Ποδαρικό... ανόδου για τη Σοφοκλέους

Ευχής έργον θα είναι στο τέλος αυτής της χρονιάς να υπάρχουν συναισθήματα ανάλογα με τα σημερινά. Στα θετικά είναι πως ξεκινάμε από χαμηλή βάση, τα δυσάρεστα προεξοφλούνται για το πρώτο τρίμηνο και οι ενδείξεις για τα αποτελέσματα των τραπεζών είναι ενθαρρυντικές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Είθε στο τέλος της χρονιάς, με υγεία, να έχουμε συναισθήματα και προσδοκίες ανάλογες αυτών που δημιουργήθηκαν σήμερα.

Το ενθαρρυντικό είναι πως ξεκινάμε από χαμηλή βάση τη χρονιά, τα δυσάρεστα προεξοφλούνται για το πρώτο τρίμηνο και οι ενδείξεις για τα αποτελέσματα των τραπεζών είναι ενθαρρυντικές.

Θα σταθούμε όμως στο ότι η Eurobank, Intracom, ξεκινούν να αγοράζουν μετοχές τους, η διοίκηση του ΟΤΕ αποσαφηνίζει τις διαθέσεις της για τις διεθνές αγορές, μια σειρά εισηγμένων προχωρά ταχύτατα στην αναδιάρθρωση.

Ο δείκτης με κέρδη 1,64% έκλεισε στις 1.777,09 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά αντέδρασε και υψηλότερα των 1.780 μονάδων. Το ενθαρρυντικό είναι πως η προεξοφλημένη από τους πολλούς- για όταν έρθει, διόρθωση -δεν είναι σίγουρο ότι θα μας κάνει τη χάρη να έρθει από τα επίπεδα που η πλειονότητα πιστεύει.

Άλλωστε, τεχνικά βλέπουμε ότι τουλάχιστον για το 2002, το τελευταίο ”χαμηλό” σημειώθηκε υψηλότερα του προηγούμενου της 9ης Οκτωβρίου. Από τους επιμέρους κλαδικούς, όλοι αντέδρασαν θετικά, καθώς με θέα τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση βρέθηκαν στο επίκεντρο.

Δικαιολογημένα άλλωστε, καθώς η κατηγορία αυτή είχε ”διορθώσει” σημαντικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες του 2002. Άλλωστε ο κλάδος σηματωρός, ειδικότερα η μετοχή του ΔΟΛ, μας είχε δώσει τις απαραίτητες ενδείξεις από την προχθεσινή συνεδρίαση για το τι μπορεί να γίνει από σήμερα, αύριο... και από Τρίτη βλέπουμε.

Ο δείκτης των εκδόσεων αντέδρασε κατά 9,89% και των κλωστών κατά 6,59%. Άλλωστε και ο Small Cap 80 ενισχύθηκε κατά 4,67%.

Το τι θα γίνει στις επόμενες συνεδριάσεις, θα γνωρίζουμε από τα μέσα της αυριανής συνεδρίασης. Αυτό για καθαρά πρακτικούς λόγους που διευκολύνουν τις χρηματιστηριακές και τους πελάτες τους, καθώς οι αγορές που έγιναν σήμερα και καλύπτουν το Τ+3 αλλά και το ενδεχόμενο να γυρίσει η αγορά στη συνέχεια.

Σε αυτή την περίπτωση εάν δεν βγει το παιχνίδι, οι ΑΧΕ μπορούν να κλείσουν ”ανοικτές” θέσεις μέχρι και την τελευταία συνεδρίαση του μήνα.

Αυτό που ”τζογάρεται” με αυτή τη κίνηση είναι το ενδεχόμενο να μεσολαβήσει μια αντίδραση στις διεθνείς αγορές προτού, ελέω ΗΠΑ, βρεθούν μπλεγμένες στο ενδεχόμενο επέμβασης στο Ιράκ.

Σε υψηλά 52 εβδομάδων βρέθηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης οι μετοχές της Ελληνικής Εταιρίας Μπισκότων στα 4,88 ευρώ με κέρδη 1,67% και της Αλλατίνη κοινές στα 2,94 ευρώ και κέρδη 2,08%

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 45 εκατ. ευρώ (μειωμένη κατά 16% σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση) εκ των οποίων τα 3,58 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα συναλλαγών.

Πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 191.000 μετοχών της Θεμελιοδομή στα 3,68 ευρώ, ένα πακέτο 151.000 μετοχών της Domus στα 5,46 ευρώ, ένα πακέτο 10 μετοχών της Alpha Bank στα 11,8 ευρώ, ένα πακέτο 35.000 μετοχών της Βωβός στα 17,3 ευρώ και ένα πακέτο 500.000 μετοχών της Everest στα 2,9 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v