Μετοχοδανείων και ”κόκκινων”... άγος

Farewell to the King, στην περίπτωση που σπάσει και κλείσει χαμηλότερα των 1.704 μονάδων σήμερα ο Δείκτης. Πολύ πριν την έναρξη της συνεδρίασης πολλοί χρηματιστές θεωρούσαν ότι αν δεν τηρηθούν σήμερα- αύριο τα προσχήματα, η επιτάχυνση της πτώσης θα είναι οδυνηρή για ένα ακόμη μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Θα πρέπει να δοθούν ακόμη και αν επικαλούμεθα την ”άνωθεν” στήριξη μια δυο ακόμη μάχες προκειμένου να μετατεθούν για αργότερα τα χειρότερα. Τι μπορεί να κερδίσει από ενεχόμενη μετάθεση των διογκούμενων προβλημάτων της η Σοφοκλέους;

Να αποπληρωθούν, να καλυφθούν με το μικρότερο δυνατό κόστος οι υποχρεώσεις, τα δάνεια, τα ενέχυρα που λήγουν προς το τέλος του μήνα.

Είναι προφανές πως η δραματική υποχώρηση των κεφαλαιοποιήσεων σε συνδυασμό με την αγωνιώδη προσπάθεια που καταβάλλεται από εταιρίες να απεμπλακούν από ζημιογόνες συμμετοχές, επιφέρει πολλαπλασιαστικές παρενέργειες στην αγορά.

Καλώς ή κακώς, τα όσα πριν τις γιορτές είχαν συμβεί με τον όμιλο της Κλωνατέξ, παλαιότερα με την ΑΛΤΕ, τώρα με την Connectiom, έχουν τραυματίσει όχι μόνο τις συγκεκριμένες εταιρίες και τις συνδεδεμένες με αυτές, αλλά και την αγορά στο μεγαλυτερό της μέρος.

Θα συνειδητοποιήσουν, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου τόσο ο πρόεδρος του ΧΑ, όσοι και η Τράπεζα της Ελλάδος τις επιπτώσεις, τις παρενέργειες από το ”κρυφτούλι” που παίζεται εδώ και πολλούς μήνες με το… παγόβουνο των μετοχοδανείων.

Είμαστε το μόνο χρηματιστήριο, μεταξύ των αναπτυγμένων, το μοναδικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου ο εν δυνάμει επενδυτής, δεν γνωρίζει την σύσταση, την εικόνα της εταιρίας που σχεδιάζει να τοποθετηθεί.

Με απλά Ελληνικά, πόσα χρωστάει ο βασικός μέτοχος ποιο ποσοστό της εταιρίας είναι ενεχυριασμένο, ποιες είναι οι συνολικές απαιτήσεις κλπ, κλπ.

Είναι μήπως τυχαίο ότι τόσους μήνες, ακόμη και οι ίδιες οι τράπεζες όταν ερωτώνται για τέτοιας φύσεως θέματα απαντούν ανεπίσημα, υπεκφεύγοντας ή ακόμα, όπως πρόσφατα έκανε η προεδρία του Χρηματιστηρίου, επικαλούμενοι τη νομοθεσία περί... προσωπικών δεδομένων και απορρήτου.

Έλεος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v