Μικρές διακυμάνσεις και στη διόρθωση...

Κυρίως σε ΔΕΗ και ΟΤΕ ”πέφτει το βάρος” της σημερινής στήριξης, καθώς ο δείκτης τεχνικά μπορεί να διολισθήσει προς τις 1.725, η ρηχότητα όμως της Σοφοκλέους μας εξασφαλίζει από ακραίες σε αυτή τη φάση πτωτικές διακυμάνσεις.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η κυκλικότητα, τακτικότητα με την οποία κινούνται οι ξένες αγορές αποτελούν τον μόνο σχετικά σταθερό γνώμονα για τους εγχώριους παίκτες. Πρακτικά, χθες, στη Νέα Υόρκη ρευστοποιήθηκαν κατά μείζονα λόγο κερδοφόρες θέσεις που είχαν αγοραστεί στη διάρκεια της αντίδραση του Dow.

Οι δηλώσεις του αμερικανού προέδρου ήταν η αφορμή για να κλείσει αυτός ο ανοδικός κύκλος 5-7 συνεδριάσεων. Θα πρέπει κατά συνέπεια εκτός σοβαρού απροόπτου, να περιμένουμε τον επόμενο κύκλο, ίσως ισάριθμων συνεδριάσεων, που θα είναι πτωτικός και μάλλον αφορμή για νέες, βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις.

Η Σοφοκλέους λόγω της ρηχότητάς της, επηρεάζεται ελάχιστά, θα λέγαμε παραμένει απαθής, χωρίς αντανακλαστικά υγιούς αγοράς και αυτό είναι το δυσάρεστο. Επισημαίνεται όμως πως με αυτό τον τρόπο, είναι δυνατόν να αποφευχθεί στη διάρκεια της διορθωτικής φάσης των ξένων αγορών η διολίσθηση του δείκτη χαμηλότερα των 1.725 μονάδων.

Θα πρέπει κατά συνέπεια, οι μετοχές τραπεζών που εμφανίζονται αδύναμες (κυρίως Εθνική, δευτερευόντως Alpha) να μην υποχωρήσουν σήμερα- αύριο χαμηλότερα της ελάχιστης τιμής 52 εβδομάδων. Σε αμυντική τακτική ούτως ή άλλως ο κλάδος, όπως εύγλωττα αναφέρεται και στην ανάλυση- αξιολόγηση της Moody’s, στο πλαίσιο αυτό θα σταθούμε στην εκ των ων ουκ άνευ μονόδρομη και τη μόνη διέξοδη διαδρομή των συγχωνεύσεων όπως επισημαίνει ο συντάκτης της ανάλυσης, Κ. Πιτάλης.

Στη τμήμα όμως της αγοράς που ενδιαφέρει το ενεργότερο επενδυτικό κοινό, δηλαδή αυτό που τελευταία συσπειρώνεται γύρω από τον ”πόλο” ΔΟΛ, η κίνηση της μετοχής θεωρείται σηματωρός πλέον ακόμα και της ενδοσυνεδριακής τάσης με ό,τι αυτό και αν συνεπάγεται.

Θεωρώντας με βάση τη λογική και τίποτα άλλο ως φυσική συνέπεια την αναζήτηση στρατηγικών εταίρων και συμμαχιών, από πλευράς ομίλου φαί9νεται δικαιολογημένη η προσπάθεια που καταβάλλεται. Η κεφαλαιοποίηση του ομίλου σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λογικά θα πρέπει να είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις της οποιασδήποτε κίνησης.

Από κει και πέρα, παρακολουθώντας καθημερινά την καταγραφή νέων χαμηλών για μετοχές πάλαι ποτέ κραταιών εταιριών και ισχυρότερων πριν από τρία χρόνια επιχειρηματιών, πειθόμεθα πως το νέο σκηνικό, η επόμενη γενιά προετοιμάζεται να παραλάβει την σκυτάλη.

Πρόκειται, όπως φαίνεται από τις μετοχές που κινούνται κοντά στα υψηλά 52 εβδομάδων, για τους ομίλους εκείνους που με επίκεντρο το ΚΠΣ και την Ολυμπιάδα, εκτιμάται ότι θα πάρουν το μεγαλύτερο μέρος από την πίτα των δισ., ευρώ.

Διαδικασία αναδιανομής που σχετίζεται άμεσα (θα λέγαμε ότι διαμέσου αυτής ολοκληρώνεται) με την κατηγοριοποίηση των εισηγμένων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v