ΧΑ: Χαμηλού κόστους η βραχυπρόθεσμη αντίδραση

Επιχειρείται να εκμεταλλευτεί την έξωθεν αφορμή η Σοφοκλέους, καθώς οι παραδοσιακά ήξεις-αφίξεις δηλώσεις, κινήσεις των Αμερικανών, διαμορφώνουν τις διακυμάνσεις στις αγορές χρήματος. Τώρα, έστω για δυο τρεις μέρες η αφορμή είναι ανοδική.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η καλή χρονιά από την αρχή φαίνεται. Ή μήπως όχι, παραφράζοντας το νόημα και την ουσία του πρωινού εγερτηρίου, του φίλτατου Θανάση Μαυρίδη. Χρόνια έχουμε να ξεκινήσουμε, χρήση, με τέτοια σύμπτωση αρνητικών, απαισιόδοξων ”μαύρων” και δυσοίωνων γεγονότων και ενδείξεων. Να συμπεράνουμε ότι βρισκόμαστε στον πάτο ή στο…χείλος;

Φύσει θεατές και ψύχραιμοι θα ξεκινήσουμε καταγράφοντας τα θετικά, μια που τα αρνητικά είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους. Η χρονιά ξεκινά, στον τραπεζικό κλάδο, με τη Eurobank να έχει σταθεροποιήσει-σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης- τη διαφορά της από την Εθνική.

Η Eurobank ξεκινά διαδικασία αγοράς ιδίων μετοχών, τη στιγμή που κάποιας τεχνικής φύσεως ”φήμες” επαναφέρουν την Εθνική σε φάση συζητήσεων με την Alpha. Έστω θεωρητικών, ξανά διερευνητικών, που όμως υφίστανται.

Εάν δεν επιδεινωθούν δραματικά εξωγενείς παράγοντες, θα μπορούσαμε να πούμε ότι φυσιολογικά περιμένουμε σταδιακά ανάκαμψη των αποτελεσμάτων των τραπεζών και νέου κύκλου αναδιάρθρωσής τους.

Στις τηλεπικοινωνίες, η αποσαφήνιση των προθέσεων του ΟΤΕ, για τη Σερβία, θα μπορούσε να βοηθήσει τη μετοχή, τη στιγμή που κάτι κινείται στη Vodafone, η δε Cosmote προσβλέπει σε περαιτέρω διεύρυνση μεριδίων και κερδοφορίας.

Στην 3E, θεωρείται πιθανότατο πως κινήσεις όπως αυτή η τελευταία στον ελβετικό βραχίονα, θα έχουν σταδιακά συνέχεια. Στον κλάδο των ασφαλιστικών το τέλος εποχής της ΑΓΡΟΖ, η αναστολή διαπραγμάτευσης για ΑΓΡΑΣ, ο Φοίνικας, η χαμηλή κεφαλαιοποίηση της Εθνικής, φέρνουν σε εκκίνηση από χαμηλό σημείο τον κλάδο.

Η τάση συμμαζέματος στον χώρο της μεσαίας ”κεφαλαιοποίησης” θα συνεχιστεί, θα ολοκληρωθεί. Συμμαζεύεται ο Κορασίδης, αναδιαρθρώνει το χαρτοφυλάκιό του ο Χατζηιωάννου, προσπαθεί ο Νίκας, γενικότερα υπάρχει αίσθηση πως σε ορισμένες παραδοσιακές μονάδες της οικονομίας θα ολοκληρωθεί χωρίς περισσότερες αρνητικές συνέπειες η αναδιάταξη δυνάμεων.

Η…αίσθηση, που επιχειρήθηκε, να μας περαστεί προχθές, ότι δηλαδή κάτι έστω και για δυο, τρεις ημέρες μπορεί να γίνει στα μικρομεσαία, δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυτό που φαίνεται. Μια αφορμή, καθώς κινούμεθα βραχυπρόθεσμα, παρακολουθώντας τις εξελίξεις που άλλοι δρομολογούν.

Αυτή την αφορμή, που εδράζεται στην αμφίσημη δήλωση του Αμερικανού προέδρου, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν στη Φρανκφούρτη, οδηγώντας και πάλι προς το ”τριχίλιαρο” τον DAX.

Απόντων των επενδυτών, μια ανάλογη προσπάθεια σύμπλευσης, σήμερα-αύριο και μετά βλέπουμε…μπορεί να αποδώσει και στη Σοφοκλέους. Τουλάχιστον κάποιοι, και έχουν το πάνω χέρι, προσπαθούν να μην παραδώσουν αμαχητί την περιοχή των 1700 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v