Μαθήματα... ιστορίας!

Φίλος αναγνώστης μας κατηγόρησε χτες ότι από αυτή εδώ την στήλη ήμασταν αρνητικοί σε σχέση με την αγορά. Μακάρι να έφτανε ένα θετικό ή αρνητικό σχόλιο στο euro2day.gr για να καθορίσει την πορεία της αγοράς. Δεν είμαστε εμείς αρνητικοί, φίλε μου. Το ταμπλό είναι σκέτη μαυρίλα! Παρόλα αυτά, ας δώσουμε σήμερα μία αισιόδοξη νότα. Όχι για να κάνουμε το χατίρι του φίλου μας, αλλά γιατί υπάρχει πράγματι κάτι αισιόδοξο…

Μαθήματα... ιστορίας!
Φίλος αναγνώστης μας κατηγόρησε χτες ότι από αυτή εδώ την στήλη ήμασταν αρνητικοί σε σχέση με την αγορά. Μακάρι να έφτανε ένα θετικό ή αρνητικό σχόλιο στο Euro2day για να καθορίσει την πορεία της αγοράς. Δεν είμαστε εμείς αρνητικοί, φίλε μου.

Το ταμπλό είναι σκέτη μαυρίλα! Παρόλα αυτά, ας δώσουμε σήμερα μία αισιόδοξη νότα. Όχι για να κάνουμε το χατίρι του φίλου μας, αλλά γιατί υπάρχει πράγματι κάτι αισιόδοξο…

Ήταν τότε στις αρχές της δεκαετίας του 90. Είχε προηγηθεί ένα μεγαλειώδες για την εποχή του ράλι των τιμών των μετοχών και ακολούθησε η συνήθης καθίζηση που παρατηρείται σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

Η απογοήτευση ήταν έκδηλη και οι χαμένοι ετοιμαζόντουσαν να κάνουν αίτηση στο υπουργείο Οικονομίας για να οργανωθούν ειδικά συσσίτια για χρεοκοπημένους και άπορους κερδοσκόπους.

Οι φήμες στην αγορά οργίαζαν, ότι ο τάδε χρεοκοπεί, ο δείνα πηδάει από το παράθυρο, την ίδια ώρα που ο συνεταίρος του ετοίμαζε τις βαλίτσες του για την Βραζιλία.

Ο γενικός δείκτης βρισκότανε στις 600 μονάδες. Οι πωλητές είχαν πολλαπλασιαστεί στην αγορά. Οι τιμές πιεζόντουσαν, επειδή δεν υπήρχαν αγοραστές. Ο δείκτης έφτασε μετά από λίγες μέρες στις 558 μονάδες και όλοι οι γνωστοί και φίλοι έσπευσαν να ξεφορτωθούν και τις τελευταίες τους μετοχές, πιστεύοντας ότι οι 400 ή οι 300 μονάδες ήσαν πολύ κοντά.

Κι από εκεί που περιμέναμε τα χειρότερα, που είχαμε ήδη καταστρώσει μία στρατηγική ήττας (του τύπου ”εμείς θα παραμείνουμε στην αγορά και θα προασπιστούμε τα χαρτιά μας και στο απόλυτο μηδέν”) το κλίμα άλλαξε ξαφνικά! Δεν άλλαξε η κυβέρνηση, δεν έγινε κάτι το συνταρακτικό. Απλά, το κλίμα άλλαξε. Έτσι, δίχως λόγο. Κι ο γενικός δείκτης βρέθηκε με λίγες συναλλαγές στις 900 μονάδες μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες.

Όσοι πούλησαν μετοχές, στις 560 ή στις 570 μονάδες δεν έχουν ακόμη καταλάβει τι μεσολάβησε και άλλαξε το σκηνικό.

Ποιοι δεν πούλησαν τότε; Όσοι έτυχε να μην παρακολουθούν την οθόνη! Το ίδιο ακριβώς μας μετέφερε χτες και γνωστός χρηματιστής: ”Ταμπλό; Ποιοι ταμπλό; Θα το πιστέψεις ότι δεν κοιτάζω καν τις τιμές; Αν κάνω κάτι διαφορετικό, θα πουλήσω όλες μου τις μετοχές και θα βάλω λουκέτο στο μαγαζί μου. Μία κρυφή ματιά φτάνει. Έτσι, για να δω αν έχει επέμβει ο από μηχανής Θεός ή θα πρέπει να περιμένω την επόμενη συνεδρίαση”!

Θανάσης Μαυρίδης


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v