Η ΔΕΗ δίνει τάση

Τον άχαρο ρόλο του ”διασώστη” ανέλαβε σήμερα η ΔΕΗ. Όχι άδικα όμως και με χαμηλό ρίσκο, όπως σημειώνει ισχυρός θεσμικός παράγοντας που μεθοδικά χτίζει στα 13,3 ευρώ από τις αρχές Δεκεμβρίου θέσεις στη μετοχή. Αναμενόμενη η υποχώρηση του Dax χαμηλότερα των 3.000 μονάδων, θέτει εύλογα το ερώτημα εάν θα αναζητηθεί σημείο αντίδρασης υψηλότερα των 2.850 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τάση, μέσω ΔΕΗ, επιχειρείται να δοθεί ”στήνοντας” ένα σκηνικό γνώριμός μας τις τελευταίες ημέρες.

Δεν μεμψιμοιρούμε όμως, καθώς η μετοχή της επιχείρησης είναι μια εκ των 5 που από χθες το βράδυ είχε αποφασιστεί να στηρίξει την αγορά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η κίνηση πληροί και επιχειρηματικο-επενδυτικές προϋποθέσεις.

Αφενός μεν επιχειρηματικά, ο όμιλος προετοιμάζει μεθοδικά την είσοδό του μέσω της TELLAS στο χώρο της τηλεπικοινωνίας.

Αφετέρου η σταθερότητα της μετοχής είναι αξιομνημόνευτη, αποτελώντας δικαιολογημένα τις τελευταίες τρεις- τέσσερις ημέρες το αντικατάστατο των θεσμικών έναντι του ΟΠΑΠ.

Τόσο οι συναλλαγές όσο και οι ξεκάθαρα ανοδική τάση φέρνουν τη μετοχή προς τα 14 ευρώ, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην προσπάθεια στήριξης.

Πολύτιμες οι βοήθειες που προσφέρονται από την Εθνική (13,3 ευρώ), ΟΤΕ (10,65 ευρώ) αλλά και Ελληνικά Πετρέλαια, Vodafone, Eurobank, Cosmote, Τιτάν, 3Ε και Αλουμίνιο.

Η μέχρι στιγμής πυροσβεστικές προσπάθειες, πραγματοποιούνται με την στήριξη του περίπου 20% των συνολικών συναλλαγών, που δεν ξεπερνούσαν 12 εκατ ευρώ στην πρώτη ώρα.

Τεχνικά το θετικό είναι πως ο δείκτης αντέδρασε από τις 1.720 μονάδες με το discount στον FTSE 20 να περιορίζεται οριακά, και τον τραπεζικό δείκτη να κυμαινεται στις 2.621- 2.648 μονάδες.

Μεταξύ των μετοχών, που χρήζουν αναφοράς, πέραν της ΔΕΗ, θα πρέπει να αναφερθεί για ευνόητους λόγους η Λάμψα, όπου τα πρώτα εγκαίνια του ιστορικού κτιρίου της Μεγ. Βρετανίας, θα πραγματοποιηθούν προς το τέλος Φεβρουαρίου.

Με κέρδη προς τα 6,68 ευρώ και η μετοχή της Hyatt που άμεσα και έμμεσα οφελείται από την επαναλειτουργία του ιστορικού ξενοδοχείου. Η μετοχή που για διάφορους λόγους βρέθηκε στοι επίκεντρο πιέσεων παρασύρει και τον Μουριάδη προς τα 0,35 ευρώ, ενώ μένει στη συνέχεια να επιβεβαιωθεί ή όχι το περιεχόμενο προς το ΧΑΑ επιστολής που έγκαιρα έστειλε η διοίκηση της εισηγμένης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η διακύμανση του Στρίτζη, της Κύπρου, ενώ αντιδρούν Λαντέκ ια Informatics και συνεχίζουν η ΑΛΤΕ προς τα 0,97 ευρώ.

Αυξημένες και σήμερα οι συναλλαγές σε Λυμπέρη, ΔΟΛ, κάτι φαίνεται να κινείται στη Χαλκόρ, ενώ αντιδρούν οι Βάρδας, κερδίζει και σήμερα έδαφος η Καθημερινή, ενώ η Frigoglass, προσεγγίζει τα 2,17 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v