”Δουκίσσης Πλακεντίας” η Σοφοκλέους!

Το έδαφος κάτω από τα πόδια της φαίνεται ότι έχασε σήμερα η Σοφοκλέους, με μόνο το 3% των τίτλων να είναι ανοδικοί και περισσότεροι από τους μισούς να καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες του 8%. Ενθαρρυντικό το ”φρένο” λίγο πάνω από τις 1.725 μονάδες.

Απολύτως απογοητευτική η σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους, καθώς προκύπτει το ερώτημα του γιατί ακριβώς οφείλει να ασχοληθεί κανείς με την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά όταν είναι πασιφανέστατο, πως ουδείς μα ουδείς δεν διαθέτει επενδυτικό ορίζοντα όταν τοποθετείται και προπάντων, ότι ουδείς πιστεύει στις προοπτικές αυτής της αγοράς.

Πλέον, ίσως είναι αναγκαίο να αναμορφώσουμε και εμείς τις αντιλήψεις μας ως προς το τι ακριβώς θεωρείται διόρθωση και τι sell off. Και ίσως εν τέλει και τι σημαίνει κραχ. Για τις αγορές στο εξωτερικό αμφιβολία δεν έχουμε ως προς το ότι, αν βλέπαμε τους μισούς εισηγμένους τίτλους με απώλειες μεγαλύτερες του 8% και μόλις το 3% της αγοράς σε θετικό έδαφος θα χρησιμοποιούσαμε τον όρο κραχ.

Ακριβώς αυτό έχει συμβεί στη Σοφοκλέους. Μόνο που δεν αποτελεί κραχ, αφού παρά το ότι στο κλείσιμο υπήρξαν 14 ανοδικές μετοχές και 330 πτωτικές και ότι ο Γ.Δ. έκλεισε με απώλειες ”μόλις” 2,42%, δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι δεν υπάρχουν και... χειρότερες ημέρες.

Όταν δε και οι 20 τίτλοι του 20άρη βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος με μόνες τις ΔΕΗ και ΟΠΑΠ να καταγράφουν απώλειες μικρότερες του 1% και από την άλλη να παρατηρεί κανείς τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ στο –8%, είναι προτιμότερο να γίνει η παραδοχή πως τα θεσμικά χαρτοφυλάκια απλά δεν έχουν ρευστό και πως οι ξένοι θεσμικοί επιδεικτικά αδιαφορούν.

Αν μάλιστα, συνυπολογίσουμε και την αύξηση της ρευστότητας σε σχέση με χθες με τον τζίρο να ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ καθίσταται ηλίου φαεινότερο πως έχουμε να κάνουμε με έντονα φαινόμενα δυνητικής προσφοράς σε σωρεία τίτλων- τόση που ουδείς μπορεί να διακρίνει πως θα αντιστραφεί.

Αντιστροφή πάντως σίγουρα δεν προεξοφλούν οι εμπλεκόμενοι στην αγορά παραγώγων που οποίοι από το πρωί πουλούσαν ”πάνω στο discount- επενδυτική στρατηγική που τους δικαίωσε, δεδομένου ότι η υποκείμενη αγορά ακολούθησε κατά πόδας.

Τέλος, να αναφερθούμε και στη φημολογία που φέρει την εισαγωγή των λαϊκών ομολόγων να στερεί το ΧΑ από κεφάλαια, άποψη που δεν μας φαίνεται πιστευτή, ούτε καν ως πρόφαση για την κατάντια της αγοράς, καθότι κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι η μεταστροφή στα εν λόγω ομόλογα θα είναι τόσο μαζική προκειμένου να αιτιολογήσει την εκποίηση θέσεων σε κινητές αξίες.

Σε ιστορικά χαμηλά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Λαντέκ(απώλειες 16,11%), της Βογιατζόγλου (απώλειες 11,67%), της Κρέτα Φάρμ(απώλειες 9,51%), της Informer (απώλειες 9,94%), της Connection (απώλειες 17,81%), της Γρηγόρης (απώλειες 7,02%), της Ξιφίας (απώλειες 4,76%), της Εβροφάρμα (απώλειες 9,2%) και της Χαλκόρ (απώλειες 5,0%).

Σε υψηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Ελληνικής Εταιρίας Μπισκότων που έκλεισε στα 4,96 ευρώ καταγράφοντας κέρδη σε ποσοστό 0,4%.

Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές της Λαντέκ, της Connection, της Κρέκα, της Βογιατζόγλου, της ΒΙΣ κοινές, της Γιαννούσης, της Chipita, της Κρέτα, της Informer και της Κορασίδης.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 68 εκατ. ευρώ(μειωμένη κατά 2,86% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση ) εκ των οποίων τα 8,66 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 130 μετοχών της Λαντέκ στα 3,82 ευρώ, ένα πακέτο 151.000 μετοχών του ΟΤΕ στα 10,83 ευρώ και ένα πακέτο 100.000 μετοχών της Cosmote στα 9,4 ευρώ.

Επίσης, στο κλείσιμο της συνεδρίασης έγινε ένα πακέτο 580.000 μετοχών των Επιχειρήσεων Αττικής στην τιμή των 2,31 ευρώ και ένα πακέτο 500.000 μετοχών της Cosmote στα 9,5 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v