Προσδοκίες και φόβοι

Η νέα χρηματιστηριακή χρονιά ξεκινάει στην πραγματικότητα από σήμερα. Τι περιμένουμε; Τα πάντα και τίποτα. Είμαστε συγκρατημένοι, επειδή μετράμε ήδη τρεις συνεχείς χρονιές αποτυχημένων προβλέψεων. Ελπίζουμε, όμως, ότι φέτος θα καταφέρουμε ό,τι δεν καταφέραμε τις τρεις προηγούμενες χρονιές: Να γράψουμε, επιτέλους, κέρδη!

Προσδοκίες και φόβοι
Η νέα χρηματιστηριακή χρονιά ξεκινάει στην πραγματικότητα από σήμερα. Τι περιμένουμε; Τα πάντα και τίποτα. Είμαστε συγκρατημένοι, επειδή μετράμε ήδη τρεις συνεχείς χρονιές αποτυχημένων προβλέψεων.

Ελπίζουμε, όμως, ότι φέτος θα καταφέρουμε ό,τι δεν καταφέραμε τις τρεις προηγούμενες χρονιές: Να γράψουμε, επιτέλους, κέρδη!

Οι σκεπτικιστές δεν ικανοποιούνται από τα ευχολόγια και από τις αναλύσεις του τύπου ”κάποια στιγμή θα γυρίσει”. Δεν τους αδικούμε. Η κατάσταση στις διεθνείς αγορές και πολύ περισσότερο στις μεγάλες Οικονομίες δεν ευνοεί αισιόδοξες σκέψεις.

Η μόνη ουσιαστική ελπίδα των αγορών είναι το γεγονός ότι οι τιμές των μετοχών έχουν προεξοφλήσει αυτή την στιγμή πολλά αρνητικά σενάρια. Με άλλα λόγια η αγορά είναι αρκετά επιφυλακτική και φοβισμένη. Μία θετική εξέλιξη σ’ ένα από τα ανοικτά μέτωπα των αγορών μπορεί να εκληφθεί ως αφορμή για άνοδο.

Όσο κι αν αυτό μας στεναχωρεί, οι σκεπτικιστές έχουν δίκιο σ’ ένα σημείο: Η κρίση είναι εδώ, παρούσα. Ουδείς εξ ημών μπορεί να πει με βεβαιότητα ποια ακριβώς φάση της κρίσης διανύουμε. Ας μην ξεχνάμε ότι και πέρυσι είχαμε πιστέψει ότι θα βγαίναμε σύντομα από το τούνελ, αλλά τελικά το 2002 ήταν από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων δεκαετιών. Μετά από ένα τέτοιο ”κάζο” δεν επιχειρούμε ανάλογες ”προβλέψεις”…

Ωστόσο, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και μία άλλη παράμετρο. Οποιαδήποτε μορφή επένδυσης κι αν επιλέξουμε δεν θα μας προσφέρει στο βάθος του χρόνου κάτι περισσότερο από τις υψηλές μερισματικές αποδόσεις που ήδη προσφέρουν αντίστοιχα αρκετοί μετοχικοί τίτλοι!

Δίχως να αμφισβητούμε ότι αύριο το πρωί μπορεί να ξεσπάσει ένας νέος Παγκόσμιος Πόλεμος που θα καταστήσει όλες τις επενδύσεις μας άχρηστες ή πολύ χειρότερα να μας κτυπήσει αυτοκίνητο έξω από την πόρτα του σπιτιού μας, οι μερισματικές αποδόσεις αποτελούν σε κάθε άλλη περίπτωση ένα ικανοποιητικό επιχείρημα για να πειστεί κανείς να επενδύσει σε μετοχές, έχοντας μακροπρόθεσμη προοπτική επένδυσης.

Μπορεί η αγορά να είναι και φέτος άσχημη ή να κάνει τελικά την έκπληξη και να μας χαρίσει απροσδόκητα κέρδη. Ακόμη και στην περίπτωση εκείνη που οι χρηματιστηριακοί δείκτες κινηθούν πτωτικά, οι κατέχοντες ισχυρούς μετοχικούς τίτλους διατηρούν ακέραιες τις ελπίδες τους ότι αργά ή γρήγορα θα μπορέσουν να περάσουν στα κέρδη.

Θανάσης Μαυρίδης


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v