Εάν βοηθήσουν οι ξένοι...

Μπορεί να αποφευχθεί με τη συνδρομή των ξένων χρηματιστηρίων η υποχώρησή της αγοράς μας χαμηλότερα των 1.700. Αποτελεί όμως κοινή διαπίστωση πως πολλοί επιχειρούν να ισορροπήσουν σε τεντωμένο σκοινί τη στιγμή που αρκετοί δείχνουν τελευταία όλο και μεγαλύτερη αστάθεια. Είναι πάντως εφικτή η συντήρηση της βραχυπρόθεσμης αντίδρασης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ανάσες και παράταση αποφυγής των χειρότερων δίνουν τα ξένα χρηματιστήρια. Aυτό βεβαίως, όπως επανειλημμένα υποστηρίζουμε, ούτε το πλήθος των προβλημάτων εξαλείφει, ούτε αποκλείει το ενδεχόμενο υποχώρησης χαμηλότερα των 1.700 μονάδων.

Καταβάλλονται προσπάθειες όμως, όπως αυτό διαπιστώθηκε και χθες στα επίπεδα των 1.704 μονάδων. Προσπάθεια που μπορεί μεν να έχει αντίκτυπο σε ένα ικανό τμήμα της αγοράς, δεν αποτρέπει όμως την υποχώρηση σε χαμηλότερα επίπεδα όλο και περισσότερων μετοχών.

Αντιμαχόμενες οι πλευρές στη Σοφοκλέους, καθώς από τη μία πληθαίνουν οι ανοικτές πωλήσεις, ο δανεισμός μετοχών, η υποτίμηση του 20άρη, από την άλλη όμως πραγματοποιούνται πακέτα στις χαμηλές τιμές συγκεκριμένων μετοχών.

Λίγες είναι αυτές, καθώς προχθές ήταν η Cosmote χθες Chipita και ο Ηρακλής, κάποια πακέτα όμως είναι εμφανές ότι πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες.

Εάν δεχθούμε ως πιθανότερο το ενδεχόμενο να συνεχίσει την αντίδρασή του ο Dow προτού υποχωρήσει υποχωρήσει και πάλι προς τις 8.200 μονάδες, τότε θα έχει πιθανότητες να αποδώσει η προσπάθεια αντίδραση προς τις 1.765- 1.780 μονάδες.

Άλλωστε, εδώ και καιρό μας επισημαίνεται, πως ορισμένοι, συνήθως αντιθετικοί αμερικανοί αναλυτές, ψάχνουν τον ”joker”, την απρόβλεπτη εκείνη παράμετρο που θα τους δώσει κέρδη, κόντρα σε αυτό που αρχικά είχε προεξοφληθεί από τη ”μάζα”.

Το ”κλειδί” σήμερα από τις τράπεζες είναι η μετοχή της Εθνικής που φλερτάρει τα χαμηλά 52 εβδομάδων, ενώ για τον ΟΤΕ υπάρχουν ενδείξεις πως λίγο χαμηλότερα ανιχνεύει το έδαφος για αγορές, διαχειριστής χαρτοφυλακίου που είχε αποκομίσει ένα περίπου 5% πριν τις γιορτές.

Για τη ΔΕΗ η... εκ των υστέρων ανάλυση της Morgan Stanley ήρθε να δικαιολογήσει τις αγορές του 1,2 εκατ. τεμαχίων και να επιβεβαιώσει την εκτίμηση πως το ”χαρτί” των θεσμικών στην αρχή της χρονιάς είναι η επιχείρηση.

Είναι οι ίδιοι που προς το τέλος του 2002 είχαν κερδίσει από τον ΟΠΑΠ, κέρδισαν και το προμέρισμα και είναι οι ίδιοι που θα επανατοποθετηθούν μόλις δοθούν σημεία πώλησης στη ΔΕΗ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v