρέα (απώλειες 12,09%), της Seafarm (απώλειες 10%), της Καραμολέγκος (απώλειες 11,81%), της Σωληνουργεία Κορίνθου (απώλειες 6,31%), της Connection (απώλειες 2,17%), της Nexans (απώλειες 2,35%), της Ελλατέξ (απώλειες 1,32%) και της Druckfarben (απώλειες 1,49%).

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Ελληνικής Εταιρίας Μπισκότων που έκλεισε στα 5,14 ευρώ και με άνοδο 0,78%.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Νηρέας, της Seafarm, της Καραμολέγκος, της Ζάμπα, της Μουριάδης, της Αλυσίδα, της Μπουτάρης κοινές, της Βιοσώλ, της Σωληνουργεία Κορίνθου και της Ιντερσατ.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 63 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 22,22% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 8,82 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκαν δύο πακέτα 50.000 μετοχών το καθένα της ΔΕΗ στην των 14,2 και 14,28 ευρώ το καθένα, ένα πακέτο 50.000 μετοχών της Ιντραλότ στα 13,8 ευρώ, ένα πακέτο 28.550 μετοχών της Spider στα 2,76 ευρώ και ένα πακέτο 148.000 μετοχών της Ιντρακόμ στα 4,06 ευρώ.

Επίσης έγιναν δύο πακέτα 100.000 μετοχών το καθένα στη μετοχή του ΟΤΕ στην τιμή των 10,4 και 10,46 ευρώ αντίστοιχα, δύο πακέτα 100.000 και 120.000 τεμαχίων αντίστοιχα του ΟΠΑΠ στα 9 ευρώ και ένα πακέτο 25.000 μετοχών της Τιτάν στα 35,9 ευρώ.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 399.740 μετοχών της Δέλτα Singular στα 2,66 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v