ΧΑ: Ψάχνοντας το joker...

Τίποτα από όσα προεξοφλούνται ως σίγουρα, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Στη λογική αυτή οι αγορές, βεβαίως και η Σοφοκλέους, θα μας δώσουν αρκετές συγκινήσεις με τις διακυμάνσεις τους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το σίγουρο είναι πως δεν θα πλήξουμε. Ενώ προεξοφλείται και διαρρέεται ως προαποφασισμένη η επέμβαση των ΗΠΑ για το τέλος Φεβρουαρίου, πολλά γράφονται περισσότερα προγραμματίζονται και σίγουρα στο παρασκήνιο κινήσεις θα εντείνονται όσο περνά ο καιρός.

Αναφέρουμε ενδεικτικά πως μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Δύσης και Ιράκ, με τις ευλογίες των ΗΠΑ, αναλαμβάνει η Τουρκία. Τα αναφέρουμε αυτά γιατί θεωρούμε πολύ δύσκολο το ενδεχόμενο να υποχωρούν συνεχώς οι αγορές μέχρις ότου και αν και πως θα επιτεθούν οι ΗΠΑ.

Από τη μια πλευρά υπάρχει ο αστάθμητος, απρόβλεπτος παράγων, ο joker στον οποίο αναφέρονται…με σημασία ορισμένα παραχρηματιστηριακά αμερικανικά δίκτυα και από την άλλη η ανάγκη των αγορών για χρήμα.

Για αυτό, στα καθ ’ημάς, θα περιμένουμε κατ’ αρχήν μέχρι τα μέσα της συνεδρίασης προκειμένου να διαπιστώσουμε το χαρακτήρα αυτής της αντίδρασης. Λόγω της αργίας της Δευτέρας, θα λέγαμε, πως συμπεράσματα με μεγαλύτερη βεβαιότητα θα μπορούσαμε να βγάλουμε την Τρίτη.

Θα φανεί πάντως από σήμερα, τη συμπεριφορά συγκεκριμένων μετοχών, πως ακριβώς σχηματοποιείται και προς τα πού βαδίζει αυτή η τάση. Εν πρώτοις, μας δίνει μια στήριξη προς τις 1724 μονάδες και μια αντίσταση προς τις 1785.

Θα περιμένουμε να δούμε πως θα κινηθούν συγκεκριμένες μετοχές, μεταξύ αυτών και ο σηματωρός ΔΟΛ, αλλά και τίτλοι όπου έχουν καταγραφεί σημαντικές αποδόσεις στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις. Περιμένουμε να κρατήσει τα 10 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, να συνεχίσει η Intracom, να ενισχυθεί περαιτέρω το Αλουμίνιο.

Παράλληλα, χρήζει προσοχής για διαφορετικούς βέβαια λόγους η συμπεριφορά του Βάρδα, του Αστέρα, της Fintexport, της CPI αλλά και ορισμένων που αντέδρασαν από τα ιστορικά χαμηλά τους. για ένα τμήμα της αγοράς, τάση και διάθεση θα διαμορφώσει και η αγορά μετοχών του ομίλου Κλωνατέξ.

Κατά συνέπεια, θα λέγαμε, πως μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα συμβούν πολλά, παράξενα και ενδιαφέροντα, τόσο στη γεωπολιτική σκηνή όσο και στην οικονομική.

Εν κατακλείδι όμως, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι η χθεσινή αναλαμπή ”στοχοθετεί” ένα επίπεδο για την αγορά μας, βάζει κάποιες τιμές στόχους για μια ομάδα μετοχών και δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των πράξεων πραγματοποιήθηκε στην πρώτη συνεδρίαση του μήνα, μένει να δούμε πως θα εκμεταλλευτεί η αγορά τα χρονικά περιθώρια που έχει μέχρι τις 31/01 για να καλύψει το κόστος αυτής της κίνησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v