Η υπομονή εξαντλήθηκε...

Η αγορά είναι τόσο δύσκολη όσο ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια. Η αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην αγορά είναι άνευ προηγουμένου κι αυτό φαίνεται καθημερινά και στο ταμπλό.

Η υπομονή εξαντλήθηκε...
Η αγορά είναι τόσο δύσκολη όσο ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια. Η αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην αγορά είναι άνευ προηγουμένου κι αυτό φαίνεται καθημερινά και στο ταμπλό.

Πριν από λίγο καιρό συζητούσαμε για την αγωνία των επενδυτών και για ”στοιχήματα” που έβαζε η αγορά σε σχέση με γεγονότα και εξελίξεις. Σήμερα δεν υπάρχει αγωνία ούτε και διάθεση για νέα στοιχήματα. Η παγερή αδιαφορία, ως αποτέλεσμα της απογοήτευσης, είναι το κύριο χαρακτηριστικό της Σοφοκλέους.

Ουδείς γνωρίζει ποιο γεγονός θα μπορούσε να αντιστρέψει την σημερινή κατάσταση. Όπως εξελίσσονται πάντως σήμερα τα πράγματα, δεν μπορούμε να προσδοκούμε σε ιδιαίτερα θετικά νέα. Ίσως έχουν δίκιο εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η τελική πράξη του δράματος δεν έχει ακόμη παιχτεί.

Μία τελική πράξη που δεν έχει κατ’ ανάγκη σχέση με τις τιμές στο ταμπλό, αλλά με την ίδια την αγορά, όπως την έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα. Με άλλα λόγια, χρειάζεται να κοπεί ο γόρδιος δεσμός σε δύο φλέγοντα για την αγορά θέματα: Στα μετοχοδάνεια και στους κόκκινους κωδικούς.

Πόσες άραγε χρηματιστηριακές εταιρείες μπορεί να αντέξει το σύστημα; Και πόσο καιρό ακόμη θα υπομένουν οι τράπεζες στωικά τις παρενέργειες των μετοχοδανείων στους ισολογισμούς τους; Μέχρι πρόσφατα τα δύο αυτά ζητήματα ήταν άμεσα συνδεδεμένα με την πορεία της αγοράς. Με τον δείκτη στις 2.800 μονάδες οι κόκκινοι κωδικοί ήσαν σαφώς λιγότεροι απ’ ότι στις 2.000 μονάδες και τα μετοχοδάνεια αντίστοιχα βρισκόντουσαν σε μία λογική σχέση με την κεφαλαιοποίηση των εταιρειών.

Η σταθεροποίηση του γενικού δείκτη σε επίπεδα χαμηλότερα των 2.000 μονάδων έχει όμως αλλάξει άρδην το σκηνικό και κυρίως την ψυχολογία των άμεσα εμπλεκομένων. Οι 2.800 μονάδες μοιάζουν αυτή την στιγμή με όνειρο θερινής νυκτός και οι άνθρωποι της αγοράς έχουν χάσει τις ελπίδες τους και την υπομονή τους. Κυρίως το δεύτερο, την υπομονή τους. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε όλοι μας στο ταμπλό. Η μιζέρια βασιλεύει και οι λύσεις είναι πλέον περισσότερο απαιτητές από οποιαδήποτε άλλη περίοδο.

Θανάσης Μαυρίδης


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v