…τι έχουν οι έρμες και δεν αντιδρούν;

Σαν τον κάβουρα... πηγαίνει η Σοφοκλέους, που για μια ακόμη συνεδρίαση ”βράζει στο ζουμί της”. Θυμίζει πλέον την παροιμία που λέει ότι ”με τον ήλιο τις βγάζω (τις μετοχές), με τον ήλιο τις βάζω. Τι έχουν οι έρμες και δεν αντιδρούν;”. Ώρα είναι να μας πουν ότι διορθώνουμε γιατί ”γυρίζουν” τα ξένα...

Το γνώριμό, χλωμό πρόσωπό της δείχνει η Σοφοκλέους.

Αγορά που χάνει κυριολεκτικά στο παρά πέντε όλες τις αντιδράσεις των ξένων χρηματιστηρίων, αγορά όμως που υποχωρεί στις διορθώσεις τους, η δική μας παραμένει προβληματική αγορά.

Για να μην γελιόμαστε, αγορά χωρίς διακυμάνσεις δεν μπορεί να προσελκύσει κεφάλαια, δεν μπορεί να πάει πουθενά. Και αυτό το δεδομένο είναι αρνητική παράμετρος, που μπορεί να ”ακυρώσει” στην πράξη την προσπάθεια αναβάθμισης του ελληνικού χρηματιστηρίου, μέσω της κατηγοριοποίησης.

Ανύπαρκτο πέραν εξαιρετικών περιπτώσεων, το θεσμικό ενδιαφέρον, δεν ”μεταφράζεται” σε αγορές -τουλάχιστον προς το παρόν- με ότι και εάν αυτό συνεπάγεται για το δείκτη.

Με επιλεκτικές τοποθετήσεις σε ΔΕΗ και ΟΤΕ ή κάποιο άλλο δίδυμο νωρίτερα ή αργότερα, δεν μπορούμε να μιλάμε για αγορά. Απόλυτα δικαιολογημένη, κατά συνέπεια, η στάση των επενδυτικών σχημάτων, τα οποία μέχρι στιγμής τηρούν στάση επιφυλακής, αναμονής, περιορίζοντας τη δράση τους σε μετοχές που δεν μας είχαν συνηθίσει.

Δεν λέμε, αρνητικές οι ενδείξεις από τη Ν. Υόρκη, πλην όμως ο Dow έρχεται από μια γενναία αντίδραση και η πρόσκαιρη υποχώρηση δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για εμάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v