Λίγες οι συναλλαγές, λίγες και οι... προοπτικές;

Οι φτωχές συναλλαγές και η σχεδόν παράλογη υποχώρηση της αγοράς μετοχών δίνουν τον τόνο στη σημερινή συνεδρίαση της Σοφοκλέους. Στα καθαρά διαδικαστικά, εμμένουμε στην, για τεχνικούς λόγους, ”ανάγκη” να κλείσει η αγορά στο εύρος 1.745- 1.750.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με συναλλαγές ανάξιες αναφοράς συνεχίζεται η χωρίς λογική υποχώρηση της αγοράς μετοχών.

Χωρίς λογική για το Χ.Α., γιατί η εικόνα στο ΧΠΑ είναι εδώ και καιρό γνώριμη με σαφώς περισσότερες συναλλαγές και κέρδη που βγαίνουν από την πρωτοφανή μονομερώς πτωτική πορεία των μετοχών.

Άλλωστε τα παράγωγα είναι η μόνη αγορά που παρουσιάζει διακυμάνσεις, η μόνη που, προς το παρόν, παρουσιάζει ενδιαφέρον και που δίνει σταθερά κέρδη. Μιλώντας για το ελληνικό χρηματιστήριο, και συγκρίνοντάς το με τα ξένα, θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε το ΧΠΑ, με μια υπερτροφική βδέλα που απομυζά, και τα τελευταία ζωντανά κύτταρα του μετοχικού κορμιού.

Πρόκειται για καθαρά παρασιτική αρρωστημένη κατάσταση από τη στιγμή που η αγορά μετοχών δεν μπορεί να δώσει το προφανές, δηλαδή τις διακυμάνσεις.

Πολύ φοβούμεθα ότι η θεωρητικά σωστή, ορθότατη απόφαση του προέδρου του Χ.Α. για κατηγοριοποίηση ενδέχεται να καταστεί ανενεργή μη ουσιαστική εάν συνεχιστεί αυτό το μαρτύριο.

Στα καθαρά διαδικαστικά, εμμένουμε στην, για τεχνικούς λόγους, ανάγκη να κλείσει η αγορά στο εύρος 1.745- 1.750.

Στα ελάχιστα ενθαρρυντικά της ημέρας συμπεριλαμβάνονται η για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση αντίδραση της ΑΛΤΕ (προς τα 0,98 ευρώ), η ανθεκτικότητα της Ιντραλότ, η σταθερότητα της Betanet, η Λάμψα, Βωβός, ΚΑΕ. Μεταξύ των κερδισμένων και η Arrow, ένα χαρτοφυλάκιο που παραδοσιακά κερδίζει σε πτωτικούς κύκλους της αγοράς.

Πάντως το γεγονός ότι σχεδόν μια εικοσάδα μετοχών κρατιέται, αποδίδει εύγλωττα την κατάσταση απαξίας, στην οποία έχει περιέλθει η αγορά μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v